Vágólapra másolva!
Arséne Wenger, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fejlesztéséért felelős igazgatója szeretné, hogy a Premier League játékvezetői minden esetben használják a pálya szélén található monitorokat, amikor igénybe veszik a videobíró segítségét.

A novemberben kinevezett sportvezetőt aggasztja, hogy az angol bajnokság játékvezetői teljesen a VAR-szobában tartózkodó munkatársak döntéseire hagyatkoznak, és a legtöbb esetben még csak ki sem mennek a pálya szélére kihelyezett monitorhoz, hogy maguk is visszanézzék a vitatott eseteket.

A francia sportvezető a FIFA Belfastban rendezett éves adminisztratív ülésén elmondta, a Premier League-ben egyelőre nem kötelező a pálya széli monitorok használata, ami óriási hiba, mert így a döntések nem elég következetesek.

Egy vitatott eset az Everton-Tottenham mérkőzésről, ahol Martin Atkinson játékvezető a VAR-szobában ülő kollégák hibás döntésére hagyatkozott:

Wenger szorgalmazza, hogy a Premier League-klubok stadionjaiban vetítsék ki az óriás kivetítőre a vitatott eseteket, hogy a szurkolók részletesebb információkat kapjanak a döntések miértjeiről.

A két legnagyobb csapatnak, a Liverpoolnak és a Manchester Unitednak azonban nincs óriáskivetítő a stadionjában, a szabály szerint erre nem is kötelezhetik őket. Wenger szerint ezt a problémát sürgősen meg kell oldani.

Az Arsenal korábbi legendás edzője úgy gondolja, a VAR jobban működik, mint ahogy azt sokan várták, de hangsúlyozta, fontos, hogy a döntéseket ne a videobíró hozza meg, hanem csak segítse a játékvezető munkáját.

Arséne Wenger nagy lendülettel vetette bele magát a munkába Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Kento Nara/Geisler-Fotopress

Szeretném, ha a döntéseket a képernyő előtt elmagyaráznák a szurkolóknak"

– tette hozzá a FIFA 70 éves fejlesztéséért felelős igazgatója, aki a jelek szerint máris munkához látott novemberi kinevezése után.