Közösen rendezne foci-vb-t az Egyesült Királyság és Írország

RugbyU Horizontal
Az ír drukkerek mindig jó hangulatot teremtenek csapatuk mérkőzésein
Vágólapra másolva!
A brit Sky Sports értesülései szerint Írország is beszállna az Egyesült Királyság oldalán a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezésébe. A pályázat benyújtására 2022-ig van lehetőség, döntés a 2024-es FIFA-kongresszuson.

Az már korábban is ismert volt, hogy az Egyesült Királyság négy tagállama, Anglia, Wales, Skócia és Észak-írország közösen rendeznék meg a 2030-as labdarúgó-világbajnokságot. Ehhez a pályázathoz csatlakozna Írország - jelentette ki Noel Mooney, az ír szövetség munkatársa.

A Brit-szigeteken eddig egyszer, 1966-ban volt világbajnokság, akkor a hazai pályán játszó angol válogatott meg is tudta nyerni a tornát. Legutóbb nagy világeseményt 1996-ban tudott rendezni Anglia, amikor a németek sikerével véget érő Európa-bajnokságnak adott otthont.

Az ír drukkerek mindig jó hangulatot teremtenek csapatuk mérkőzésein Forrás: AFP/Charly Triballeau

Anglia a 2020-as Európa-bajnokságon is társrendező lesz. A londoni Wembleyben rendezik a kontinensviadal döntőjét július 12-én, valamint mindkét elődöntőt, egy nyolcaddöntőt, és az angol válogatott mindhárom csoportmérkőzését is.

A brit-ír közös pályázatnak óriási esélye lenne, hogy megkapja a 2030-as világbajnokság rendezési jogát, ugyanis 2022-ben Katar révén Ázsia, 2026-ban pedig a három észak-amerikai ország, Kanada, Mexikó és az USA közösen rendezi meg az eseményt. Így a kontinensek körforgása miatt 2030-ban egy európai pályázat nagy eséllyel érhetne célba.

A 2030-as vb-re 2022 második negyedévéig lehet pályázatot benyújtani. Eddig ez a három pályázat érkezett be a FIFA-hoz:

  • Marokkó
  • Uruguay, Argentína, Chile és Paraguay közösen
  • Bulgária, Görögország, Szerbia és Románia közösen

Arról, hogy ki rendezheti 2030-ban a 24. labdarúgó-világbajnokságot, a 2024-es FIFA-kongresszuson döntenek majd.