Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája 5. játéknapjának kedd esti mérkőzésén egy teljesen másik Real Madrid fogadja a PSG-t, mint amelyik szeptemberben 3-0-s vereséget szenvedett Párizsban. Torinóban a portugál futball két csillagának párharcáról szólhat a Juventus-Atlético Madrid összecsapás. A Manchester City a sérüléssel bajlódó Sergio Agüero nélkül készül gálaelőadásra, az újjáalakuló Bayern München Belgrádban a csoportelsőségért lép pályára, és BL-meccsen is bemutatkozik José Mourinho a Tottenham kispadján. Vajon ezúttal mit tartogat számunkra az európai csúcsfutball?

A keddi játéknap slágere a Real Madrid-PSG találkozó lesz. Szeptemberi egymás elleni mérkőzésükhöz képest mindkét csapat sokat erősödött. Azt a mérkőzést a duplázó Angel Di María vezérletével a párizsiak nyerték 3-0-ra, de akkor a spanyolok még csak keresték önmagukat. Több mint két hónappal a csúfos vereség után úgy tűnik, Zinedine Zidane megtalálta a megfelelő embereket a középpályán és a támadósorban egyaránt.

A pálya közepén összeállt a KFC, azaz a Kroos, Fede Valverde, Casemiro hármas.

A 21 éves uruguayi játékos nem kisebb futballistát szorított ki a Real kezdőjéből, mint a 2018-as aranylabdás Luka Modricot. A támadósorban Karim Benzema szárnyal az ősszel, a francia csatár 10 góllal vezeti a spanyol bajnokság góllövőlistáját. Eden Hazardon már a nyári túlsúly legkisebb jelei sem látszanak. Mellettük sokáig úgy tűnt, Vinícius Jr. lesz a befutó a kezdőben egyetlen kiadó helyért folytatott csatában.

A 21 éves Fede Valverde kiszorította Luka Modricot a Real Madrid kezdőjéből Burak Akbulut / Anadolu Agency Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Egészen a Galatasaray ellen 6-0-ra megnyert mérkőzésig. Itt robbant be végleg a legjobbak közé egy másik fiatal brazil, aki még Viníciusnál is egy évvel fiatalabb: a 18 éves Rodrygo, aki a Real történetének második legfiatalabb mesterhármast szerző játékosa lett – Raúl mögött. Vinícius azóta a keretből is kiszorult, Zidane a helyére nevezte be Gareth Bale-t a PSG elleni meccskeretbe - a "Wales, golf, Madrid" botrány ellenére.

Szeptember óta nemcsak a Real, de a PSG is jobb csapat lett. Di María továbbra is kirobbanthatatlan a kezdőből, csapata legutóbbi két francia bajnokiján egyaránt gólt szerzett.

Thomas Tuchel kedd este a BL-ben először küldheti pályára egyszerre a Neymar, Cavani, Mbappé támadótriót a szezonban.

Nem lesz könnyű dolga a hétvégén 535 perc után ismét gólt kapó Thibaut Courtoisnak, aki úgy néz ki, szeptemberi vesszőfutása után végre tényleg megérkezett Madridba. A belga válogatott kapus sokáig nem találta a helyét a Real Madridban, és a szurkolók sem kedvelték őt, akinek a jelenléte a PSG-be üldözte Keylor Navast. Két hónappal az után, hogy a Club Brügge elleni BL-mérkőzés szünetében rosszullét miatt lecserélték, napjainkban már a csapat egyik legnagyobb erőssége.

Ismét farkasszemet néz egymással Cristiano Ronaldo és Joao Félix Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A mester a tanítvány ellen – Cristiano Ronaldo és Joao Félix is pihenten várhatja a Juventus-Atlético Madrid összecsapást. A 34 éves ötszörös aranylabdás portugált nem vitte el Bergamóba Maurizio Sarri, aki így az Atalanta ellen 3-1-re megnyert mérkőzés fáradalmaitól mentesen nézhet farkasszemet az októberi sérüléséből éppen csak felépülő, 20 esztendős honfitársával.

A mérkőzés esélyese a Juventus, mely még veretlen a 2019-20-as szezonban.

Az Atlético eredményei pedig azt mutatják, hogy Diego Simeone csapatának hatékonysága nagyban függ Joao Félix személyétől. A madridi csapat legutóbbi öt mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni, így a sok „melós" játékos számára elkél egy olyan virtuóz, mint a fiatal portugál, aki Álvaro Moratával nagyszerű párost alkothat elől.

Hiába játszotta végig mind Ronaldo, mind Félix a két csapat szeptemberi mérkőzését, egyikük sem tudott a kapuba találni a 2-2-vel véget érő találkozón.

Könnyebb feladat előtt áll a sérült Sergio Agüerót nélkülözni kényszerülő Manchester City, valamint a Niko Kovac menesztése után Hansi Flickkel a kispadon szárnyra kapó Bayern München. Az angolok a Sahtar Donyecket fogadják, a bajorok pedig a Crvena Zvezdához látogatnak. Mindkét csapat 3-0-ra nyerte az „odavágót" mostani ellenfelükkel szemben, így mind Raheem Sterlingnek (4 meccs/5 gól), mind Robert Lewandowskinak (4/6) adott a lehetőség, hogy tovább gyarapítsák góljaiknak a számát.

José Mourinho a BL-ben is bemutatkozik a Tottenham menedzsereként Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Miután a Tottenham szombaton a Premier League-ben 3-2-re legyőzte a West Hamet,

José Mourinho a Chelsea és a Manchester United után újabb állomáshelyén tudott győzelemmel bemutatkozni Angliában.

A legutóbbi válogatott szünet alatt váratlanul menesztett Mauricio Pochettino helyére beugró portugál menedzser első BL-mérkőzésére készül az észak-londoniak kispadján. Az ellenfél a görög Olympiakosz lesz.

Nagy lépést tehet a továbbjutás felé a Dinamo Zagreb, mely a négy forduló után csak egy ponttal szerénykedő Atalanta vendége lesz a C-csoport másik esti mérkőzésén. Az előző játéknapon a horvátok egy óriási mérkőzésen úgy értek el 3-3-as döntetlent a Sahtarral szemben, hogy a 90. percben még 3-1-re vezettek. Ha ott sikerült volna megtartani az előnyüket az ukránokkal szemben, akkor már szinte biztos továbbjutónak tekinthetnénk őket a City mögött.

A keddi játéknap két, 18:55-ös mérkőzésén egyaránt a tavaszi Európa-liga-szereplést érő csoportharmadik hely megszerzése lesz a tét. Az A-csoportban a Galatasaray - Club Brügge, a D-ben pedig a Lokomotiv Moszkva - Bayer Leverkusen mérkőzés hivatott dönteni ebben a kérdésben. A 4. forduló 3,5-ös gólátlagot hozott, és a párosításokat elnézve ez most sem lesz kevesebb.

Bajnokok Ligája, 5. forduló, a keddi játéknap programja:

A csoport:
Galatasaray (török)-Club Brugge (belga) 18.55 (tv: Spíler1)
Real Madrid (spanyol) - Paris Saint-Germain (francia) 21.00 (tv: M4)
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Paris Saint-Germain 12 pont, 2. Real Madrid 7, 3. Club Brugge 2, 4. Galatasaray 1

B csoport:
Crvena zvezda (szerb)-Bayern München (német) 21.00 (tv: Spíler1)
Tottenham Hotspur (angol)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 21.00
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. Tottenham Hotspur 7, 3. Crvena zvezda 3, 4. Olimpiakosz Pireusz 1

C csoport:
Atalanta (olasz)-Dinamo Zagreb (horvát), Milánó 21.00
Manchester City (angol)-Sahtar Donyeck (ukrán) 21.00
A csoport állása: 1. Manchester City 10, 2. Sahtar Donyeck 5, 3. Dinamo Zagreb 5, 4. Atalanta 1
(azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorol)

D csoport:
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Bayer Leverkusen (német) 18.55 (tv: Spíler2)
Juventus (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 21.00 (tv: Spíler2)
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Juventus 10 pont, 2. Atlético Madrid 7, 3. Lokomotiv Moszkva 3 (4-7), 4. Bayer Leverkusen 3 (3-7)