Legendás meccsek a Népstadionban dél-amerikai csapatok ellen

Magyarország - Brazília, válogatott labdarúgó mérkőzés, 1986.03.16.
Budapest, 1986. március 16. Magyarország -Brazília válogatott labdarúgó mérkőzés a Népstaionban: 3-0 Archív felvéteünkön Kiprich József tör kapura Edson és Oscar között. MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
Uruguay, tehát egy Dél-Amerikából érkező csapat ellen avatja fel ma a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénát. A 19.00-kor kezdődő meccsen egy olyan csapat lép pályára az új stadionban, amely kétszeres világbajnok. Mi most azokat a mérkőzéseket idézzük fel, amikor dél-amerikai csapatok játszottak a Népstadionban.

A felsorolást nem lehet mással kezdeni, mint az 1986. március 16-án lejátszott magyar-brazil barátságos meccsel. Mezey György csapata a mexikói vb-re készülve 3-0-ra nyert Budapesten.

Ez volt az a mérkőzés, amelyen legutóbb volt abszolút telt ház a stadionban.

85 ezer szerencsés ember tekinthette meg az összecsapást és láthatta a három magyar gólt, amelyet Détári, Esterházy és Kovács Kálmán szerzett.

Magyarország-Brazília válogatott labdarúgó mérkőzés a Népstaionban: 3-0 Archív felvéteünkön Kiprich József tör kapura Edson és Oscar között Forrás: MTI/Németh Ferenc

Dél-Amerika másik szupercsapata, Argentína kétszer is játszott a Népstadionban. A 2005. augusztus 17-i meccsre azért is emlékezhetnek sokan, mert ezen a találkozón mutatkozott be az ellenfél válogatottjában Lionel Messi, akit egy percen belül kiállított a bíró. Argentína ezt a meccset 2-1-re nyerte meg. Nem úgy 1976-ban, amikor a Budapesten játszó dél-amerikai együttes 2-0-s vereséget szenvedett barátságos meccsen. Ez a győzelem szintén örökké emlékezetes marad. A magyar gólokat Nyilasi Tibor és Fazekas László szerezte.

Az 1978-as argnetínai vb-re a magyar válogatottnak pótselejtezőt kellett játszania Bolívia ellen.

A Népstadionban elért 6-0-s magyar győzelem semmilyen kérdést nem hagyott a La Pazban megrendezett visszavágóra.

A pénteki ellenfél, Uruguay 1962. április 18-án játszott a Népstadionban. Bozsik József búcsúmérkőzésén a magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a kétszeres világbajnokkal.

Még egy dél-amerikai csapat játszott anno a Népstadionban barátságos mérkőzést, ez pedig a perui válogatott volt. Az 1982. április 18-án rendezett összecsapáson Peru 2-1-re nyert Budapesten.

A pénteki stadionavató meccs lesz a hetedik olyan nemzetek közötti válogatott mérkőzés, amelyet Budapesten a Puskás Arénában, vagy annak elődjében, a Népstadionban játszanak.

Érdekesség, hogy egy szintén Dél-Amerikából érkezett válogatott, Kolumbia ellen is pályára lépett a magyar nemzeti tizenegy, de azt az összecsapást az MLSZ a Vasas Fáy utcai stadionjába vitte 1990. június 6-án. Ott Magyarország 3-1-es győzelmet ért el.