Vágólapra másolva!
A jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínén, Bukarestben szombaton kora este kisorsolták a döntő csoportbeosztását. A magyar válogatott amennyiben sikerrel veszi a jövő márciusi pótselejtezőket, úgy az F csoportba kerül Németország, a világbajnoki címvédő Franciaország, valamint az Eb-címvédő Portugália mellé. Utóbbi két csapat ellen hazai pályán, a Puskás Arénában léphet pályára. Ami azt jelenti, hogy a világbajnok és az Európa-bajnok is mindenképpen Budapestre jön. Sőt, a Franciaország-Portugália meccs is mindenképpen Budapesten lesz,

Minden idők legbonyolultabb sorsolására készülhetett Giorgio Marchetti, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) versenybizottságának elnöke. A román fővárosban ugyanis 12 helyszín között kellett elosztani 24 csapatot úgy, hogy ma még csak a döntő húsz résztvevőjét ismerjük, a fennmaradó négy helyre pedig 16 csapat pályázik, melyek közül négy csapat házigazda, azaz továbbjutásuk esetén az ő helyük már biztos lenne.

Az biztos volt, hogy amennyiben Magyarország sikerrel veszi a március végi pótselejtezőt (idegenben Bulgária ellen továbbjut Marco Rossi csapata, továbbjutás esetén pedig Budapesten fogadhatja az Izland–Románia párharc győztesét), akkor két mérkőzést a Puskás Arénában játszik az F csoportban, míg a harmadik, Németország elleni találkozóra Münchenben kerül sor.

A magyar csapat a lehetséges ellenfelek alapján kerülhetett egészen brutális csoportba, de olyanba is, ahonnan akár a továbbjutás sem elképzelhetet. A másodikból jöhetett Franciaország, Lengyelország, Svájc vagy Horvátország, míg a harmadikból Portugália, Törökország, Ausztria, Svédország vagy Csehország várt a sorsára.

A sorsolás pedig kedvezett a szurkolóknak, még, ha a magyar válogatottnak annyira nem is: az ügyes kezű korábbi Eb-sztárok jóvoltából Németország mellett a világbajnoki címvédő Franciaország és az Eb-címvédő Portugália érkezik Budapestre jövő nyáron.

A Puskás Aréna legalább kétszer biztosan megtelik, ha kijut a magyar válogatott az Eb-re Forrás: Koncz Márton - Origo

Ha a Nemzetek Ligája A divízióját nem a mieink nyerik meg, akkor izlandi és bolgár siker esetén ez a két válogatott is Budapestre kerül, a románok győzelmük esetén házigazdaként a C csoportba kerülnek Hollandia és Ukrajna mellé. Amennyiben Románia nem jut ki, úgy a D divízió győztese (Grúzia, Észak-Macedónai, Koszovó vagy Fehéroroszország) kerül a C csoportba, míg román kijutás esetén a D-sek győztese Budapesten kereshet magának szállást.

Az UEFA már előre párba állította a hat csoport társházigazdáit, és az november közepén lezárult Eb-selejtezőkkel az is eldőlt, hogy a társházigazdák közül melyik csapat játszhatja hazai pályán mindhárom mérkőzésén.

A kalapok:

Így minden csoportban volt már legalább egy csapat, de a pótselejtezőkben érdekelt csapatok miatt fenn kellett tartani a helyeket. A legérdekesebb a B csoport volt, ahol már az Eb-selejtezők lezárultával tudni lehetett, hogy a Szentpétervár, Koppenhága páros a két házigazda, azaz Oroszország és Dánia mellett már Belgiumot is maga mellett tudhatja, miután a földrajzilag ebbe a körbe tartozó Ukrajnát politikai okokból nem lehetett ide sorsolni. A selejtezőben remeklő ukránok így az Amszterdam, Bukarest helyszínű C csoortba kerültek a már biztos résztvevő hollandok mellé.

Egy kis segítség:

Azt előre lehetett tudni, hogy lesz "halálcsoport", hiszen az előző két világbajnokság győztese és ezüstérmese, azaz Franciaország és Horvátország is a második, míg az Eb-címvédő, Nemzetek Ligája-győztes Portugália a harmadik kalapból várta a sorsolást.

Koszovó esetleges kijutás esetén sem Szerbiával, sem Oroszországgal, sem Bosznia-Hercegovinával nem kerülhetett egy csoportba, miután egy kalapból sorsolják őket, illetve a fent említett orosz-ukrán párosítás sem jöhetett létre a csoportkörben.

A sorsolás végeredménye:
A csoport (Róma, Baku): Olaszország, Svájc, Törökország, Wales
B csoport (Szentpétervár, Koppenhága): Belgium, Oroszoroszág, Dánia, Finnország
C csoport (Amszterdam, Bukarest): Ukrajna, Hollandia, Ausztria, a D divízió győztese (Grúzia, Koszovó, Fehéroroszország és Észak-Macedónai), kivéve, ha Románia kijut
D csoport (London, Glasgow): Anglia, Horvátország, Csehország, a C divízió győztese (Skócia, Izrael, Norvégia, Szerbia)
E csoport (Bilbao, Dublin): Spanyolország, Lengyelország, Svédország, a B divízió győztese (Bosznia, Észak-Írország, Szlovákia és Írország)
F csoport (Budapest, München): Németország, Franciaország, Portugália, az A divízió (Magyarország, Izland, Bulgária, Románia) győztese amennyiben az nem Románia, ha igen, akkor a D divízió győztese

Maga a sorsolás a szokásos műsorral kezdődött, ezúttal kezdetnek egy ügyesen szaltózó kisfiú, és egy szuperhajlékony artistanő közös produkcióját csodálhattuk meg szimfónikus zenei aláfestéssel. Hozzájuk később a tizenkét rendező várost megszemélyesítő további tucatnyi művész csatlakozott a színpadon.

A sorsolás házigazdája ezúttal a román újságíró, Corina Caragea és a hasonló ceremóniákról jól ismert portugál Pedro Pinto volt, akik elsőként az Eb-himnuszt jegyző holland sztár dj-t, Martin Garrixet hívták a színpadra.

A rendező városok bemutatása után a Bukaresti Szimfónikus Zenekar előadott egy egyveleget Garrix legnagyobb slágereiből, ami kimondottan klasszul sikerült húzás volt.

A 2016-os torna legszebb pillanatainak felelevenítése után Ricardo Carvalho és Joao Mario, a címvédő portugál válogatott két játékosa hozta a pályára az Eb-trófeát. A sorsolásban az Eb-k történetének álomcsapata segített, a két portugál mellett: Iker Casillas, Philipp Lahm, Marcel Desailly, Theodorosz Zagorakisz, John Sivebaek, Ruud Gullit, Karel Poborsky, Andrej Arsavin és Francesco Totti húzta ki az urnákból a csapatok nevét tartalmazó golyókat.

A legendák ezt követően sorban kihúzgálták a csapatok neveit, azokat is, amelyekről előzetesen tudni lehetett, hogy melyik csoportba fognak kerülni. A nevekkel együtt a csoportban elfoglalt sorrendet is sorsolták, ami azt határozta meg, hogy mikor lépnek pályára a csoportmeccseken.

Így az is eldőlt, hogy 2020. június 12-én Rómában Olaszország–Törökország találkozóval kezdődik majd az Európa-bajnokság.