Vágólapra másolva!
Nevetséges videózás Madridban. Moszkvában a szezon öngólja született meg. Dybala lemásolt egy 32 évvel ezelőtti Détári-gólt. A Bajnokok Ligája-csoportkör 5. fordulójának keddi játéknapján több csapat is bejutott a legjobb 16 közé: a Bayern, a Juventus, a Manchester City, a PSG, vagy éppen a Real Madrid is készülhet az európai kupatavaszra. Izgalmakból azonban nem volt hiány, jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai.

Real-PSG 2-2

"Nem ez volt életünk meccse, nagyon rosszul kezdtük a találkozót, bátortalanok voltunk és nem találtuk a ritmust – kezdte értékelését a PSG mestere, Thomas Tuchel, majd így folytatta. "Amikor aztán mindenki azt hitte, hogy eldőlt a meccs, megmutattuk, hogy van tartásunk,

Egykori játékosa, Keylor Navas tréfálta meg a Real Madridot, a PSG kapusának bravúrjai nélkül aligha szerzett volna pontot a PSG a Santiago Bernabéuban Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Való igaz, a párizsiak Costai Rica-i kapusa ihletett formában védett, bravúrjaival főszerepet vállalt a csoportgyőzelmet jelentő döntetlen elérésében.

"Az első félidőben nem voltunk a pályán, de amit a második félidőben produkált a csapat, az minden elismerést megérdemel"

– summázott a meccs legjobbja, Keylor Navas.

A 100. BL-meccsén duplázó Karim Benzemában érthetően vegyes érzelmek kavarogtak. "Hihetetlen meccs volt, remekül játszottunk egy nagyszerű csapat ellen. Ennél többet nem tudtunk volna tenni a győzelemért,

és bár a góljaimnak örülök, rendkívül csalódott vagyok, hogy nem nyertük meg a találkozót."

Sasszeműek a VAR-szobában

A madridi meccshez tartozik az a jelenetsor, amelynek az elején

a bíró kiállította a Real kapusát, meg tizenegyest is ítélt a PSG javára, de aztán mindent visszavont.

Artur Dias bíró - maradjunk annyiban - nem állt a helyzet magaslatán. Az ítéletek meghozatala után szóltak neki a videószobából, hogy nem addig van az, mert

kiszúrták, hogy korábban a középpályán történt egy olyan szabálytalanság, amely után a spanyol csapatnak járt volna szabadrúgás.

A bíró a mozi után mindent visszavont, Courtois a kapuban maradhatott, a tizenegyes is elmaradt, ellenben a Real jöhetett szabadrúgással.

Szavazzon!

Mit gondol erről a VAR-ítéletről?

A csoport másik meccsén a Galatasaray 1-1-es döntetlent játszott a Club Brugges-zsel, amellyel eldőlt, hogy már egyik csapat sem juthat tovább a kvartettből. A belgák a ráadás perceiben egyenlítettek, majd a gólöröm közben két játékosukat is kiállították túlzott ünneplés miatt, ilyesmire a BL-történetében korábban aligha volt példa.

Dybala jelentette a különbséget

A játéknap másik rangadóján a Juventus az Atlético Madridot fogadta, és bár a játék képe alapján a spanyolok rászolgáltak volna a döntetlenre, Paulo Dybala találatával a torinóiak győztek, amellyel a csoportelsőséget is megszerezték.

Dybala gólja amúgy arra az 1987-es Détári-gólra emlékeztetett, amelyet a magyar válogatott játékosa a lengyelek elleni Eb-selejtezőn lőtt a Népstadionban.

– mondta a meccs után az argentin középpályás, akit edzője, Maurizio Sarri sem győzött dicsérni. "Dybala egy igazi világklasszis, hihetetlen teljesítményt nyújt az utóbbi időben, ő jelenti a különbséget a meccseinken. Jól játszottunk, és bár a végén talán elfáradtunk, a BL-légköre extra motivációt adott a játékosoknak, ezért nyertük meg a találkozót."

És akkor nézzék meg Détári Lajos gólját 1987-ből:

A vendégek mestere, Diego Simeone érthetően csalódottan nyilatkozott.

"Büszke vagyok a csapatomra, mindent megtettünk a jó eredmény érdekében, voltak periódusok, amikor a kapuja elé szögeztük a Juventust,

ám a gólszerzéssel ezúttal hadilábon álltunk. Természetesen csalódott vagyok a vereség miatt, de ha ilyen játékra leszünk képesek a folytatásban, akkor legközelebb a szerencse is mellénk áll, és messzire juthatunk, ebben biztos vagyok."

Szavazzon!

Dybala vagy Détári gólja volt a szebb?

A csoport másik meccsén a Leverkusen idegenben győzte le a Lokomotív Moszkvát, a németek sikerével pedig eldőlt, legrosszabb esetben is 3. helyen végeznek a csoportban.

Ezen a meccsen született meg a BL-szezon legviccesebb öngólja.

A 11. percben egy baloldali szöglet után kavarodás alakult ki a moszkvai kapu előtt, a tisztázni igyekvő Eder azonban a saját védőjére, Rifat Zhemaletdinovra rúgta a labdát, akiről egyenesen visszapattant a kapuba.

„Megérdemeltük a győzelmet, pedig nem játszottunk jól, az előző játéknapon az Atlético Madrid ellen sokkal meggyőzőbb teljesítményt nyújtottunk" – mondta önkritikusan a németek edzője, Peter Bosz. "Ettől függetlenül a sikerünk nem forgott veszélyben, örülök a három pontnak, amelyet megérdemelten szereztük meg, és boldog vagyok, hogy tavasszal is lesznek meccseink az európai kupaporondon."

Bayern-kiütés, hihetetlen Lewandowski

A müncheniek a vártnál simábban hozták a kötelezőt a Crvena zvezda otthonában, köszönhetően a négy gólt szerző Robert Lewandowskinak, akinél aligha van jobb formában lévő futballista jelenleg a világon.

Robert Lewandowskira lassan elfogynak a jelzők, a Bayern lengyel támadója ipari mennyiségben termeli a gólokat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

"Hihetetlenül játszottunk ma este. Akkor is boldog vagyok, ha úgy nyer a csapatunk, hogy nem lövök gólt, de ez a találkozó természetesen emlékezetes marad a számomra. Az első perctől az utolsóig kontrolláltuk a mérkőzést, a támadósorunk mellett a védelmünk is nagyszerű teljesítményt nyújtott" – mondta a lefújás után a lengyel támadó,

aki 15 perc alatt (!) ért el mesternégyest, amellyel természetesen BL-rekordot döntött.

A csoport másik meccsén az Olympiakosz alaposan ráijesztett a Tottenhamre, a 19. percben már 2-0-ra vezettek a görögök, José Mourinho alakulata azonban négy góllal válaszolt, és biztosította helyét a nyolcaddöntőben.

A szünetben is láttam az elszántságot az arcokon, annak ellenére, hogy hátrányban voltunk, tudtam, hogy képesek vagyunk a fordításra. Minden taktikai utasításomat betartották a játékosok, ennek, és a nagyszerű csapategységnek köszönhető a sikerünk" – mondta a portugál szakember a meccs utáni sajtótájékoztatón.

Van, ami nem változik - José Mourinho gólörömei továbbra is élményszámba mennek a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Glyn Kirk

"Elképesztően kezdtünk, utána viszont olyan hibákat vétettünk, amelyeket a Bajnokok Ligájában nem lehet, főleg nem egy Tottenham szintű csapat ellen.

Kíméletlenül megbüntettek minket, ettől függetlenül büszke vagyok a csapatomra, nagyszerűen játszottunk, és megnehezítettük a londoniak dolgát"

– értékelt a görögök mestere, Pedro Martins.

A City könnyelműsége a Fradi BL-ellenfelének vesztét okozhatja

A Manchester City meglepetésre csupán 1-1-es döntetlent játszott hazai környezetben a Sahtar Donyeckkel, ezzel az ukránok hatalmas lépést tettek a továbbjutás felé. „Az volt a cél, hogy bebiztosítsuk a továbbjutásunkat, ez sikerült, így nem lehetek elégedetlen. Sokszor játszottam már a Sahtar ellen, mindig minőségi futballt mutattak, és ezúttal sem hazudtolták meg önmagukat.

– mondta az angolok edzője, Pep Guradiola.

Nemcsak az edző, Luís Castro szíve volt a helyén a City ellen, a Sahtar játékosai is kitettek magukért, és értékes pontot szereztek Manchesterben Forrás: AFP/Paul Ellis

"Ez egy fantasztikus eredmény, főleg úgy, hogy

öt olyan játékossal fejeztük be a meccset, akik még nem töltötték be a 21. életévüket.

Emiatt duplán büszke vagyok a labdarúgóinkra, bebizonyították, hogy szép jövője van a klubunknak. Saját kezünkben van a sorsunk, az utolsó napon saját közönségünk előtt harcolhatjuk ki a továbbjutást, ennél nagyobb motiváció aligha kell a fiúknak" – értékelt az ukránok szakvezetője, Luís Castro.

Az Atalanta magabiztosan verte a Dinamo Zagrebet, a BL-ből a Ferencvárost búcsúztató horvát csapat így nehéz helyzetbe került az utolsó fordulót megelőzően. A vendégek mestere, Nenad Bjelica nem beszélt mellé az értékelésnél.

Nincs veszítenivalónk az utolsó fordulóban, hazai pályán a City ellen őszinte játékot várok a csapattól, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég." Az olasz csapat edzője, Gian Piero Gasperini érthetően méltatta játékosait.

"Pontosan ilyen meccset képzeltem el, minden úgy történt, ahogyan előzetesen elterveztük. Végig kontrolláltuk a találkozót, a meccs fordulópontjaiból is jól jöttünk ki, a lehető legjobbkor lőttük a gólokat, így talán nem kell magyaráznom a boldogságomat.

Hiszek benne, hogy az utolsó fordulóban elérhetjük a céljainkat, és biztos vagyok benne, hogy ezután a produkció után a játékosok sem kételkednek benne."

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei

  • José Mourinho lett az első edző, aki a Bajnokok Ligájában három angol csapatot is irányított - a Chelsea és a Manchester United után kedden már a Tottenham sikeréért dolgozott a portugál szakember
  • Pep Guardiola edzői pályafutása során a 12-ből 9 meccset nyert meg a Sahtar Donyeck ellen, ennél jobb statisztikai mutatója egyetlen csapattal szemben sincs a katalán mesternek
  • Harry Kane 22. gólját szerezte az idei szezonban a válogatott és a Tottenham idei meccseit is beleszámítva - mindezt 23 meccsen
  • Robert Lewandowski Lionel Messi után a második játékos, aki legalább másodszor lő négy gólt a Bajnokok Ligájában - a lengyel támadó 2013-ban a Real Madrid ellen talált négyszer a kapuba ezt megelőzően
  • Karim Benzema 100. BL-meccsén lépett pályára, amelyet két góllal ünnepelt - a PSG azonban elrontotta a francia támadó centenáriumát

Szerdán újabb nyolc mérkőzéssel folytatódik a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik játéknapja,

többek között Barcelona-Dortmund és Liverpool-Napoli rangadókkal.

Statisztika

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
A csoport: Real Madrid (spanyol) - Paris Saint-Germain (francia) 2-2 (1-0)
gól: Benzema (17., 79.), illetve Mbappé (81.), Sarabia (83.)
Galatasaray (török)-Club Brugge (belga) 1-1 (1-0)
gól: Buyuk (11.), illetve Diatta (92.)
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Paris Saint-Germain 13 pont, 2. (már továbbjutott) Real Madrid 8, 3. Club Brugge 3, 4. Galatasaray 2

B csoport: Crvena zvezda (szerb)-Bayern München (német) 0-6 (0-1)
gól: Goretzka (14.), Lewandowski (53., 60., 64., 67. - az elsőt 11-esből), Tolisso (89.)
Tottenham Hotspur (angol)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 4-2 (1-2)
gól: Alli (45+1.), Kane (50., 77.), Aurier (73.), illetve El Arabi (6.), Semedo (19.)
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Bayern München 15 pont, 2. (már továbbjutott) Tottenham Hotspur 10, 3. Crvena zvezda 3, 4. Olimpiakosz Pireusz 1

C csoport: Atalanta (olasz)-Dinamo Zagreb (horvát) 2-0 (1-0)
gól: Muriel (27., 11-esből), Gomez (47.)
Manchester City (angol)-Sahtar Donyeck (ukrán) 1-1 (0-0)
gól: Gündogan (56.), illetve Solomon (69.)
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Manchester City 11, 2. Sahtar Donyeck 6, 3. Dinamo Zagreb 5, 4. Atalanta 4

D csoport: Juventus (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 1-0 (1-0)
gól: Dybala (45+2.)
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Bayer Leverkusen (német) 0-2 (0-1)
gól: Zsemaletdinov (11. - öngól), Bender (54.)
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Juventus 13 pont, 2. Atlético Madrid 7, 3. Bayer Leverkusen 6, 4. Lokomotiv Moszkva 3