Vágólapra másolva!
Véget ért a magyar labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) 2019-2020-as idényének őszi szezonja, ám nem sok idejük marad a csapatoknak a pihenésre, ugyanis január 25-én már folytatódnak az NB I küzdelmei. Az eddig lejátszott 16 forduló egyértelmű ferencvárosi fölényt mutat, ugyanis a címvédő egy mérkőzéssel kevesebbet játszva is négy pont előnnyel vezeti a bajnokságot a MOL Fehérvár FC előtt, míg a legnagyobb bajban az újonc Kaposvár van, amely mindössze kilenc pontot tudott összeszedni, és nyolc ponttal van lemaradva a már bennmaradást érő, 10. helyen álló Paks mögött.

Az első kör azonnal csonkára sikerült, mivel a Ferencváros-Debrecen mérkőzést a zöld-fehérek nemzetközi kupaszereplése miatt elhalasztották, ráadásul Szergej Rebrov csapata a 4. fordulóban nagy pofonba szaladt bele - 4-1-re kapott ki a Puskás Akadémia ellen Felcsúton -, miközben a legnagyobb riválisa, a MOL Fehérvár ekkor még hibátlan mérleggel vezette a bajnokságot.

A Vidi a folytatásban sem akart hibázni - majd valami mégis megtört a klubnál -, és nagy meglepetésre a Mezőkövesd tudta tartani a lépést

az egy meccsel kevesebbet játszó FTC mellett az akkor még Marko Nikolics által vezetett csapattal. Közben nagy meglepetésre a Honvéd a kiesés ellen küzdött. Ekkor nem sokan gondolták, hogy így alakul a folytatás.

A Mezőkövesd leeresztett az ősz végére, de így is kalapot kell emelni Kuttor Attila csapatának a teljesítménye előtt Forrás: Gál Péter/mezokovesdzsory.hu

Kuttor Attila együttese mindenkit meglepetett az ősszel, és ez még akkor is igaz, ha az utolsó öt meccsén mindössze egyszer sikerült nyernie, akkor is az újonc Kaposvár ellen.

A borsodi együttes a 13. fordulót követően úgy állt a második helyen 27 ponttal, hogy a Ferencváros és a MOL Fehérvár ellen sem kapott ki,

mindkét mérkőzés gólnélküli döntetlennel végződött. Ekkor a csapat nagyobb figyelmet kapott a médiától is, már-már a bajnoki cím esélyesének kiáltották ki a Kövesdet. Az utolsó öt körben viszont nem minden úgy alakult, ahogy Mezőkövesden elképzelték, ennek ellenére jelenleg a 3. helyen áll a csapat, amely több, mint amit előzetesen remélni mertek. Már a szezon közben is látszott, hogy próbál földön maradni a csapat,

még ha nem is tudta végül az őszi szezon végéig kitartani jó formáját a klub.

„Először az a fontos, hogy

meglátjuk, hogy ez a felfogás a végén mire lesz elég. Mindenkinek az az álma, hogy kijusson a nemzetközi kupaporondra, és akár Manchester United-szintű csapatok ellen bizonyíthasson. Az öltözőben azonban ez nem kerül szóba, mindig csak egy meccsre koncentrálunk. Nagy hiba lenne a részünkről, ha ennyire előre gondolkoznánk" – mondta korábban az Origónak Cseri Tamás, a Mezőkövesd csapatkapitánya. A bennmaradás azért nagy valószínűséggel nincs veszélyben, és ha az ősz eleji formáját tudja átmenteni a Kövesd tavaszra, akkor a nemzetközi kupaszereplés nem csak álom lesz.

Cseri Tamás jól tudja, a földön kell maradnia a Kövesdnek. Pedig a Fradi és a Vidi ellen sem kaptak ki Forrás: www.tothmilan.hu/Toth Milan/mezokovesdzsory.hu

A mezőkövesdi menetelés közben Székesfehérváron viszont valami megtört, amely a játékosállományt, na meg a fantasztikus kezdést tekintve talán még nagyobb meglepetés, mint a Mezőkövesd jó szereplése. A MOL Fehérvár ugyanis először az Újpest, majd a Ferencváros és a Puskás Akadémia ellen is kikapott, ráadásul többek között a Zalaegerszeg és a Mezőkövesd ellen sem sikerült nyernie.

A PAFC elleni vereség pedig Marko Nikolics állásába került, november végén jelentette be a Fehérvár, hogy új vezetőedzővel képzeli el a jövőt.

Nem is kellett sokat várniuk a szurkolóknak, a csapat korábbi trénere, Joan Carrillo vette át az irányítást. Az már más kérdés, hogy a spanyol tréner sem tudott nagy csodát tenni, a Paks elleni hazai vereség pedig különösen fájó lehet a bajnoki címre törő klubnak.

Marko Nikolicsnak távoznia kellett Fehérvárról Forrás: molfehérvárfc.hu

A bajnokság másik kétarcú csapata eddig a Honvéd volt, ám a kispesti csapat épp fordított utat járt be, mint a Fehérvár.

A 6. fordulót követően még kieső helyen állt a fővárosi klub, így nem volt olyan hét, amikor ne röppent volna fel a hír, hogy az olasz edző, Giuseppe Sannino távozni fog.

A tréner türelmet kért és kapott, amely utólag jó húzásnak bizonyult. A Honvéd ugyanis ezt követően idegenben verte a menetelő Mezőkövesdet, majd ikszelt a Ferencvárossal.

November végére, a 13. körhöz érve már hét győzelemnél járt a csapat, és az 5. helyen állva már nem hátra,

sokkal inkább a dobogó felé figyelhetett. Az már megint más kérdés, hogy nem sikerült felzárkózni a dobogóra, mert az utolsó három összecsapásán nyeretlen maradt a piros-fekete együttes, amely végül a 6. helyen zárta az őszt. Erre azért az első hat kört követően azért nem sokan fogadtak volna.

Davide Lanzafame vezetésével feltámadt a Honvéd Forrás: honvedfc.hu

A nemzetközi kupában, egészen pontosan az Európa-ligában a csoportkörig jutó Ferencváros viszont

végig kiegyenlített teljesítményt nyújtott

– nem sok hiányzott, hogy az FTC kiharcolja a továbbjutást is, végül a Ludogorec elleni 1-1-es döntetlen ehhez nem volt elég –, a bajnokságban is kiválóan szerepelt.

Szergej Rebrov csapata 15 meccsen mindössze a Puskás Akadémia ellen kapott ki, 36 pontot gyűjtött,

és így a DVSC elleni elmaradt mérkőzéssel együtt is négypontos előnnyel várhatja a folytatást. A zöld-fehérek szurkolói talán csak azért nem lehetnek százszázalékosan elégedettek, mert a bajnoki címvédő a Magyar Kupában nagy meglepetésre búcsúzott az NB II-es Békéscsaba ellen. Nagyon sokat mondó adat, hogy a Fradi egészen kiemelkedő, nyolcvanszázalékos teljesítménnyel hozta le az őszi szezont, mindezt úgy, hogy 14 mérkőzéssel többet játszott, mint a riválisai többsége a nemzetközi kupaszereplés miatt.

A Ferencvárosnál büszkék lehetnek az őszi teljesítményükre Fotó: Koncz Márton - Origo

„Az Európa-ligában olyan élményeket szereztünk, amely folyamatosan tűzben tartott mindenkit, de

és hazai fronton is sikeresek voltunk, eltekintve a Magyar Kupától. Egységessé, igazi csapattá váltunk, ez volt a mostani sikerek legfontosabb építőeleme. Nincs klikkesedés, egység van a klubon belül, a szurkolók, a játékosok, a menedzsment, a vezetőség, mindenki között. Erről szól a Fradi-család" – mondta egy korábbi interjújában Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója az Origónak.

A magyar bajnokság őszi szezonja tehát bővelkedett a fordulatokban, és szerencsére nem kell sokat várni a folytatásra sem.

2020. január 25-én ugyanis ismét útjára indul a labda, így mindössze bő egy hónapjuk van a csapatoknak a folytatásig,

a rövid pihenőt követően pedig szűk két-három hetük marad felkészülni a tavaszi szezonra. A Ferencváros jó pozícióból várhatja a folytatást, amennyiben megnyeri a DVSC elleni elmaradt mérkőzését, akkor már 7 pontot kell majd ledolgoznia a MOL Fehérvárnak, amely elnézve az FTC formáját, nem ígérkezik könnyű feladatnak. A dobogóért és a kiesés elkerüléséért is hatalmas küzdelem várható majd tavasszal, a legrosszabb helyzetben a Kaposvár van, amely mindössze 9 pontot gyűjtött eddig, így csoda kell a bennmaradásához.