Vágólapra másolva!
Tizennégy év után visszaköltözhetett saját stadionjába az argentin élvonalban szereplő Estudiantes La Plata futballcsapata. Az új stadion első mérkőzése előtti show több lett, mint emlékezetes.

A mintegy Tallares de Córdoba elleni mérkőzésre összegyűlt 30 ezer néző nem mindennapi látványt kapott a belépő áráért. A lekapcsolt fények mellett a teljesen sötétbe borult stadion lelátóit és játékterét egy óriási izzó oroszlán járta körbe, a lángokat gyújtva mindenhol, ahová csak letett a mancsait. Végül pedig egy tűzörvényben eltűnt a stadionból:

A találkozót ráadásul 1-0-ra megnyerte az Estudiantes, így teljes lehetett a hazai szurkolók öröme.

A klub egyik alapítójáról, Jorge Luis Hirschiről elnevezett stadiont 2005-ben kellett bezárni, amikor a liga kimondta, hogy az 1907 óta fel nem újított stadion fából ácsolt álló szektorai a továbbiakban alkalmatlanok hivatalos mérkőzések rendezésére. A klub próbálkozott mindennel - nem engednek nézőket a fából készült tribünre, lebontják stb.) - de a városvezetés hajthatatlan volt, ragaszkodtak egy új, modern stadion felépítéséhez.

A világ első stadionja, amelyik EDGE minősítést kapott, azaz teljes mértékben környezetbarát és fenntartható:

Az időközben Juan Sebastián Verón irányítása (a korábbi 73-szoros argentin válogatott játékos itt kezdte pályafutását, ő most a klub elnöke) alá került Estudiantes végül beadta a derekát, és elkezdődött egy maratoni hosszúságú építkezés, amelynek ideje előtt a csapat előbb a városi rivális Gimnasia, majd a Quilmés pályáján voltak albérletben.

A 30 ezres stadion végül elkészült, a klub pedig megadta a módját az avatásnak, ha már ennyit kellett, hogy várjanak rá a szurkolók.