BL: az Atalanta jutott tovább a Manchester City mellett

fbl Horizontal
Atalanta's players celebrate a goal scored by Belgian defender Timothy Castagne and awarded after a VAR review during the UEFA Champions League group C football match between FC Shakhtar Donetsk and Atalanta BC at the Metallist stadium in Kharkiv on December 11, 2019. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó, 6. fordulójában a C csoportban a Manchester City könnyedén verte 4-1-re Zágrábban a Dinamót, amiben elévülhetetlen érdemei voltak a mesterhármast jegyző Gabriel Jesusnak. Az angolok mellett a másik továbbjutó hely az Atalantáé lett, amelyik gól nélküli első félidő után 3-0-ra nyert a meccset végül emberhátrányban befejező Sahtar Donyeck harkivi ideiglenes otthonában. 

A biztos csoportelsőség tudatában Pep Guardiola meglehetősen tartalékos kerettel utazott el Zágrábba, és még ebből sem nevezte a legjobbak közül mindenkit a kezdőbe: így Kevin De Bruyne, Kyle Walker és Raheem Sterling is a padon kezdte a mérkőzést. Miközben a sérült Sergio Agüero, vagy éppen David Silva és Fernandinho el sem utazott a horvát fővárosba, így a kapuban Claudio Bravo kezdett.

Az utóbbi 16 BL-meccséből csupán egyet megnyerő Dinamóban is sok a sérült, köztük a korábbi ferencvárosi Emir Dilaver is, de a védő mégis ott volt a pályán. Bátran mentek neki a Citynek, ami érthető annak ismeretében, hogy egy győzelemmel még tovább is juthattak, ha Harkivban ikszel a Sahtar és az Atalanta. Az akarásnak meg is lett az eredménye: a tucatnyi nagy európai klub által figyelt 21 éves spanyol középpályás, Dani Olmo a 10. percben Kadzior beadását kegyetlenül bevágta a rövid felső sarokba.

A City a gól előtt és azt követően is mezőnyfölényben játszott, igaz, a Dinamo kontrái nem voltak veszélytelenek. A 34. percben azonban egyenlített az angol bajnok. Mahrez beadását fejelte a kapuba a két védő között felugró Gabriel Jesus. A történetekhez hozzátartozik, hogy az akciót kísérő kölcsönös rugdosódás után egy hazai játékos a tizenhatoson belül feküdt, amikor a brazil támadó egyenlített.

A szünet előtt emberhátrányba kerülhetett volna a Dinamo, ha a játékvezető, valamelyik asszisztens, netán a VAR-szobában ülők valamelyike kiszúrja, hogy Kojak arcon könyökölte Rodrit.

A City 73-27-es labdabirtoklási fölénye a szünet után sem csökkent, aminek az 50. percben egy újabb Gabriel Jesus-gól lett a következménye:

Majd négy perccel később Mendy beadása után már a mesterhármas is megvolt:

A brazil azt követően, hogy honfitársai közül a legfiatalabbként (22 évesen és 252 naposan) érte el a 10 BL-gólt, amivel megelőzte Neymart, a második góljával megszerezte karrierje 100. találatát.

A mérkőzés ezzel el is dőlt, a City már a hétvégi az Arsenal elleni bajnokira tartalékolt, de annyira azért nem, hogy Phil Foden ne rúgja meg az angolok negyedik gólját is.

A Manchester City veretlenül nyerte meg a csoportot, míg a Dinamo Zagreb számára véget ért az idei európai kupaszezon.

A csoport másik mérkőzésén a 6 pontos Sahtar Donyeck a második helyről várta az 5 pontos Atalanta elleni mérkőzést, úgy készülve, hogy egy győzelemmel egészen biztosan ott lesz a nyolcaddöntőben. Ugyanerre az olaszoknak is megvolt az esélyük, igaz, nekik ehhez kellett a Manchester City zágrábi pontszerzése is. Míg az ukránok kezdőjében hat hazai és öt brazil sorakozott fel, addig a bergamóiaknál két olasz és két argentin mellett további hét nemzet fiai kaptak helyet.

1. félidő
23Luis Muriel
2. félidő
90Hans Hateboer
90Robin Gosens
90Alejandro Gomez
80Mario Pasalic
80Ruslan Malinovsky
77Dodo
75Remo Freuler
71Viktor Kovalenko
71Luis Muriel
68Timothy Castagne
63Dodo
61Andrea Masiello
59Tete
50Alan Patrick
Összeállítások
Sahtar Donyeck4-2-3-1
Atalanta3-4-2-1
Football Pálya
30
Andriy
Pyatov
98
4
Serhiy
Kryvtsov
22
Mykola
Matviyenko
31
21
Alan
Patrick
6
Taras
Stepanenko
14
20
Viktor
Kovalenko
7
10
Junior
Moraes

Sahtar Donyeck

Kezdők
30Andriy Pyatov
98Dodo
77
63
4Serhiy Kryvtsov
22Mykola Matviyenko
31Ismaily
21Alan Patrick
50
6Taras Stepanenko
14Tete
59
20Viktor Kovalenko
71
7Taison
10Junior Moraes
1Oleksiy Shevchenko
5Davit Khocholava
8Marcos Antonio
9Dentinho
11Marlos
15Yevheniy Konoplyanka
19Manor Solomon
Cserék

Atalanta

Kezdők
95Pierluigi Gollini
19Berat Djimsiti
6Jose Luis Palomino
5Andrea Masiello
61
21Timothy Castagne
68
15Marten de Roon
11Remo Freuler
75
8Robin Gosens
90
88Mario Pasalic
80
10Alejandro Gomez
90
9Luis Muriel
71
23
91Duvan Zapata
2Rafael Toloi
72Josip Ilicic
57Marco Sportiello
13Guilherme Arana
18Ruslan Malinovsky
80
33Hans Hateboer
90
41Roger Ibanez
79Amad Diallo
99Musa Barrow
Cserék

Volt küzdelem és sebesség a csapatok játékában, eseménydúsnak mégsem nevezhetjük az első félidőt: mindössze egyetlen kaput eltaláló lövés mellett két hosszabb ápolás és Junor Moraes les miatt elvett gólját jegyezhettük fel.

Az elsőhöz hasonlóan a második félidőt is az Atalanta kezdte aktívabban, az 51. percben a kolumbiai Muriel szabadrúgását tolta a léc fölé Pjatov. Aztán a Sahtar is felébredt és Gollininek kellett lábbal védenie Junior Moraes lövését, a felpattanó labdát, pedig a gólvonalról vágták ki a bergamói védők.

A 66. percben jöttek az igazi izgalmak: Alejandro Gomez kapott labdát a leshatáron a tizenegyes ponttal egy magasságban, középre adását pedig Timoty Castagne gyötörte a kapuba. A VAR-szobában megnézték, hogy Gomez lesen volt-e, de úgy látták, hogy nem, ami ebben a percben az Atalanta továbbjutását ígérte.

A 77. percben tovább fogyatkoztak a Sahtar esélyei: Dodo csapott hátra, és érintette meg Frueler arcát, amiért megkapta második sárgáját, majd pályafutása első piros lapját.

Három perccel később az olaszok bevitték a döntő ütést is: a csereként beállt ukrán Malinovszkij lőtt be élesen egy szabadrúgást, amibe Pasalic tette bele a lábát, a meglepődött Pjatov pedig mozdulni sem tudott.

A Sahtar becsületére szóljon, hogy tíz emberrel, kétgólos hátrányban sem adták fel a harcot, és több veszélyes helyzetet is kidolgoztak az Atalanta kapuja előtt, de gólt, nem tudtak szerezni. Az olaszok viszont igen, miután Gosens nyolc méterre Pjatov kapujától kapott gólpasszt az egyik hazai védőtől.

Így a története első Bajnokok Ligája-szezonját teljesítő Atalanata jutott a nyolcaddöntőbe első olyan csapatként, amelyik az első négy fordulóban csak egyetlen pontot tudott szerezni, a Sahtar pedig hiába várta a legjobb helyzetből a játéknapot, csak az Európa-ligában folytathatják. És az is biztossá vált, hogy a legjobb 16 között csak az öt top liga csapatai várhatják a tavaszt.

Eredmények, BL, csoportkör, 6. forduló:
C csoport:
Dinamo Zagreb–Manchester City 1-4 (1-1)
gól: Dani Olmo 10., ill. Gabriel Jesus 34., 50., 54., Foden 84.
Sahtar Donyeck–Atalanta 0-3 (0-0)
gól:
Castagne 68., Pasalic 80., Gosens 90+4.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V