Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt hivatalossá vált, ami már hetek óta beszédtéma volt Angliában: az Arsenal kirúgta vezetőedzőjét, a baszk Unai Emeryt, akinek az irányításával az észak-londoni csapat a legutóbb hét mérkőzésén nyeretlen maradt. A helyét ideiglenesen az Arsenal legendája, a svéd Fredrik Ljungberg vette át, azonban korántsem biztos, hogy ő marad a vezetőedző, mert a klubnál gőzerővel keresik a végleges megoldást.

Az előző szezonban Európa-liga-döntős Arsenal minden sorozatot figyelembe véve hét mérkőzés óta nyeretlen és 13 forduló után csak a nyolcadik a Premier League-ben, a gólkülönbsége pedig mínusz egy.

A PSG után az Arsenalnal is megbukott a spanyol sikeredző

Unai Emerynek meg vannak számlálva a napjai. Az Arsenal baszk edzőjének a Watford elleni hétvégi döntetlen óta a levegőben lóg a kirúgása, az angol fogadóirodák szerint a csapat korábbi kapitánya, Mikel Arteta foglalhatja el a helyét a kispadon.

A baszk szakember edzősködése alatt az Arsenal fokozatosan vált középcsapattá. Emery koncepció nélküli munkáját hűen tükrözi, hogy 78 mérkőzés alatt kilenc játékos viselte az Arsenal csapatkapitányi karszalagját.

A folyamatos kísérletezgetésnek, és a kreatív játékosok ellehetetlenítésének az lett az eredménye, hogy az Arsenal majdnem olyan negatív sorozatot produkált, amire korábban csak George Graham volt képes 1992-ben, amikor a csapat nyolc meccsen keresztül egyszer sem tudott győzni.

Freddie Ljungberg Unai Emery segtíője volt a felnőtt csapatnál Forrás: AFP/Glyn Kirk

Emery kirúgása után az Arsenal svéd legendája, a kétszeres bajnok, háromszoros FA-kupa győztes Fredrik Ljungberg kapta meg az irányítást, aki játékosként kilenc évig játszott Észak-Londonban, edzőként pedig korábban az Arsenal U23-as csapatát irányította.

„Akármennyi ideig irányítom is az Arsenalt,

– írta a közösségi-oldalára a svéd legenda.

Angol sajtóértesülések szerint Ljungberg csak átmeneti megoldás, hacsak nem lesz olyan sikeres a belépője, mint a Manchester Unitednál tavaly decemberben kinevezett Ole Gunnar Solskjaeré, aki az első 11 mérkőzéséből 10-et megnyert a Vörös Ördögökkel, ráadásul a végső győzelemre is esélyes Paris Saint-Germaint is sikerült búcsúztatnia a Bajnokok Ligájából.

Ha a svéd legenda mégsem váltja meg a világot, akkor a portugál Nuno Espírito Santo, vagy a baszk Mikel Arteta lehet a végső megoldás. Előbbi 2017 júniusa óta irányítja a Wolverhampton Wanderers csapatát, amely tavaly a hatodik helyen zárt a Premier League-ben. A portugál tréner úgy került képbe, hogy Raul Sanllehi, az Arsenal szakmai ügyeiért felelős vezető remek kapcsolatot ápol Jorge Mendesszel - aki többek között Cristiano Ronaldo és Nuno Espírito Santo ügynöke is.

Az angol fogadóirodáknál Nuno Espirito Santo a legesélyesebb az Arsenal kispadjára Forrás: AFP/Paul Ellis

A baszk Arteta 2011 és 2016 között volt az Arsenal játékosa, Robin Van Persie távozása után pedig a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Visszavonulása után a Manchester Cityhez került, ahol Pep Guardiola jobbkeze lett. A 2017/2018-as szezonban a manchesteri csapat rekordokat halmozva, 100 pontot szerezve rajt-cél győzelmet aratott a Premier League-ben, Guardiola pedig nem győzte dicsérni Arteta szakmai munkáját.

Arséne Wenger távozása után az Arsenal vezérigazgatója rengeteget tárgyalt Artetával, azonban az utolsó pillanatban nem merte meglépni, hogy egy vezetőedzői tapasztalattal nem rendelkező fiatalra bízza a csapatot, így biztonsági megoldásként kinevezte a szintén baszk Unai Emeryt, aki korábban már megbukott a Paris Saint-Germainnel és most az Arsenallal is.

Pep Guardiola nagyon tiszteli Mikel Artetát Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Arteta kinevezése azért sem lenne váratlan, mert múlt héten Pep Guardiola elmondta, hogy a segítője előbb vagy utóbb biztos, hogy vezetőedző lesz, méghozzá nem is akármilyen. Lehet, csak udvariaskodott a katalán mester, de az is benne lehet a pakliban, hogy Artetát már korábban megkereste az Arsenal, és ő már tudott valami bennfentes információt.

Ami biztos, hogy a Juventusszal öt bajnoki címet nyerő Massimiliano Allegri nem lesz az Arsenal edzője. Az észak-londoni klub vezetősége állítólag megkereste az olasz szakembert, aki nyáron távozott a torinói klubtól. Allegri azonban az idei szezont a pihenésre és a feltöltődésre szánja, így visszautasította az Arsenal ajánlatát.

Mindenesetre az angol fogadóirodáknál még mindig az olasz tréner a legesélyesebb, de a TOP 11-ben ott van Carlo Ancelotti, az Arsenal legendája, Patrick Vieira és a Leicester Cityvel kimagasló szezont produkáló Brendan Rodgers is.

Ők a legesélyesebbek az Arsenal kispadjára Forrás: skybet.com

Vasárnap délután a 42 éves Fredrik Ljungberg a Norwich City otthonában mutatkozik be az Arsenal kispadján. A Norwich a legutóbbi nyolc meccséből csak egyet nyert meg a Premier League-ben. Igaz, azt pont múlt héten az Everton otthonában.