Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája E csoportjának 6. fordulójában a Liverpool 2-0-ra legyőzte a Szoboszlai Dominikkal felálló Salzburgot a Red Bull Arénában, míg a Napoli 4-0-ás győzelmet aratott a belga Genk fölött a San Paolo Stadionban, így a BL-győztes angol csapat csoportelsőként, míg az olasz együttes második helyen jutott tovább a csoportból.

Az angolok úgy készültek a salzburgi összecsapásra, hogy már egy döntetlen is elég lenne a továbbjutásukhoz, vereség esetén viszont az osztrákok beérnék őket, és akkor az egymás elleni eredmény dönt. Angliában 4-3-ra győzött Jürgen Klopp együttese, amelynek kiesése nagy meglepetés lenne. Legutóbb a 2012/13-as BL-szezonban nem jutott az egyenes kieséses szakaszba a címvédő, akkor a Chelsea végzett a csoportjában harmadikként, miután az egymás elleni összevetésben alulmaradt a vele azonos pontszámmal végzett Sahtar Donyeckkel szemben.

Az első félidőben Szalah hagyta ki a legnagyobb liverpooli helyzeteket Forrás: AFP/Joe Klamar

A Szoboszlai Dominikkal felálló Salzburg már az első percben rárontott a BL-címvédőre. Az Aranylabda-szavazáson második helyen végző Virgil van Dijknak kétszer is utolsó emberként kellett szerelnie a ziccerben kilépő támadót. Az ötödik percben a Liverpoolé volt az első komoly helyzet. Szalah ugrott ki ziccerben, az egyiptomi tízméteres lövését Sztankovics lábbal védte.

A hetedik percben az osztrák csapat is kihagyott egy hatalmas ziccert.

A japán Minamino sarokkal ziccerbe hozta Hwang Hee-Chant, de a dél-koreai löbbölését Alisson parádés reflexmozdulattal kiütötte, majd Minamino ismétlésébe is belekapott.

Ezt követően mindkét csapat tovább rohamozott, de a következő helyzetre a 20. percig várni kellett. Ekkor Mané tört be balról a tizenhatoson belülre, megcélozta a bal felső sarkot, de Stankovics ezúttal vetődve hárított. Négy perccel később a Salzburgnak volt egy óriási ziccere. A norvég Erling Braut Haaland lépett ki ziccerben, de a 12 méterről leadott lövését Alisson lábbal hárította.

Haland nem jött zavarba a liverppoli védőktől Forrás: AFP/Joe Klamar

Eszméletlen meccset játszott a két csapat, szinte hihetetlen, hogy a 30. percben még mindig 0-0 volt az állás, pláne az után, hogy Naby Keita tökéletes átadása után Szalah tíz méterről kapu mellé lőtt ajtó-ablak helyzetben. Az utolsó 15 percében már többet hibáztak a csapatok, érződött, hogy sokan elfáradtak az első félidőben diktált hatalmas iramban.

A mérkőzés színvonaláról mindent elmond, hogy az első félidőben a két csapatnak kilenc kaput eltaláló lövése volt.

Érdekesség, hogy legutóbb 2011 áprilisában a Schalke-Manchester United összecsapás volt az utolsó meccs, ahol ennyi helyzet mellett nem született gól.

A második félidő is eseménydúsan kezdődött. A 47. percben Haaland közeli lövése levágódott Lovren kezéről, de a játékvezető nem ítélt tizenegyest. Az ellentámadásból Szalah szerezhetett volna vezetést a Liverpoolnak, de tíz méterről fölé lőtte a ziccerét. Három perc múlva ismét a két sztárcsatár volt a főszereplő. Szalah került ziccerbe, megpróbálta eltolni a labdát Sztankovics mellett, de a Salzburg kapusa lehalászta a labdát az egyiptomi csatár lábáról.

Az ellentámadásból Haaland lőhetett volna gólt, de a norvég csatár 12 méteres lövése néhány centivel elkerülte a jobb alsó sarkot.

Az 57. percben megszerezte a vezetést a Liverpool.

Mané gyorsított fel, egy szép csellel betört a tizenhatoson belülre, majd a kapujából rosszul kimozduló Sztankovics mellett középre emelt, az érkező Keita pedig 10 méterről a kapuba fejelt.

Pontosan 100 másodperc múlva a Liverpool óriási lépést tett a továbbjutás felé. Szalah csapott le Onguene rosszul hazafejelt labdájára, megtolta a kapuból kicsúszó Sztankovics mellett, majd éles szögből a kapuba passzolt.

A két perc alatt két bekapott gól miatt a Salzburgnak már esélye sem volt a továbbjutás kiharcolására. Az osztrák csapat játékosai becsülettel mentek előre, ki is alakítottak pár helyzetet, de az angol csapat már kézben tartotta a mérkőzést, és több nagy ziccert is elszórakozott.

Győzelmével a Liverpool csoportelsőként jutott tovább a legjobb 16 közé, míg a Salzburg a Bajnokok Ligája történelem második csapata lett, amely 16 rúgott góllal esett ki a csoportkörből.

E csoport:
Salzburg (osztrák)-FC Liverpool (angol) 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Keita (57.), Szalah (59.)

Ebben a csoportban még a Napoli állt továbbjutó helyen a záró forduló előtt. Az erőviszonyok ismeretében Carlo Ancelotti csapata volt az esélyes a Genkkel szemben - főként hazai pályán -, mégis figyelmeztető, hogy az olaszok az utóbbi kilenc tétmérkőzésükön nyeretlenek maradtak, hét döntetlen mellett kétszer kikaptak.

A Napoli hamar bebiztosította a továbbjutását, ugyanis már a harmadik percben megszerezte a vezetést a belga Genk ellen. Egy hazaadás után a 17 éves Maarten Vandevoordt kapus nem tudta elég gyorsan megjátszani a labdát, és belerúgta azt a rárontó Arkadiusz Milikbe, akinek a lábáról a kapuba pattant a labda.

A Genk kapusa 17 évesen és 287 naposan a Bajnokok Ligája történetének legfiatalabb kapusa lett. Honfitársa, Mile Svilar rekordját döntötte meg, aki 18 évesen 52 naposan védett a Benficában BL-meccsen. Valószínűleg nem ilyen bemutatkozásról álmodozott.

A 26. percben az olaszok nagy lépést tettek a továbbjutás felé.

Egy formás támadás végén Di Lorenzo jobbról belőtt labdájára Milik érkezett, és közelről a hálóba passzolt.

A Napoli a 38. percben eldöntötte a meccset. Callejon lépett ki ziccerben, Vandevoordt egy bátor előrevetődéssel akart menteni, de elkaszálta a spanyol támadót, így tizenegyest lőhetett az olasz csapat, amit Milik gólra is váltott.

A második félidő viszonylag eseménytelenül lepörgött. A Napolinak már nem volt sürgős, a Genk pedig nem léphetett feljebb a negyedik helyről. A 75. percben azért növelte az előnyét az olasz csapat. A belga Dries Mertens értékesített egy tizenegyest, amit Callejon harcolt ki.

Győzelmével a Napoli magabiztosan továbbjutott az E csoportból, a vezetőedző Carlo Ancelotti jövője viszont továbbra is kérdéses. Olasz sajtóértesülések szerint már a héten kinevezik a Napoli edzőjének Gennaro Gattusót, az AC Milan korábbi legendás játékosát. A korábbi világbajnokot állítólag szerdán mutatják be a Napolinál, akkor is, ha a csapat kedden kiharcolja a továbbjutás a Bajnokok Ligájában Carlo Ancelotti vezetésével.

E csoport
SSC Napoli (olasz)-Genk (belga) 4-0 (3-0)
Gólszerzők: Milik (3., 26., 38.- a harmadikat 11-esből), Mertens (75.- 11-esből)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY