Ryan Giggs: Be kell fejeznünk a munkát!

Ryan Giggs
Cardiff, 2019. november 18. Ryan Giggs, a walesi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a november 19-ei Wales-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtt a cardiffi Vale Resort szállodában 2019. november 18-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Már csak néhány óra, és elkezdődik a Wales-Magyarország Eb-selejtező, amely mindkét labdarúgó-válogatott számára sorsdöntő: a győztes egyenes ágon jut ki a jövő évi kontinenstoránra, a vesztes pedig a máricusi Nemzetek Ligája pótselejtezőjén próbálhat szerencsét. A tekintélyes brit szakportál, a BBC felvezetéséből szemezgettünk.

Ryan Giggs és a szigetországiak bizakodnak - a csapat két legnagyobb sztárja, Gareth Bale és Aaron Ramsey ugyanis teljesen felépült, így vélhetően mindketten ott lesznek a kezdőben. Szombaton, Bakuban éppen egymást váltották, a Real Madrid szélsője egy órát kapott a szövetségi kapitánytól, a helyére érkezett a Juventus középpályása a hátralévő 30 percre. Joe Allen, a Liverpool korábbi, a Stoke City jelenlegi játékosa is visszatérhet a csapatba, letölöttte ugyanis eltiltását.

Wales ráadásul öt meccs óta veretlen, legutóbb éppen Marco Rossi együttesétől szenvedett vereséget (2-1) a Groupama Arénában játszott selejtezőn. Giggs éppen ezért óvatosan nyilatkozott a meccsel kapcsolatban, de természetesen győzelmet vár.

Nehéz helyzetben vagyok a csapatösszeállítást illetően, de szerencsére jó értelemben, mindenki nagyszerű formában várja a találkozót."

Ryan Giggs, a walesi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a november 19-ei Wales-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Manchester United legendájának játékosként nem adatott meg, hogy nemzetközi tonán szerepeljen a válogatottal - ahogyan megannyi walesi klasszisnak sem, elég ha csak John Toshack, Ian Rush, Neville Southall, vagy Mark Hughes nevét említjük. Edzőként viszont Ryan Giggs pályafutása legnagyobb sikerét érheti el, amennyiben ma sikerül győzniük.

"Ez nem rólam, hanem a csapatról, és az egész országról szól.

Emlékezhetünk, micsoda hangulat, és milyen atmoszféra söpört át Walesen a 2016-os Eb-menetelés alatt, és azt követően, valami hasonlót szeretnénk most elérni. Keményen kell küzdenünk, és hinnünk magunkban, akkor elérhetjük a céljainkat." Gareth Bale szerint jobb az elején döcögősen kezdeni egy sorozatot, mert abból fel lehet támadni, ahogyan az nekik sikerült is, a cél előtt közvetlenül pedig már nem szeretnének lassítani.

A magyar csapat dolgát több tényező is nehezíti: Kádár Tamás, Willi Orbán és Kalmár Zsolt sérülés, Korhut Mihály és Kleinheisler László eltiltás miatt nem léphet pályára Cardiffban. A júniusi meccsen győztes gólt szerző Pátkai Máté ellenben felépült, így alighanem ott lesz a kezdőben, ahogyan a már szintén egészséges Nagy Ádám is - velük mindenképpen stabilabb lehet a középpálya, mint Splitben, a 0-3-as meccs alkalmával. A budapesti meccsből is erőt lehet meríteni, ha azt a szervezett és türelmes játékot sikerülne megismételni, öszzejöhet a bravúr, és indulhat az eufória.

A Wales-Magyarország mérkőzés 20.45-kor kezdődik, amelyet a megszokott módon élő, szöveges közvetítésben követhetnek majd az Origón.