Vágólapra másolva!
Kedden este hat csapat biztosította be a továbbjutását a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Szoboszlai Dominik csapata, az osztrák Red Bull Salzburg igencsak megizzasztotta a címvédő Liverpoolt, de csodát nem tudott tenni. Az Internazionalénak a saját kezében volt a sorsa, de nem tudta legyőzni a cserecsapattal felálló Barcelonát, így idén sem tudta kiharcolni a nyolcaddöntős szereplést. A játéknap szenzációját az előző szezonban elődöntős Ajax és a Napoli szolgáltatta. A holland csapat kedvező helyzetből várhatta az utolsó fordulót, mégis kiesett. Az olasz együttes könnyed győzelmet aratott, továbbjutott a legjobb 16 közé, a Genk elleni meccs után mégis kirúgták a csapat edzőjét, Carlo Ancelottit.

A Salzburg a BL-történelem legszimpatikusabb kiesője

A Red Bull Salzburg remekül futballozott a Liverpool ellen. Az első félidőben az angolok kapusa több bravúrral tartotta a frontot, de az osztrák együttes nem tudott betalálni. A folytatásban a Salzburg játékosai elfáradtak, a Liverpool pedig két perc alatt eldöntötte a meccset.

Az első félidőben jól jöttünk ki ebből, de a második félidőben két perc alatt kaptunk két gólt, azzal eldőlt mindent. Ennek ellenére büszke vagyok a csapatomra, megmutattuk mit tudunk" - értékelt a mérkőzés után Szoboszlai Dominik az M4Sport kamerája előtt.

Szoboszlai Dominik 89 percet játszott a Liverpool ellen Forrás: AFP/Joe Klamar

"Sokat tanultam, örülök, hogy 19 évesen öt Bajnokok Ligája meccset tudtam játszani, de nem szeretnék itt megállni. Előre nézek, és mostantól az Európa-ligára koncentrálok. Megpróbálok eljutni arra a szintre, ahol a legjobbak vannak" -

tette hozzá a magyar válogatott középpályás, akinek az nyilatkozatát megszakította Jürgen Klopp, hogy gratuláljon a teljesítményéhez.

A 2012/13-as BL-címvédő Chelsea után a Salzburg lett a Bajnokok Ligája-történelem második csapata, amely úgy esett ki, hogy 16 gólt lőtt a csoportkörben, így érthetően a Liverpool sztárjátékosa, az Aranylabda-szavazáson második helyen végző Virgil van Dijk is nagy dolognak tartja az idegenbeli sikert.

„A csapategységünket is dicsérhetjük, de inkább a képességünkről árult el sokat ez a meccs.

Nem panaszkodhatunk az eddigi idényünkre, de még semmit sem nyertünk, ezt nem szabad elfelejteni. Ami a Salzburgot illeti, az Európa-ligában is szerezhet meglepetést" – mondta a holland játékos.

Sadio Mané ezúttal nem lőtt gólt, de a Liverpool legjobbja volt Forrás: AFP/Joe Klamar

„Mindig öröm ide visszajönni. szeretem a klubot, a szurkolókat és az itt élő embereket. Sajnálom srácok, de ilyen a foci. Nekünk végeznünk kell a munkánkat" - mondta a meccs után a Liverpool támadója, Sadio Mané, aki 2012 és 2014 között volt a Salzburg játékosa, és gólpasszt adott Naby Keitának, aki 2014 és 2016 között erősítette az osztrák csapatot.

A Napolinak jöhet a nyolcaddöntő, Ancelottinak az Arsenal

A Napolinak is saját kezében volt a sorsa. A továbbjutáshoz le kellett győznie a belga Genk csapatát. Az olasz együttes a lengyel Arkadiusz Milik első félidőben lőtt mesterhármasával eldöntötte a meccset, és magabiztos 4-0-s győzelmet aratott.

Dries Mertens sajátos módon köszöntotte a mesterhármast lövő Arkadiusz Miliket Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Milik a harmadik játékos, aki olasz csapat játékosaként az első félidőben mesterhármast lőtt a Bajnokok Ligájában. Erre korábban csak Simone Inzaghi és Marco Simone volt képes.

A találkozó azonban mégsem a lengyel támadóról marad emlékezetes, hanem arról, hogy néhány órával a lefújás után a nápolyi klub hivatalos közleményben jelezte, hogy a csapat vezetőedzője, a háromszoros BL-győztes Carlo Ancelotti távozik a csapat éléről.

Olasz sajtóértesülések bármelyik pillanatban kinevezhetik a Napoli edzőjének Gennaro Gattusót, az AC Milan korábbi legendás játékosát. Ancelotti nagy valószínűséggel nem lesz sokáig munka nélkül, ugyanis angol sajtóértesülések szerint az Arsenalnál és az Evertonnál is tárt karokkal várják.

Carlo Ancelotti úgy viselkedett, mint akit nem ért meglepetésként a kirúgása Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A Barca csodatinije egy perc alatt megvillant

Az F csoportban a Barcelona már biztos csoportelsőként, cserecsapattal lépett pályára a San Siróban az Inter ellen. Az olasz csapat óriási lehetőséget kapott, a saját kezében volt a sorsa, de akárcsak az előző szezonban, idén sem tudta kiharcolni a továbbjutást. Tavaly ilyenkor az FC Barcelona cserecsapattal 1-1-es döntetlent játszott a Tottenhammel a Camp Nouban, az Internek pedig csak le kellett volna győznie hazai pályán a PSV Eindhovent a továbbjutáshoz. Azonban a milánóiak akkor sem tudtak élni az eséllyel, leikszeltek a hollandokkal, az angolok pedig továbbjutottak és meg sem álltak a madridi BL-döntőig.

A Barca hőse a Bissau-Guineában született Ansu Fati volt, aki csereként lépett pályára a 85. percben, majd egy perccel később 18 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, ezzel pedig a 17 évesen és 40 naposan a Bajnokok Ligája-történelem legfiatalabb góllövője lett.

„Luis Suárezzel kényszerítőztem, majd gólt lőttem, és csak hallgattam, ahogy elcsendesedik a stadion.

Ez egy álom, ami úgy tűnik, egyre nagyobb sebességgel halad. Körülnézek, és arra gondolok, mit tettem?

– mondta boldogan a Barcelona játékosa, aki hozzátette, hogy a konkurenciaharc miatt minden lehetőséget meg kell ragadnia.

Az olasz Corriere della Sera nevű sportlap a mérkőzés előtt a Barcelona cserecsapatából kiindulva „Mission Possible" (lehetséges küldetés) címmel harangozta be a meccset. Az olasz lap nem is tévedett, hiszen az Inter közelebb állt a győzelemhez, de nem tudta kihasználni a lehetőségeit.

Antonio Conte csapata többször is megnyerhette volna a Barca elleni meccset Forrás: AFP/Miguel Medina

„Volt esélyünk a győzelemre, sok helyzetet kialakítottunk, de hiányzott belőlünk a pontosság. Nem panaszkodom, mert a játékosok mindent megtettek, csak a gól hiányzott" – mondta a mérkőzés után Antonio Conte, az Inter edzője.

A meccs elejétől a végéig űztek minket előre. Másképp kellett volna véget érnie ennek a meccsnek. Azt hiszem, többet érdemeltünk volna ebben a csoportban, de a kieséssel együtt értékes tapasztalatot szereztünk" – tette hozzá az olasz csapat mestere.

A csoport másik mérkőzésén a Borussia Dortmund kihasználta az Inter botlását, és nagy csatában legyőzte a Slavia Prahát.

„Nagy köszönettel tartozunk Roman Bürkinek,

aki a bravúrjaival meccsben tartott minket. Nagy esélyünk volt rá, hogy az első húsz-huszonöt percben eldöntsük a meccset, de sajnos az utolsó pillanatig küzdenünk kellett" – mondta a lefújás után Marco Reus, a BVB csapatkapitánya.

Repülő slusszkulcs és drámai végjáték Lyonban

A G csoportban a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig már az ötödik forduló után bebiztosította továbbjutását, történelmi tettként először került az egyenes kieséses szakaszba. A német együttes Lyonban vendégszerepelt, ahol a házigazda francia csapat még reménykedhetett a továbbjutásban. A franciák azonban az első félidőben kétgólos hátrányba kerültek, és úgy tűnt elúszik számukra a továbbjutás. A második játékrész elején Houssem Aouar védhetetlen gólt lőtt Gulácsi Péternek, majd a hajrában a holland csapatkapitány, Memphis Depay egyenlített, amivel továbbjutott a Lyon.

„Kemény meccset játszottunk egy nagyon jó Lyon ellen.

Az első félidőben jók voltunk, de a második félidőben korán gólt lőttek és nyomást gyakoroltak ránk. Szerencsére megnyertük a csoportot, úgyhogy boldogok vagyunk a döntetlen ellenére is" – mondta a lipcsei csapat első gólját lövő Emil Forsberg.

„Az első félidőben a két gólon kívül volt még két-három nagy esélyünk kontratámadásból, és növelhettük volna az előnyünket.

Fontos, hogy megvalósítsuk azokat a dolgokat, amikről a meccsek előtt beszélünk, mert csak így fejlődhetünk" - értékelt a meccs után Julian Nagelsmann, az RB Leipzig 32 éves vezetőedzője.

A mérkőzés botrányoktól sem volt mentes, ugyanis a Lyon szurkolói többször is megdobálták a lipcsei csapat francia játékosát, a PSG-nevelés Christopher Nkunkut. Valaki egészen odáig merészkedett, hogy az autójának a kulcsát vágta hozza a 22 éves játékoshoz.

A lipcsei csapat játékosához egy kocsikulcsot is hozzávágtak, amikor kiment szögletet rúgni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Robert Michael

A csoport másik mérkőzésén a Benfica háromgólos győzelmet aratott a Zenit ellen. A másik pályán 2-1-es lipcsei vezetésnél három csapat is hét ponttal állt – az egymás elleni eredmények miatt – a Lyon volt a csoport utolsó helyén. Aztán jött Depay gólja, és borult a matematika.

Kiesett a csapat, amely elkápráztatta Európát

A H csoportban a továbbjutásban még bízó három csapat közül az Ajax Amsterdam volt a legkedvezőbb helyzetben: az előző szezonban elődöntős hollandoknak kétpontos előnyük volt riválisaikkal szemben, és otthon játszottak a Valenciával. A spanyolok azonban Rodrigo góljával megnyerték a meccset, és mivel a Chelsea is győzött a már biztos kieső Lille ellen, a tavalyi elődöntős holland csapat kiesett a csoportkörben.

Az Ajax játékosai teljesen szétestek a kiesés után Forrás: Ajax/Twitter

„Hazai pályán gólt kellett volna lőnünk, de nem sikerült, ez pedig megnehezítve a dolgunkat. Jó helyzetből vártuk a mérkőzésnet, a Valencia középpályáján és védelmén azonban nagyon nehezen tudtunk átjutni, és a kulcspasszok sem sikerültek.

– mondta a mérkőzés után az Ajax holland válogatott védője, Joel Veltman.

„Kaptunk egy elkerülhető gólt, majd megvoltak a helyzeteink, de ezeket elhibáztuk. Mi irányítottuk a játékot, taktikailag a miénk volt a mérkőzés, remek volt a hozzáállásunk, de jó csapattal kerültünk szembe.

Nem csodálom azért, hogy azt nyilatkozták a spanyol sajtónak, hogy csoda történt.

A hozzáállásunk kifogástalan volt, a csalódásunk viszont mérhetetlen, főleg, mert ilyen helyzetből vágtunk neki az utolsó körnek" – értékelt csalódottan Erik ten Hag, az Ajax edzője, akit az Európa-ligáról is kérdeztek, de nem akart beszélni róla.

Erik Ten Hag csapata az előző szezonban egész Európát elkápráztatta Forrás: AFP/John Thys

„Remek ellenféllel játszottunk, amely az előző szezonban kitűnően szerepelt, és ugyanaz maradt az edzője, és nagyrészt ugyanazok maradtak a játékosai is.

A második félidőben csak jött és jött az Ajax, de nem volt sok ziccere a sok kapura lövés ellenére sem. Ez a boldogság napja, nagyon örülök, hogy ilyen csapatom és ilyen játékosaim vannak. Amióta idejöttem, mindig mondom a srácoknak, hogy szerencsés vagyok, hogy ilyen kerettel dolgozhatok, ilyen értékes játékosokkal, akik felülkerekednek a problémákon. Évek óta vár a klub erre a sikerre, a szurkolók nagyon sokáig emlékeznek majd erre a diadalra, de vasárnap új rangadó vár ránk a Real Madrid ellen" – mondta a Valencia edzője, Albert Celades, aki maga is megfordult a Real Madridban.

Albert Celades szeptember közepén vette át a Valencia irányítását Forrás: AFP/Maurice Van Steen

„Összesen két helyzetük volt. A gól és egy lövés, amit Onana lábbal védett. Annyira keserű ez az érzés, mert csak egy gólra volt szükségünk. A szurkolók mögöttünk voltak, végig harcoltunk, de sehogy sem akart összejönni" – értékelt csalódottan Daley Blind, az Ajax védője.

Frank Lampard 2011 óta az első angol edző, aki bejutott a csapatával az egyenes kieséses szakaszba. Érdekesség, hogy ez legutóbb Harry Redknappnek sikerült a Tottenhammel, aki nem mellesleg Lampard nagybátyja.

Túl izgalmas lett a vége, jobban kellett volna kihasználnunk a lehetőségeinket. Amikor két góllal vezettünk, éreztem, hogy még nincs vége a mérkőzésnek, aztán a Lille gólt lőtt, és sokkal izgalmasabb lett a végjáték.

Nagyon érdekes volt látni, hogy milyen mentalitással megyünk neki a mérkőzésnek, és hogyan próbáljuk hozni a három pontot. Irányítottunk az első félidőben, a szünetben úgy tűnt, kényelmes helyzetben vagyunk. A folytatásban nem lőttünk újabb gólokat, de még nincsen készen a csapatom, és ilyen fiatal játékosokkal nem egyszerű csapatot építeni. Viszont hajtom őket előre, hogy azon a szinten futballozzanak, ahogyan azt én szeretném, de most még türelmesnek kell lenni velük. Ma láthattuk, hogy mennyi munka vár még ránk. Amiben a leginkább fejlődnünk kell, az a helyzetek kihasználása" – mondta a Chelsea menedzsere.

Frank Lampard remek munkát végez a Chelsea-nélé Forrás: AFP/Glyn Kirk

„A Chelsea-nek a Bajnokok Ligájában a helye. Tudtuk, hogy ez kemény csoport lesz, és a tavalyi elődöntős Ajax ki is esett belőle. A Valencia elleni hazai vereség után nem volt könnyű dolgunk, de a legjobb tizenhat közé jutottunk, és most már a Premier League-re koncentrálhatunk, amíg nem indul újra a küzdelem az európai sorozatban" – mondta az angol csapat kapitánya, a második gólt fejelő Cesar Azpilicueta.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A 17 éves és 287 napos Maarten Vandevoordt a Bajnokok Ligája történetének legfiatalabb kapusa lett. A Genk kapusa honfitársa, Mile Svilar rekordját döntötte meg, aki 18 évesen és 52 napos védett a Benficában BL-meccsen.
  • A Napoli támadója, Arkadiusz Milik 38 perc alatt lőtt mesterhármast. 2013 októbere óta ez a leggyorsabb klasszikus mesterhármas. Akkor a PSG-ben futballozó Zlatan Ibrahimovicnak 36 perc kellett az Anderlecht elleni összecsapáson.
  • A Salzburg-Liverpool mérkőzés színvonaláról mindent elmond, hogy az első félidőben a két csapatnak kilenc kaput eltaláló lövése volt. Érdekesség, hogy legutóbb 2011 áprilisában a Schalke-Manchester United összecsapás volt az utolsó meccs, ahol ennyi helyzet mellett nem született gól az első félidőben.
  • Mióta Mohamed Szalah a Liverpoolhoz igazolt 27 gólban vett részt (19 gól és 8 gólpassz) a BL-meccseken. Ennél jobb mutatója csak Lionel Messinek van, aki 2017 szeptembere óta 28 BL-gólban vállalt szerepet.
  • A francia Loic Remy a hetedik játékos, aki a Chelsea színeiben és a Chelsea ellenfeleként is gólt lőtt a Stamford Bridge-en. Erre korábban Samuel Eto'o, Diego Costa, Fernando Torres, David Luiz, Michael Ballack és Willian volt képes.
  • Julian Nagelsmann, az RB Leipzig edzője 32 éves 4 hónapos és 18 napos. A Bajnokok Ligája mezőnyében 60 játékos is idősebb, mint a német szakember.
  • Carlo Ancelotti a Bajnokok Ligája történetének egyetlen edzője, aki az öt európai top bajnokság mindegyikből juttatott be csapatot az egyenes kieséses szakaszba (Chelsea, PSG, Bayern München, Real Madrid, AC Milan, Napoli).
  • A 2015/16-os FC Porto óta az Ajax az első csapat, amely úgy esett ki, hogy legalább tíz pontot szerzett a csoportkörben.

Eredmények, csoportkör, 6. forduló:

E csoport:
SSC Napoli (olasz)-Genk (belga) 4-0 (3-0)
Salzburg (osztrák)-FC Liverpool (angol) 0-2 (0-0)

F csoport:
Borussia Dortmund (német)-Slavia Praha (cseh) 2-1 (1-1)
Internazionale (olasz)-FC Barcelona (spanyol) 1-2 (1-1)
A csoport végeredménye: 1. FC Barcelona 14 pont, 2. Borussia Dortmund 10, 3. Internazionale 7, 4. Slavia Praha 2

G csoport:
Olympique Lyon (francia)-RB Leipzig (német) 2-2 (0-2)
Benfica (portugál)-Zenit (orosz) 3-0 (0-0)
A csoport végeredménye: 1. RB Leipzig 11 pont, 2. Olympique Lyon 8, 3. Benfica 7, 4. Zenit 7

H csoport:
Chelsea (angol)-Lille (francia) 2-1 (2-0)
Ajax Amsterdam (holland)-Valencia (spanyol) 0-1 (0-1)
A csoport végeredménye: 1. Valencia 11 pont, 2. Chelsea 11, 3. Ajax Amsterdam 10, 4. Lille 1
A csoport végeredménye: 1. FC Liverpool 13 pont, 2. Napoli 12, 3. Salzburg 7, 4. Genk 1

A csoportokban azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt, a nyolcaddöntőbe az első két helyezett jutott, míg a harmadikok az Európa-liga legjobb 32 együttese közé jutottak.