Történelmi szégyen: fennállása során először esett ki az élvonalból a Cruzeiro

Cruzeiro e Palmeiras pela 38Ş rodada do Campeonato Brasileiro brazilphotopress, fotojornalismo, futebol, rafael costa
Belo Horizonte (MG) 08/12/2019 - Campeonato Brasileiro - Cruzeiro x Palmeiras - Torcida do Cruzeiro durante partida contra o Palmeiras pela 38Ş rodada do Campeonato Brasileiro no Estádio Mineirăo, Belo Horizonte, neste domingo, 08. (Foto: Rafael Costa/Brazil Photo Press/Agencia O Globo) Esportes
Vágólapra másolva!
98 éves fennállása során első ízben esett ki vasárnap a brazil élvonalból a Belo Horizonte-i Cruzeiro labdarúgócsapata.

A csapat kezdettől fogva szörnyű idényt produkált, kéthavonta, ha nyertek egy-egy meccset, sorozatban egynél több győzelmük is mindössze kétszer volt, akkor is két meccses volt a nyerő széria. Az indulásnál már csak a befejezés volt rosszabb: a Cruzeiro november 1-jén nyert utoljára bajnoki mérkőzést (2-0-ra verték a Botafogót), majd az utolsó kilenc mérkőzésükből egyet sem tudtak megnyerni, hétszer gólt sem rúgtak, a legutolsó öt fordulóban pedig pontot sem szereztek.

A Cruzeirón már a jóisten sem tudott segíteni Forrás: Brazil Photo Press/RAFAEL COSTA/Rafael Costa

És még így is bent maradhattak volna egy kis szerencsével és egy győzelemmel, azonban az utolsó fordulóban is kikaptak hazai pályán a Palmeirastól, igaz a győzelem is a búcsút jelentette volna, mert a Botafogo otthonában egy pontot szerző Ceará minden mutatóban jobb volt (több győzelem, jobb gólkülönbség, több lőtt gól), így hiába lett volna mindkét csapatnak 39-39 pontja, az sem mentette volna meg a Cruzeirót.

Ahogy az várható volt, a szurkolók rosszul viselték a történteket:

A Belo Horizonte-i csapat négyszeres országos bajnok (1966, 2003, 2013, 2014), kétszeres Libertadores-kupa-győztes (1976, 1997), és még az idei szezonban is az első számú dél-amerikai sorozatban indult, ahol a nyolcaddöntőben esett ki az argentin River Plate-tel szemben.

A csapatot idén négy szakvezető irányította: a brazil válogatott élén is megfordult Mano Menezes kezdett, őt a korábbi válogatott kapus, Rogeri Ceni váltotta, majd az ország minden csapatának kispadján megforduló Abel Braga következett, a kiesés pedig Adilson Batista nevéhez fűződik.

Brazil sajtóhírek szerint a Mineirao Stadion környéke a lefújás után "háborús övezethez" hasonlított, a lelátókat már a lefújás előtt kiürítették a rohamrendőrök, miután a szurkolók elkezdték lebontani a nézőteret.

A Cruzeiro olyan játékosokat adott futballnak, mint az 1970-es világbajnok brazil csapat sztárjai, Jairzinho és Brito, vagy a közelmúlt és a jelen kor olyan ismert játékosai, mint Dida, Julio César, Maxwell, a Real Madridban játszó Lucas, de, hogy két igazán nagy klasszist is megemlítsünk a közelmúltból: Rivaldo és Ronaldo és Cruzeiro-játékos volt.

A brazil élvonalban így három csapat maradt, amelyik még soha nem esett ki fennállása során: a Flamengo, a Sao Paulo és a Santos.