A 2018-as vb előtt hasonló helyzetben bukott el Wales - videó

Horizontal, Wales, Írország
Wales' striker Hal Robson-Kanu (C) vies with Republic of Ireland's midfielder James McClean (L) and Republic of Ireland's defender Ciaran Clark during the group D World Cup qualifying football match between Wales and Republic of Ireland at Cardiff City Stadium in Cardiff on October 10, 2017. (Photo by Geoff CADDICK / AFP)
Vágólapra másolva!
A walesi-magyar összecsapás kedden 20.45-kor kezdődik, a győztes kijut a részben budapesti rendezésű Eb-re. Döntetlen esetén nevető harmadikként Szlovákia ugorhat az Eb-részvételt jelentő második helyre, ha otthon - a papírformának megfelelően - legyőzi a sereghajtó azeri együttest. Wales számára nem ismeretlen ez a helyzet, a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőjében hazai pályán bukott el, ugyancsak az utolsó fordulóban.

Wales 2017 októberében úgy vághatott neki az Írország elleni vb-selejtezőnek, hogy ha hazai pályán legyőzi a közvetlen rivális Írországot, akkor biztosan pótselejtezőt érő, 2. helyen végez, míg ha a szerbek nem győzik le otthon Grúziát, akkor egyenes ágon juthatnak ki a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

Az írek legyőzték idegenben Walest Forrás: AFP/Geoff Caddick

Egy körrel a selejtező vége előtt ugyanis 18 ponttal álltak az első, Wales 17 ponttal a második, míg Írország 16 ponttal a harmadik helyen állt. Szerbia végül nagy nehézségek árán 1-0-ra legyűrte Grúziát, így a 2. hely volt elérhető az akkor még Chris Coleman által irányított nemzeti csapat számára, de ezzel az eséllyel sem sikerült élni. Írország ugyanis 33 ezer néző előtt James McClean 57. percben szerzett találatával nyert 1-0-ra a Cardiff City Stadionban. Wales pedig így csak a 3. lett.

Végül az írek sem örülhettek, ugyanis a pótselejtezőn a dánok 5-1-re verték őket, így ugyancsak lemaradtak a viadalról.

Érdekesség, hogy a magyar válogatott másik nagy riválisa, Szlovákia is lemaradt a pótselejtezőről akkor, hiába lett a 2. a csoportjában, ugyanis a második helyezettek rangsorában a legrosszabb, 9. helyen végzett – az első nyolc válogatottat párosították össze.

Egyszerű tehát a recept: amennyiben a magyar válogatott győz Walesben, akkor kijut a jövő évi kontinensviadalra. Adott esetben ehhez a döntetlen is elég, akkor viszont arra van szükség, hogy a szlovákok ne nyerjenek otthon az azeriek ellen. Vereség esetén pótselejtező vár a magyar válogatottra.