Vágólapra másolva!
Napra pontosan 10 évvel ezelőtt, 2009. november 18-án újra lecsapott "Isten keze", de nem Diego Maradonáé, hanem egy másik világklasszisé. Thierry Henry nem szerzett gólt kézzel, de ő is egy egész ország szívét törte vele össze, miközben szinte az egész világ megutálta.

A 2010-es világbajnoki pótselejtezők egyik legizgalmasabb párosításának ígérkezett az Írország-Franciaország csata. Aztán az első mérkőzést Dublinban 1-0-ra megnyerte Nicolas Anelka góljával az akkor még Raymond Domenech vezette francia együttes, úgy tűnt, hogy nem lesz izgalomra okuk a visszavágót illetően.

Azonban a Stade de France-ban a 33. percben vezetést szereztek az írek (ki más, mint Robbie Keane), és az előnyüket a rendes játékidő végéig meg tudták tartani, így hosszabbítás következett.

A 103. percben Florent Malouda végzett el szabadrúgást a középpályáról, a labda eljutott Henry-ig, akinek az rápattant a bal kezére, majd még egyszer hozzáért, hogy pályán tartsa, mielőtt az alapvonal mellől középre passzolt jobb külsővel, ahol William Gallas közvetlen közelről a kapuba fejelhetett. (Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy Gallas és Squillaci is lesről indult a szabadrúgás pillanatában.)

Az írek azonnal heves tiltakozásba kezdtek, akárcsak a partvonalon Giovanni Trapattoni a negyedik számú játékvezetőnél. Mindezt eredménytelenül tették, Martin Hansson ugyanis megadta a gólt, és mivel az írek nem tudtak újabb találatot szerezni, így 2-1-es összesítéssel a franciák jutottak ki a dél-afrikai világbajnokságra.

Az ír szövetség először újrajátszást, majd egy 33. helyet követelt a világbajnokságon a FIFA-tól, de a világszervezet mindkét kérelmet elutasította. Az eset óriási felháborodást váltott ki futballtársadalomban, és természetesen mindenkinek Diego Maradona 1986-os kezezése jutott eszébe.

Henry néhány nap elteltével nyilvánosan is elnézést kért a tettéért (főleg a gólörömért), miközben folyamatosan halálos fenyegetéseket kapott.

Később azt is elmondta, hogy vissza akart vonulni a válogatottól, de csapattársai és a családja meggyőzték, hogy nem lenne helyes lépés.

A franciák helyét végül nem vette el a FIFA, de Domenech csapata végül iszonyatosan lebőgött, és utolsóként végzett az A csoportban a 2010-es vb-n. A tornán egyébként ott volt Hansson is, azonban a megszokott csapatából az asszisztensét (aki nem intette be a kezezést) nem vihette magával Dél-Afrikába.