Visszavonul a spanyolok világ- és Európa-bajnok csatára

98739047 Horizontal
Spain's striker David Villa celebrates after scoring against Portugal during their 2010 World Cup round of 16 football match at Green Point stadium in Cape Town, South Africa, on June 29, 2010. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / CARL DE SOUZA (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
A japán bajnokság lezárultával befejezi karrierjét a jelenleg a Vissel Kobe színeiben futballozó világ- és Európa-bajnok spanyol csatár, David Villa.

"Régóta gondolkoztam már ezen, most pedig döntöttem, miután megbeszéltem a családommal és a hozzám közel állókkal. Saját döntésemből szeretnék visszavonulni, nem akarom megvárni, hogy mások mondják ki, ennyi volt" – mondta el egy szerdai sajtótájékoztatón a 37 éves támadó.

A japán bajnokságból (J-League) még három forduló van hátra, Villa búcsúmeccsére pedig a tervek szerint a december 7-i Jubilo Iwata elleni szezonzárón kerül sor. Ami azt is jelenti, hogy a Császár-kupa (Emperor's Cup) elődöntőjében már biztosan nem fog pályára lépni.

David Villa jellegzetes mozdulata: gólszerzés után Forrás: AFP/Carl De Souza

David Villa hivatásos karrierje 2001-ben kezdődött a Sporting Gijón csapatában, innen vezetett az útja a Zaragozán és a Valencián át a Barcelonába, majd Atlético Madridba. Karrierje levezető szakaszában az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő New York City játékosa volt (egy rövid kölcsön erejéig négy meccsre a Melbourne Cityben is megfordult), majd az idei szezont a Vissel Kobe játékosaként tudja, tudta le.

Nem sok trófea van, amit kivételes pályafutása alatt ne nyert volna meg: háromszoros spanyol bajnok (kétszer a Barcelonával, egyszer az Atléticóval), háromszoros spanyol kupagyőztes (egy-egy alkalommal a Zaragozával, a Valenciával és a Barcával), a katalánokkal Bajnokok Ligája-győztes, európai Szuperkupa-győztes, és klubvilágbajnok.

Válogatott mezben sem maradt adós a gólokkal és a sikerekkel: 98 találkozón 59 gólt szerzett, amivel a nemzeti csapat történetének legeredményesebb játékosa. 2008-ban tagja volt a svájci-osztrák közös rendezésű Eb-n győztes csapatnak, 2010-ben Dél-Afrikában a spanyol válogatott első vb-címének megszerezésében vállalt oroszlánrészt a maga öt góljával, amivel holtversenyben végzett a góllövőlista élén a német Thomas Müllerrel és a holland Wesley Sneijderrel.

David Villa a második spanyol világbajnok, aki idén visszavonul a japán bajnokságból: a nyáron a Segan Tosu csapatában szereplő Fernando Torres is hasonlóan döntött.