Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó válogatott telt ház, mintegy 65 ezer szurkoló jelenlétében avatta fel a világranglistán ötödik helyen álló Uruguay elleni mérkőzéssel a Puskás Arénát, az új nemzeti stadiont. A meccset a csodás létesítményben 2-1-re a dél-amerikai csapat nyerte meg. Szalai Ádám történelmi gólt szerzett. Nyilatkozatok.

Nem kezdődött jól a mérkőzés, legalábbis a pályán, hiszen a lelátón gyönyörű élőkép fogadta a csapatokat. A 15. percben előbb Edinson Cavani, öt perccel később pedig Brian Rodríguez is bevette Dibusz Dénes kapuját. Nem magyar játékos lőtte tehát a Puskás Aréna első gólját. A dél-amerikai sztárok két villámgyors támadással megmutatták, hogy miért állnak a világranglista ötödik helyén.

De a 24. percben a szépítő gól, és az Aréna első magyar találatát szerző Szalai Ádám megoldása is élményszámba ment Varga Roland hajszálpontos centerezése után.

A rutinos támadót, Szalai Ádámot magával ragadta a hangulat, és a szurkolók által teremtett atmoszféra.

„Nagyon megtisztelő volt ennyi ember előtt futballozni, főleg itthon, Magyarországon.

Ami azonban mindennél fontosabb, hogy kedden olyan teljesítményt nyújtsunk, és érjünk el, aminek köszönhetően jövő nyáron is lesz lehetőségünk tétmeccsen kifutni ennek a gyönyörű stadionnak a gyepére."

Szalai Ádám első gólöröme az új Puskás Arénában Fotó: Koncz Márton - Origo

Történelmi góljára, amely az első magyar találat volt a Puskás Arénában, így emlékezett vissza a Mainz támadója.

„Természetesen örülök a gólomnak, hosszú idő után sikerült újra betalálnom, így a lelkemnek is jót tett a Wales elleni mérkőzés előtt. A történelmi jelentőségével egyelőre nem foglalkozom,

De ennél sokkal szebb történeteket szeretnék majd mesélni nekik erről az arénáról, úgyhogy kedden mindent megteszünk az álmainkért."

Dzsudzsák Balázs csapatkapitányként vezethette ki a magyar válogatottat a Puskás Aréna nyitómeccsén, természetesen belőle is hatalmas érzelmeket váltott ki a péntek este.

Ezt a hangulatot egyelőre még nem tudtam feldolgozni, illetve jelzőket sem találok rá, elképesztő, milyen hangulatot teremtett nekünk a kilátogató mintegy 65 ezer ember.

Dzsudzsák Balázs sok nagy meccsen játszott már, de most még ő is meghatódott egy picit Fotó: Polyák Attila - Origo

Dzsudzsák a meccsről is beszélt, így látta az Uruguay elleni találkozót.

„Picit nehezen indult, korán hátrányba kerültünk, ráadásul szinte azonnal kaptuk a második gólt is. Hála Istennek jól reagáltunk rá, ehhez persze kellett az a pozitív energia is, amit kaptunk a szurkolóktól.

Hinnünk kell abban, hogy gól tudunk szerezni, ma is sikerült, ráadásul egy Walesnél magasabban rangsorolt csapat ellen is, de hátul sokkal jobban oda kell majd figyelnünk. Tudjuk, hogy a jövőnkért játszunk, ezt a tábor egy transzparenssel is jelezte nekünk a végén, nagyon bízom benne, hogy együtt ünnepelhetünk majd."

Szoboszlai Dominik kezdőként lépett pályára, 68 percet kapott a stadionavatón Marco Rossitól.

„Tökéletes a pálya, tökéletes volt a hangulat, megtiszteltetés volt, hogy játszhattam ezen a találkozón, 67 ezer ember előtt. Sajnos az eredmény nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, de nem kesereghetünk, el kell felejteni ezt a mérkőzést.

Szoboszlai Dominik (10) szerint Cardiffban még nagyobb fegyelemre lesz szükség Fotó: Koncz Márton - Origo

A tanulságokat persze le kell vonni, ezekből is

A szabadrúgás? Balázs szöge volt, megfogtam a labdát, és oda is adtam neki, nem igazán volt kérdés, hogy onnan ki lövi. Sajnos kimaradt, de majd Walesben bemegy!"

Örült az MLSZ elnöke Szalai góljának

A telt ház, 65 114 néző előtt rendezett, 2-1-re elvesztett avatómérkőzés után a vegyes zónában adott villáminterjúban az MLSZ első embere kiemelte: 0-2 után jókor érkezett a szépítő gól, így kiegyenlített játék alakult ki, és "jó meccset játszottunk a szép új stadionban".
"Fantasztikus élmény volt az első magyar gól, örülök, hogy Szalai Ádám lőtte, mert nagyon sokat harcolt és küzdött a válogatottért, és megérdemelte, hogy betaláljon."
Csányi Sándor hozzátette: bízik benne, hogy ez a találkozó segítette Marco Rossi szövetségi kapitány munkáját, és tapasztalatokat gyűjthetett a nemzeti csapat keddi, Wales elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőmérkőzése előtt. Egyben reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a válogatott a sorsdöntő cardiffi összecsapáson.
Kitért Kalmár Zsolt sérülésére is, mint mondta, jól teljesített ezen a találkozón a középpályás, akit hordágyon kellett levinni a pályáról a második félidőben.
(Nemzeti Sport)

Varga Roland gólpasszt adott, és rendre megnehezítette az uruguayi védők dolgát, így értékelt a meccs után.

„Az elején voltak nehézségeink, ezt könyörtelenül meg is büntették a vendégek, utána viszont összeszedtük magunkat, nekünk is voltak lehetőségeink, és visszajöttünk a meccsbe.

Annak viszont örülök, hogy gólpasszal segítettem a csapatot, a kipattanó oldalon álltam, szerencsére én értem oda előbb a labdára, Dzsudzsák Balázzsal csináltunk egy kényszerítőt, Szalai Ádám pedig láttam, hogy érkezik középen. A keddi keretről még nincsenek információink, eddig is tettem a dolgomat, ezután is mindent kiadok magamból, aztán majd a kapitány eldönti, kivel számol Wales ellen."

Varga Roland különösen az első félidőben játszott remekül Fotó: Koncz Márton - Origo

"Jó érzés volt pályára lépni, ahogy az is nagyszerű dolog, hogy a válogatott kapott egy ilyen fantasztikus stadion. Remek volt a hangulat, a szurkolók pedig ezúttal is kitettek magukért – mondta az Újpest támadója, a csereként pályára lépő Feczesin Róbert, aki egyedül az eredménnyel nem volt elégedett, minden mással igen.

A védelem közepén 72 percet a pályán töltő Baráth Botond is a kiemelte a nagyszerű hangulatot, amit a parádés jelzővel írt le. Ami pedig a meccset illeti?

"Furcsa volt, mert nem vagyok ilyen kvalitású játékosokhoz szokva" – vallotta be őszintén az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő Sporting Kansas City játékosa.

Baráth-tal legtöbbször a PSG, illetve a Barcelona klasszisa, Edinson Cavani és Luis Suárez jött szembe a pályán. Melyik volt a rosszabb ellenfél?

– válaszolta az Origo kérdésére. – A két szélsőjük is nagyon fürge volt,ez jól látszott, amikor berúgták mögénk a labdát néhányszor az első félidőben. A második játékrészben szerintem már ezt is meg tudtuk oldani, rendeztük a sorokat, és akkor már ők sem tették oda magukat annyira, Cavanit és Suárezt is lecserélték, ugye."

Nem volt könnyű az uruguayi klasszisok ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Baráth Botond szerint is jól szolgálta a stadionavató a cardiffi felkészülést, és egyáltalán nem tartalkolt senki, aki pályára léphetett. A Wales elleni találkozó annyiban biztosan hasonlítani fog az Uruguay elleni meccsre, hogy ott is gyors szélsők lesznek, és inkább az ellenfélnél lesz majd a labda.

"Valószínű, hogy ők fogják irányítani a meccset, mi pedig próbáljuk majd lezárni a területeket, és abból minél veszélyesebb támadásokat vezetni."

A védőt csapattársa, Kalmár Zsolt sérüléséről is kérdeztük, a szavaiból pedig úgy tűnt, súlyos a DAC játékosának sérülése, mert a pályán a közelében lévők hallották, ahogy valami reccsent az ütközés után. Kalmárt később hordágyon tolták ki, bekötött lábbal, ami semmi esetre sem jó jel.

– mondta Nagy Ádám, a Bristol City középpályása.

"Őrületes érzés volt ilyen stadionban, ilyen szenzációs közönség előtt játszani – mondta Vida Máté, a DAC játékosa. – Szinte felfoghatatlan, hogy egy felkészülési meccsre kijön közel 70 ezer szurkoló, csak ámultunk.

Magyarország-Uruguay 1-2 (1-2)
Puskás Aréna, 65 114 néző, v: Damir Skomina (szlovén)
gólszerzők: Szalai (24.), illetve Cavani (15.), Rodriguez (21.)
sárga lap: Kalmár (34.), illetve Coates (39.)