José Mourinho egy éve készült tudatosan a londoni munkába állásra

Mourinho is new coach at Tottenham Hotspur. jersey 19 professional footballer season 2018 MATCH 18 database DFL men Bundesliga ball sports 1. Bundesliga 1. league league match football player club shirt club dress club football match football football PRO
PHOTO INSTALLATION: Mourinho is new coach at Tottenham Hotspur. Image: Jose MOURINHO, coach (Manchester United), single image, single cut motive, half figure, half figure, friendly match FC Bayern Munich-Manchester United 1-0, football 1. Bundesliga, season 2018/2019, on 05.08.2018 in Muenchen, ALLIANZ ARENA | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Tottenham Hotspur labdarúgó-csapatának élére szerdán kinevezett José Mourinhót nemhogy nem érte váratlanul a felkérés, de már egy éve tudatosan készült a visszatérésre, méghozzá az otthonának tekintett városban, Londonban.

A Telegraph című brit lap érdekes cikkben foglalja össze, hogy vezettek a szálak az elmúlt egy évben a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes portugál edző észak-londoni munkába állásáig. Mourinho mindig is alapos és előrelátó volt, így már egy éve tudatosan építette a stábját, amelyikkel a megfelelő pillanatban csak be kell ülnie az őt hívó klubhoz.

Hogy senki ne fogjon gyanút, nem a Premier League-ben toborzott maga mellé embereket, hanem a francia bajnokságban. Egészen pontosan februárban és októberben is feltűnt Lille-ben, ahol történetesen erős portugál szakmai befolyás van. "Senki nem gondolja komolyan, hogy valóban a Ligue 1-ben akarok munkát vállalni" – viccelődött látogatásai után a portugál.

Felkészülni, vigyázz, rajt! - szól a mourinhói mottó Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Mourinho lebeszélte a sportigazgatóval, Luis Camposszal, hogy, ha úgy adódik, akkor viheti maga mellé a csapat edzőjét, a három nyelven kiválóan beszélő korábbi elemzőt, Joao Sacramentót, valamint a kapusedzőt, a hozzá hasonlóan Setúbalból való Nuno Santost is. Sacramento pont az a fajta nyelveket beszélő, szorgalmas és törekvő fiatal edző, amilyen a Special One korábbi pártfogoltjai voltak, például a Spursnél egykor szintén megfordult André Villas-Boas, vagy állandó szárnysegédje, Rui Faría.

Mourinho mindkét választottjának már hónapokkal korábban jelezte, legyen készenlétben, mert bármikor eljöhet a nap, hogy lépniük kell.

Azt, hogy készenlétben kell állni, még első munkahelyén, a Benficánál tanulta meg, amikor 2000-ben kirúgták, miután rossz lóra tett a klub elnökválasztásán. Azóta tudja, hogy előre fel kell építeni a csapatát (amelyikben van még egy elemző, egy erőnléti edző és egy játékosmegfigyelők, akik már a Manchester Unitednél is mellette voltak), mert az új helyen a legjobb esetben is három-négy napja van az első tétmeccsig.

– idézi az angol lap Mourinho életszagú kijelentését. Daniel Levy, a Spurs elnöke kedden este telefonált neki, miután egyrészt nyilvánvalóvá vált, hogy Carlo Ancelottiért irreális összeget kér a Napoli, másrészt Pini Zahavi, Mourinho ügynöke jóvoltából pontosan tudta, hogy portugált érdekelné az állás, sőt a fizetési igényét illetően is képben volt.

Mauricio Pochettinót hivatalosan kedden – londoni idő szerint – este fél nyolckor menesztették, három órával később már Mourinho képviselőivel tárgyaltak,

a portugál pedig reggel fél hétkor már úgy ült kocsiba, hogy olvasta az előszerződést.

Egy gyors reggeli, az utolsó részletek tisztázása a Spurs vezetőivel, és irány az új iroda. Délután 3-kor már az új stáb vezényelte a Spurs edzését.

Mégpedig ott, ahol Mourinho mindig is dolgozni akart: Londonban. Ezért mondott nemet a kínai Gungzsu Evergrande "történelmi léptékű" fizetésére, valamint a francia Nice, az olasz AC Milan és a német Borussia Dortmund megkeresésére is. És ezúttal olyan csapatot kap a keze alá, amelyikről maga is úgy véli, hogy megvan benne a nagy sikerekhez szükséges kvalitás, valamint egy olyan csatár, amilyenről az elmúlt években csak álmodott: Harry Kane fiatal (26 éves) és a világ legjobbjainak egyike a posztján.