Vágólapra másolva!
Kedden este újabb négy csapat harcolta ki a nyolcaddöntős szereplést a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Az F csoportban az Internazionale 2-1-re kikapott a már korábban továbbjutó FC Barcelonától, míg a Borussia Dortmund hazai pályán 2-1-re legyőzte a Slavia Prahát, így a német csapat jutott csoportmásodikként a legjobb 16 közé. A G csoportban a Gulácsi Pétert foglalkoztató RB Leipzig 2-2-es döntetlent játszott a Lyon otthonában, így francia csapat jutott tovább másodikként. Az F csoportban a Frank Lampard vezette Chelsea továbbjutott, miután 2-1-es győzelmet aratott a Lille fölött, míg az előző szezonban BL-elődöntős Ajax otthon kapott ki a Valenciától, így búcsúzott a sorozattól.

Az F csoportban az FC Barcelona biztos csoportelsőként lépett tovább, mögötte az Internazionale és a Borussia Dortmund reménykedhetett még a továbbjutásban. Az olaszok bízhattak abban, hogy a katalánoknak már kevés motivációjuk maradt erre a találkozóra, a németek pedig abban, hogy Dortmundban érvényre tudják juttatni erőfölényüket a prágai Slaviával szemben. A Barcelona hatszoros aranylabdás sztárja, Lionel Messi el sem utazott Olaszországba, ráadásul Gerard Piqué, Sergi Roberto és a brazil Arthur Melo is kihagyta a mérkőzést.

A Neto - Wague, Toldibo, Lenglet, Umtiti, Junior Firpo - Vidal, Rakitic, Alena - Griezmann, Perez összeállítású Barca már a hatodik percben hátrányba kerülhetett volna az Inter ellen,

de Lukaku gólját a játékvezető les miatt nem adta meg. A 10. percben ismét a belga támadó került ziccerbe, megcsinált egy cselt a becsúszó Lenglet mellett, de hat méterről a kivetődő Netóba lőtt.

Ezzel egy időben a Dortmund egy sakk-mattra kijátszott akció végén Jadon Sancho góljával megszerezte a vezetést a Slavia Praha ellen, így ebben a pillanatban a Barca mellett a német csapat állt továbbjutásra.

A 23. percben még rosszabb helyzetbe kerültek az olaszok,

ugyanis egy gyönyörű Griezmann-Vidal összjáték után Carles Pérez góljával megszerezte a vezetést a Barca a San Siróban.

Az első félidő végén minden visszaállt a 45 perccel korábbi állapotba. A Slavia Praha egy gyönyörű akció végén Tomas Soucek góljával egyenlített Dortmundban.

Míg Milánóban Romelu Lukaku lőtt bombagólt a Barcának, így a pontazonosság miatt ismét az Internazionale állt továbbjutásra a Dortmunddal szemben.

A 60. percben Lukaku nyert meg egy párharcot, ziccerbe került, de közelről Netóba bombázta a labdát. Ezzel egy időben a Dortmund újra megszerezte a vezetést a Slavia Praha ellen. Sancho átadása után Julian Brandt került helyzetbe, sokan beadásra számítottak, de a német válogatott támadó éles szögből kilőtte a rövid sarkot, ezzel pedig ismét a BVB állt továbbjutásra.

Az olaszok látszólag idegesen játszottak, ráadásul az sem lehetett nyugtató, hogy Ernesto Valverde pályára küldte Luis Suárezt és Frenkie De Jongot, hogy versenyképesebbé tegye csapatát.

A 74. percben úgy tűnt, ismét megszerzi a vezetést az Inter a Barca ellen, de az argentin Lautaro Martínez gólját les miatt nem adta meg a játékvezető.

Az utolsó negyedórában elképesztő izgalmak voltak mindkét pályán.

A 77. percben a Dortmund emberhátrányba került a Slavia Praha ellen, míg az Internazionale újabb gólt lőtt a Barcának, de Lukaku lesállása miatt ezt az olasz találatot is érvénytelenítette a játékvezető – teljesen jogosan.

Az 86. percben a Barcelona kiejtette az Intert.

Suárez lekészített labdáját a két perccel korábban beálló Ansu Fati védhetetlenül lőtte a jobb alsó sarokba, ezzel a Bissau-Guineában született támadó 17 évesen és 40 naposan a Bajnokok Ligája történetének legfiatalabb gólszerzője lett.

A hosszabbításban az eredmény már nem változott, így az Inter az előző szezon után most is úgy esett ki, hogy az utolsó játéknapon még a saját kezében volt a sorsa.

F csoport:
Borussia Dortmund (német)-Slavia Praha (cseh) 2-1 (1-1)
gólszerzők: Sancho (10.), Brandt (61.), illetve Soucek (43.)
kiállítva: Weigl (77.)

Internazionale (olasz)-FC Barcelona (spanyol) 1-2 (1-1)
gólszerzők.: Lukaku (44.), illetve Perez (23.), Fati (87.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
I
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

A G csoportban a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig már az ötödik forduló után bebiztosította továbbjutását, történelmi tettként először került az egyenes kieséses szakaszba. A német együttes Lyonban vendégszerepelt, ahol a házigazda francia csapat még reménykedhetett a továbbjutásban. Miként a Benficához látogató Zenit is. A portugálok a továbbjutásban már nem, de a harmadik helyben, így az Európa-ligába való átsorolásban még bizhattak.

A Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig bő félóra alatt kétgólos előnybe került a Lyon otthonában. A 9. percben a svéd Emil Forsberg szerzett vezetést tizenegyesből,

a 32. percben pedig a német válogatott Timo Werner is értékesített egy büntetőt.

A második félidő elején az Európa-liga-szereplésért hajtó Benfica megszerezte a vezetést a Zenit ellen. Egy ötösig kijátszott akció végén Franco Cervi közelről lőtt az üres kapuba.

Ezzel a góllal a portugálok feljöttek a csoport harmadik helyére, míg a Lipcse ellen kétgólos hátrányban lévő Lyon visszacsúszott a csoport utolsó helyére.

Persze a Lyon sem adta fel a harcot a Lipcse ellen, és az 50. percben Houssem Aouar szépségdíjas góljával visszajött a meccsbe.

Gulácsi Péternek esélye sem volt a hárításra.

Az 58. percben a Benfica eldöntötte a Zenit elleni meccset.

Az orosz csapat Douglas Santos tizenhatoson belüli kezezése miatt emberhátrányba került, ráadásul tizenegyest lőhetett a Benfica, amit Pizzi magabiztosan értékesített.

A 79. percben Sardar Azmoun állította be a végeredményt, aki egy Benfica-szöglet után a saját kapujába csúsztatott.

A 82. percben a Lyon egyenlített a Lipcse ellen. A holland válogatott Memphis Depay egy kapu előtti kavarodás után hét méterről lőtt a jobb alsó sarokba.

A folytatásban a Lipcse már nem tudott újabb gólt szerezni, a Lyon pedig a sírból jött vissza, és a csoport második helyén továbbjutott.

G csoport:
Olympique Lyon (francia)-RB Leipzig (német) 2-2 (0-2)
gólszerzők: Aouar (50.), Depay (82.), illetve Forsberg (9. - 11-esből), Werner (33. - 11-esből)

Benfica (portugál)-Zenit (orosz) 3-0 (0-0)
gólszerzők: Cervi (47.), Pizzi (58. - 11-esből), Azmoun (80. - öngól)
kiállítva: Santos (56.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

A H csoportban a továbbjutásban még bízó három gárda közül az Ajax volt a legkedvezőbb helyzetben: az előző szezonban elődöntős hollandoknak kétpontos előnyük volt riválisaikkal szemben, és otthon játszottak. Ellenfelük viszont a továbbjutásban még reménykedők egyike, a Valencia volt, miközben a Chelsea azt a Lille-t látta vendégül, amely már biztosan búcsúzott a sorozattól.

Az angol csapat jól kezdett a Lille ellen, Tammy Abraham 19. percben lőtt sarkozós góljával nagy lépést tett a továbbjutás felé.

A 24. percben az előző szezonban BL-elődöntős Ajax kieső helyre került.

A hollandok remekül kezdtek, de nem tudtak vezetést szerezni a Valencia ellen, majd a spanyol csapat egy gyönyörű góllal megszerezte a vezetést az Amsterdam Arénában. Ferran Torres gyönyörű átadását Rodrigo vette le a kapu előterében, és higgadtan a rövid felső sarokba lőtt.

Frank Lampard csapata a 35. percben óriási lépést tett a továbbjutás felé. Emerson jobboldali szögletére a csapatkapitány Cesar Azpilicueta robbant be, és öt méterről, nagy erővel a kapu bal oldalába fejelt.

A 78. percben a Lille szépített a Chelsea otthonában. Az angol csapat korábbi játékosa, a francia Loic Remy lőtt védhetetlen gólt a jobb felső sarokba.

Amszterdamban az Ajax hiába támadott többet a Valencia ellen, hazai pályán nem sikerült betalálnia, így Erik ten Hag csapatának hiába volt a saját kezében a sorsa, búcsúzott a sorozattól. Első helyen a Valencia, másodikként pedig a Chelsea jutott be a legjobb 16 közé.

H csoport:
Chelsea (angol)-Lille (francia) 2-1 (2-0)
gólszerzők: Abraham (19.), Azpilicueta (35.), illetve Remy (78.)

Ajax Amsterdam (holland)-Valencia (spanyol) 0-1 (0-1)
gólszerző: Rodrigo (24.)
kiállítva: Gabriel (94.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY