Vágólapra másolva!
Kedden este a magyar labdarúgó-válogatott Cardiffban lép pályára sorsdöntő Eb-selejtezőn a walesi csapat ellen. Marco Rossi együttese a csoport második helyéről várja a találkozót, a saját kezében van a sorsa. A magyar válogatott szövetségi kapitánya nem gondolja, hogy ez a meccs döntetlenre végződhet. A csapat középpályása, Nagy Ádám pedig elárulta, a válogatott játékosai egyáltalán nem foglalkoznak a pótselejtezővel, mert kedden, egyenes ágon szeretnék kiharcolni az Eb-szereplést.

Kiküldött munkatársunk jelenti Cardiffból:

Az összes Eb-selejtező közül talán az E-csoportban vannak a legnagyobb izgalmak, ugyanis a továbbjutást már szombaton kiharcoló vb-ezüstérmes horvátok mellett még három csapat küzd a fennmaradó második továbbjutó helyezésért.

A magyar válogatott júniusban szenzációs győzelmet aratott Wales felett Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csoport matematikája korántsem sem követhetetlen:

  • A csoport negyedik helyén álló szlovákoknak 10 pontjuk van, kedden, az utolsó fordulóban az azerieket fogadják, és minden bizonnyal otthon tartják majd a három pontot, vagyis 13 ponttal fognak zárni.
  • Ezzel egy időben Cardiffban rendezik majd a sorsdöntő Wales-Magyarország mérkőzést. A mieink 12 ponttal a csoport második helyén állnak, a walesiek 11 ponttal a harmadikok. Az a csapat végez a csoport második helyén, amelyik megnyeri a mérkőzést.
  • Ha a szlovákok nem verik meg Azerbajdzsánt, akkor nekünk a döntetlen is elég - ám ennek kicsi a valószínűsége. Ha nem nyerünk, akkor marad a Nemzetek Ligája pótselejtező, de az sokkal nehezebb feladat lesz.
  • A szlovákok már csak abban az esetben juthatnak ki az Európa-bajnokságra, ha legyőzik az azerieket, a Wales-Magyarország összecsapáson pedig döntetlen születik. Ebben az esetben a szlovák válogatottnak ugyanannyi pontja lenne, mint a magyarnak, de jobban jönne ki az egymás elleni összevetésből.

Marco Rossi az Uruguay elleni felkészülési mérkőzés előtt úgy fogalmazott, hogy vészhelyzet van a védelemben. Kádár Tamás mellett a védelem vezére, Willi Orbán térdsérülés miatt nem tarthatott a magyar válogatottal Cardiffba, Korhut Mihály és Kleinheisler László eltiltás miatt nem léphetnek pályára, míg Kalmár Zsoltnak eltört a bokája a pénteki stadionavató meccsen.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Papíron sebezhető a védelmünk, a walesi támadók pedig ebben bízhatnak.

– kezdte Marco Rossi szövetségi kapitány, aki úgy gondolja, hogy mivel a mieink és a walesiek is az Eb-szereplésért játszanak, egész biztosan nem fog döntetlen születni, arra az eredményre egy fontot sem tenne.
"Agresszív játékot várok, de arra is figyelnünk kell, hogy ne kerüljenek mögénk. Ki kell emelnem Daniel Jamest, aki nagyon gyors játékos, és a meccs utolsó perceiben is képes félelmetes sebességre. Neki nem szabad helyet hagyni!"

A hiányzók mellett szerencsére vannak nagy visszatérők is. Az angol másodosztályban szereplő Nagy Ádám augusztus közepén szenvedett bokasérülést. A szlovákok elleni szeptemberi Eb-selejtezőre hazautazott, de csak 65 percet bírt, a klubjában azonban novemberig nem léphetett pályára, és ki kellett hagynia a horvátok és az azeriek elleni meccset is. November 10-én azonban végigjátszotta a Bristol City bajnoki mérkőzését, amelyet csapata 1–0-ra megnyert Cardiffban.

A szövetségi kapitány korábban elmondta, hogy csak az kaphat meghívót a válogatottba, aki rendszeres játszik, azonban Nagy Ádám a kivétel, aki erősíti a szabályt.

„Tudjuk, hogy óriási felelősség nyugszik a vállunkon, hiszen nagyon rég volt, hogy egyenes ágon kijutottunk volna egy Európa-bajnokságra"

– kezdte a 35-szörös válogatott középpályás, aki egy héttel ezelőtt bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Cardiff City Stadionban. - Nagy kulisszatitkokat nem tudtam a csapatnak mondani. Beszéltem ugyan a stadionról, és a szép gyepszőnyegről. Azért, mert játszottam itt egy meccset, még nem jelent előnyt. Az viszont inkább, hogy végre játszhattam kilencven percet, így talán a szövetségi kapitány is bátrabban nyúlhat hozzám.

A pénteki selejtezős eredmények tükrében eldőlt, hogy a magyar válogatott pótselejtezőt játszhat, ha esetleg Walesben nem tudja kiharcolni a továbbjutást.

Nagy Ádám Marco Rossi legfontosabb játékosa Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Lehet ez megnyugvást jelent, de erről mi nem beszéltünk.

Van egy lehetőségünk: nyerünk, és kint vagyunk. Óriási lehetőség lenne az Európa-bajnokságon hazai közönség előtt játszani, ennél nem kell nagyobb motiváció. Úgy érezzük, hogy egész Magyarországért játszunk, mert egy hatalmas siker küszöbén állunk" - tette hozzá Nagy Ádám, aki elárult, hogy a Szlovákia-Azerbajdzsán találkozó eredményét egyáltalán nem fogják követni, mert csak azzal foglalkoznak, hogy Cardiffban megszerezzék a három pontot.

A meccsre minden jegy elkelt. Ugyanakkor a walesiek nem a hatalmas, 74 ezer néző befogadására képes Millenium Stadionban rendezik a mérkőzést, hanem a jóval kisebb, 35 ezres Cardiff City Stadionban. Ide jóval kevesebb néző fér be, de a hangulat jobb, ezért a walesi játékosok sokkal jobban szeretnek itt játszani.

A kedd este 20.45-kor kezdődő Wales-Magyarország Eb-selejtezőről az Origo a helyszínről számol be.