Csoda a füvön - Finnországban a foci a hokit is legyőzte

football soccer national team fbl Horizontal
Finnish captain Tim Sparv celebrates with fans after the UEFA Euro 2020 Group J qualification football match between Finland and Liechtenstein in Helsinki, Finland, on November 15, 2019. - Finland has qualified for the first time for a major football tournament. (Photo by Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Vágólapra másolva!
A finn fociválogatott története során először vehet részt nagy világversenyen, miután kijutott a 2020-as Európa-bajnokságra. Finnország már a Nemzetek Ligája C2-es csoportját is megnyerte egy évvel ezelőtt, az Eb-re mégis egyenes ágon jutott ki, miután az olaszok mögött megszerezte a második helyet a selejtezőcsoportban. A finn csapatban nincsenek igazi sztárok, a csapat arca és legnépszerűbb figurája a Premier League-ben tökutolsó Norwich City csatára, Teemu Pukki. Egy Finnországban élő egykori magyar focista segítségével is próbáltuk megfejteni, mi lehet a csapat titka.

A finneket nem kell félteni, ha ünneplésről van szó. A forgatókönyv pedig olyan jól alakult, hogy november 15-én

a finneknek Liechtenstein ellen kellett nyernie hazai pályán,

hogy matematikailag is biztos legyen a történelmi kijutás. A mai fociban kevés meccset lehet biztosra venni, de egy Liechtenstein elleni siker a finnek számára borítékolható volt, így hetekkel előre el lehetett kezdeni a buli szervezését.

De ne szaladjunk ennyire előre.

Az eddig a nyári tornákról csak álmodozó finnek az elmúlt évtizedekben álltak már közel a sikerhez, de most állt össze minden először úgy, hogy katarzis legyen a vége. A finnek már tavaly is megmutatták, hogy jó csapatuk van, 2018-ban éppen a magyar csapat előtt nyerték meg a Nemzetek Ligája C2-es csoportját, de a közelmúltban is voltak egészen biztató próbálkozások. Roy Hodgson vezetésével 2008-ban egy győzelemre volt az Eb-szerpeléstől a finn válogatott, akkor nyerniük kellett volna Portugáliában, de csak egy döntetlenre futotta. 1997-ben a magyarok ellen a vb-selejtező utolsó csoportmeccsén a finnek nagyon közel voltak, de a hosszabbítás pillanataiban egy finn öngól a magyar válogatott pótselejtezőjét jelentette.

Az a híres finn-magyar:

A válogatott vezetőedzője, Markku Kanerva és a csapatkapitány, Tim Sparv tíz éve is éppen ezt a funkciót töltötte be, csak akkor az U21-es csapatnál. Akkor a finnek kijutottak az utánpótlástornára, történetük eddigi egyetlen U21-es Európa-bajnokságára. Ebből a csapatból most öten is a felnőttek között fociznak.

Simon Skrabb, Markku Kanerva és Teemu Pukki öröme Forrás: AFP/Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kanerva nemzetközi szinten ismeretlen szakembernek számít, játékosként egy rövid svéd kitérőt kivéve csak a finn bajnokságban szerepelt, az elmúlt 15 évben pedig a finn szövetség alkalmazásában állt. Előbb az U21-es csapatot vezette, majd a felnőtteknél volt segédedző, 2016 óta szövetségi kapitány.

„Régebben tanár volt, ami látszik is rajta, mindig nyugalmat áraszt. Ugyanakkor nagyon nyitott, és nagy beleszólást enged a játékosoknak. Mindig kikéri a véleményünket, megkérdezi, változtatnánk-e valamin. Régóta benne van a körforgásban, a válogatott játékosokat nagyon fiatal koruk óta ismeri" – mondta a szövetségi kapitányról Sparv.

„A finn focinak nem is olyan régen igazi aranygenerációja volt. Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Jussi Jääskeläinen, Antti Niemi, Hannu Tihinen és Mikael Forssell sem szereplehetett soha nagy tornán, pedig mindenki azt várta volna, hogy nekik sikerülni fog, mi talán miattuk is felszabadultabban készülhettünk."

Jari Litmanen és a finn elnök, Sauli Niinisto is a helyszínen szurkolt Liechtenstein ellen Forrás: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

A finn csapat legnagyobb értéke a Premier League-ben szereplő Norwich City csatára, Teemu Pukki, aki a finnek selejtezőin tíz meccsen tíz gólt szerzett, de a védelem is nagyon rendben van, tíz meccsen átlagban csak egy gólt kapott.

„Nem egyemberes csapat vagyunk, nagyon jó stáb készít fel minket, jó az elegy a fiatalabb és a tapasztaltabb játékosok között. Általában egy egyszerű 4-4-2-es taktikával állunk fel, mindenki pontosan tudja, mi a feladata. Pukki sokszor jelentette a különbséget a két csapat között" – mondta Sparv.

Fociláz Finnországban

Csak, hogy érzékeltessük, mekkora siker ez a finneknek, a Liechtenstein elleni meccs 12 órás felvezetést kapott a tévében, Pukki klubja, a Norwich City pedig boltot nyitott Helsinkiben és bulit szervezett azoknak, akik nem fértek be a tízezres Töölön stadionba. Hatalmas kivetítőkön követték a meccseket Helsinki mellett Tamperében és Turkuban is, annak ellenére, hogy nem sokkal volt fagypont fölött a hőmérséklet.

A meccset végül 3-0-ra nyerte a finn válogatott, Pukki két gólt szerzett.

Szurkolók özönlötték el a pályát a lefújás után Forrás: AFP/Lehtikuva/Martti Kainulainen

„Nem tudok mit mondani. Beteg, megcsináltuk!" – mondta a lefújás után Pukki. „Biztosan nagy buli lesz, sok dolgot éltünk át közösen, meg kell ünnepelnünk. Ki kell emelni az edzőnket, megérdemelte ezt a sikert. Sokunkat már U21-es kora óta ismer, pontosan tudja, mi kell ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból" – mondta a BBC-nek.

A lefújás után szinte az összes néző a pályán ünnepelt a csapattal, Markku Kanerva nyilatkozata közben tűzijáték volt a háttérben, majd indult a buli megannyi helyen a finn nagyvárosokban, a Norwich pedig hivatalos Pukki Partyt rendezett Helsinkiben.

Tim Sparv csapatkapitány a szurkolók kezében Forrás: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

A buli biztosan jól sikerült, a finnek ki is kaptak utolsó csoportmeccsükön Görögországban 2-1-re, de ez már nem osztott nem szorzott. A finnek az olaszok mögött, a görögöket, a bosnyákokat, az örményeket és Liechtensteint megelőzve jutottak ki az Európa-bajnokságra.

Megkérdeztük a ma is Finnországban élő egykori játékost, Gruborovics Tamást, hogy pontosan mi is kellett ehhez a sikerhez. A 35 éves Gruborovics egész pályafutása során a finn bajnokságban szerepelt, de már három éve nem focizik. Helsinkitől keletre Loviisában él és pszichológusként dolgozik.

Mi kellett a finnek sikeréhez, hogy végre sikerüljön kijutni egy világversenyre?
Az elmúlt pár évet megelőzően szinte képtelen volt meccset nyerni a finn válogatott. 2016-ban talán a csapat legjobbját, Roman Eremenkót doppingolás miatt eltiltották, több tapasztaltabb játékos is visszavonult, majd 2016-ban, az év végén kinevezték az új szövetségi kapitányt, Markku Kanervát. A játékosok továbbra sem világklasszisok, de Kanerva tudta, mit kell játszatni a csapattal. Tizenöt éve dolgozik már a finn szövetségnél, sokáig U21-es edző volt, ő vitte ki először az U21-es csapatot Európa-bajnokságra, ismerte az összes beválogatható játékost már fiatalkoruk óta. Pontosan tudta, ki mire képes, kidolgozta a megfelelő szisztémát és összerakott egy olyan csapatot, amelyben mindenki a másikért és a csapatért harcol. Kanerva korábban tanár volt, jól tudja kezelni az embereket, és ami még nagyon fontos, olyan emberekkel vette körül magát, akikben maradéktalanul megbízik. Nem félt kiadni a felelősséget a kezéből, a szakmai stábnál nagyon jól működik a munkamegosztás.

Helsnikiben hajnalig tartott a buli Forrás: AFP/Lehtikuva/Mikko Stig

Már a Nemzetek Ligájában is jól ment a finneknek. Hatból négy meccset nyertek meg, a magyarok ellen már egy tét nélküli meccsen kaptak ki Budapesten egy évvel ezelőtt, akkor már sejtette bárki, hogy ennek ez lehet a vége?
Már nyert pár meccset a válogatott a Nemzetek Ligája előtt is, de a csoportban is jól ment a csapatnak. Az ott szerzett önbizalom is kellett ehhez a selejtezősorozathoz, és persze a jó csoportbeosztás is múlott az itt megszerzett csoportgyőzelmen.

A csapat legnagyobb erőssége az, hogy barátok játszanak a csapatban, akik ismerik egymást, küzdenek egymásért.

Néha én sem értettem, az edző miért ilyen szisztémában küldi pályára a csapatot. Volt, hogy jobb játékosoknak tűntek azok, akik csak a kispadon kaptak helyet, de a kitalált taktikához ez kellett és az edzőnek lett igaza.

Akkor kijelenthető, hogy a kapitány kellett ehhez a sikerhez?
Szerintem igen. Nem tudom, hogy más összetételű csapattal mire menne, de ehhez a társasághoz ő volt a legmegfelelőbb szakvezető. Szerencsére megkapta a lehetőséget. A finnek az olaszok elleni vereség után mindenkit megvertek csoportban, majd a második körben újra kikaptak az olaszoktól és a következő meccsen a bosnyákoktól is, de innen is, két rossz meccs után is sikerült felállni, és két újabb győzelemmel kijutni.

A finn bajnokságban változott esetleg valami, ami hozzájárulhatott a kijutáshoz?
Nem gondolnám, hogy erősebb lenne a bajnokság, mint volt ezelőtt. A válogatott játékosok többsége most is külföldön focizik. Viszont a kijutás segíthet a bajnokságon, jobb lehet az infrastruktúra, több szponzor kaphat kedvet befektetni a fociba.

Azt tudjuk, hogy a jégkorong és a téli sportok a legnépszerűbbek Finnországban, de a foci mennyire népszerű? Mekkora sztárok lettek a kijutást kiharcoló játékosok?
Nagyon menő dolog volt most itt Finnországban a Liechtenstein elleni meccs. Nagyot fog lendíteni a focin az Eb-szereplés, de

ha csak azt nézzük, melyik sportot hányan űzik. Az biztos, hogy a jégkorongban és a téli sportokban nagyobb pénz van, mint a labdarúgásban, de a hokinak is nagyon kellett a válogatott jó szereplése.

Teemu Pukki most a legnagyobb sztár a finneknél?
Igen, most egyértelműen ő a csapat arca, de Lukas Hradecky, a Leverkusen kapusa is nagyon népszerű és a Rangersben focizó Glen Kamara is nagyon fontos játékos. Pukki most a legnagyobb név, de ugye a góllövők mindig nagyon népszerűek, ő pedig a csapat tizenhat góljából tízet rúgott.

Teemu Pukki mindneki kedvence Forrás: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

Finnországban mindenki Norwich-szurkoló? Közvetítik a csapat meccseit?
Egy fizetős csatorna adja a Premier League meccseit, így nem mindenki tudja nézni, de messze Pukki a legnépszerűbb. A Championshipben 29 gólt szerzett az előző idényben, a Premier League-ben is jól kezdett, sorra lőtte a gólokat. Én személyesen is jól ismerem őt, furcsa is sztárként kezelnem, de ez normális, amikor valaki jól ismeri a másikat.

Litmanen nekem is olyan volt, mintha egy másik bolygóról jött volna, de Pukki egészen más.

Fiatalon játszottunk egy csapatban, már akkor is nagy tehetség volt, el is vitte a Sevilla, de még pár évvel ezelőtt sem tudta kihozni magából, ami benne van. Hatalmas dolog, hogy végül sikerült neki, nagyon szép történet az övé, pláne azért, mert nem az a tipikus egocentrikus focista, ő tényleg egy nagyon jószívű, aranyos ember, inkább az a „bocs hogy itt vagyok" kategória.

Milyen a hangulat Finnországban, meddig tartott az ünneplés?
Szinte a csapból is a válogatott sikere folyt, olyan sötét van Finnországban, hogy kellenek a pozitív hírek. A nagyobb városokban voltak nagy bulik, én most ebben nem vettem részt, barátokkal néztem a meccset. Nagyon nagy dolog ez most a finneknek, tíz éve rengeteg ismert játékosuk volt, mégse jutottak ki, most pedig úgymond senkikkel értek el hatalmas sikert, sokan a csapat felét sem ismerték, amikor elkezdődött a sorozat.

Teemu Pukki

Teemu Pukki 29 éves, a Norwich csatára, jelenleg ő a legértékesebb finn focista, a transfermarkt szerint 9 millió eurót ér.

Pukki nagy tehetségnek indult, 18 évesen le is igazolt a Sevilla, be is mutatkozhatott a spanyol bajnokságban, de főleg a második csapatban kapott szerepet ezért 2010-ben visszatért a HJK csapatához, Finnországba.

2011 nyarán a Schalke elleni Európa-liga selejtezőn két meccsen három gólt szerzett, a gelsenkircehniek pedig le is csaptak a fiatal finnre. Pukki első meccsén két gólt szerzett, amikor kezdőként kapott szerepet a Bundesligában, de nem kapott állandó lehetőséget, 2013-ban a skót Celtic igazolta le, de itt sem alkotott maradandót, egy évvel később már a dán Bröndby játékosa volt.
Pukki első idényében házi gólkirály lett, így az első éves kölcsönszerződésből végleges lett. 133 meccsen összesen 55 gólt szerzett, de 2018-ban elengedték a dánok, miután nem sikerült vele megállapodni a folytatást illetően. Pukki az angol másodosztályban szereplő Norwich City játékosa lett, ahol első idényében maradandót alkotott.

Első gólját a második meccsén szerezte, télen volt egy hatmeccses sorozata, amikor nyolc gólt szerzett, végül 29-cel zárt és volt 10 gólpassza is, nem véletlen, hogy őt választották a bajnokság legjobb játékosának, és bekerült az év csapatába is és természetesen a Norwich-szurkolók is őt választották az idény legjobbjának a feljutó csapatban. Pukki nyáron új szerződést kötött a Norwich-csal, a Newcastle ellen augusztusban mesterhármast szerzett és őt választották a Premier League legjobbjának abban a hónapban, Pukki hat gólt szerzett eddig a PL-ben, sokáig vezette a góllövőlistát, de a Norwich közben visszacsúszott az utolsó helyre.

Teemu Pukki Norwich-mezben Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ami a válogatottat illeti, Pukki szerepelt a 2009-es U21-es Európa-bajnokságon. A felnőttek között 80 meccsen 25 gólt szerzett, ebből tízet a 2020-as Eb-selejtezőkön.