Vágólapra másolva!
A Ferencváros kiütötte a Debrecent, nyert a Fehérvár is, de botlott az NB I meglepetéscsapata a 12. fordulóban. Bőle Lukács fantasztikus gólt szerzett, Szappanos Péter két tizenegyest védett, Sanninót és Feczkó tamnást pedig egyszerre állította ki a játékvezető. Ez történt hétvégén az NB I-ben.

Fradi-mészárlás Debrecenben

Nem éppen a magyar csapatok sajátossága volt eddig-egy-egy nemzetközi kupameccs utáni jó teljesítmény. Szergej Rebrov és a Ferencváros úgy tűnik, ebben is példát akar mutatni. A CSZKA elleni hazai, csütörtöki 0-0 után a csapat a Nyugatiban szombaton vonatra pattant, és lezötyögött Debrecenbe. A Fradi a vesztett pontokat tekintve hárompontos előnyből várta a fordulót és a Fehérvár sikere, valamint a Mezőkövesd döntetlenje után nyerni tudott. Nem is akárhogy. A zöld-fehérek 6-1-re nyertek, Varga Roland és Tokmac duplázott, Bőle Lukács csodagólt lőtt és Isael is betalált.

Bőle fantasztikus gólja:

„Mindenki szereti az ilyen eredményeket. Ettől függetlenül 2-1 után azért volt egy nehéz 15 percünk" – hűtötte a kedélyeket Rebrov. „Amikor az ellenfél csapatának kapusát lecserélték, több helyzetünk is lett. A legfontosabb az volt, hogy a játékosok nagyon komolyan vették az összecsapást.

Többször is előfordult azonban, ami most is, hogy a lőtt gólunk után gondjaink akadnak. Sokszor mondtam, hogy a támadó játékosaink nem szereznek elég gólt, de most mindegyik találatot támadó lőtte. A védelemben ezúttal csak négy játékos volt bevethető, köszönettel tartozunk nekik, hogy ismét ilyen jól szerepeltek.

A DVSC-Ferencváros meccs összes gólját ITT megnézheti.

A ferencvárosi Varga Roland (k) ünnepli gólját csapattársaival Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hazai csapat trénere, Herczeg András nem igazán találta a szavakat a mérkőzés után.

„Az első tíz percben megilletődöttek, bátortalanok voltunk, a Fradi ezt jól használta ki, és megszerezte a vezetést. Aztán feljavultunk, Grófnak többször is bravúrral kellett védenie, sajnos az egyenlítés nem jött össze, aztán a Fradi a szünet előtt lőtt még egyet. A játékunk rendben volt az első félidőben. Aztán Szécsit agyrázkódás miatt kellett lecserélnünk, mégis gyorsan szépítettünk. Majd jött Nagy Sanyi sérülése és a harmadik gól, a csapat szétesett, ami eddig nem volt jellemző ránk. Kockáztattunk, nem voltunk fegyelmezettek, mindenki támadni akart.

Sajnálom ezt a súlyos vereséget, mert nem méltó hozzánk. El kell ismerni, a Fradi jobb volt ezen a mérkőzésen. Nem találom a szavakat, ez kivégzés volt."

Könnyed fehérvári siker Kaposváron

A 2. percben Petrjak harcolt ki tizenegyest, egy perccel később Milanov gólra is váltotta, majd a 22. percben elvesztette a kapusát az újonc Kaposvár, ugyanis a tizenhatoson kívül ért kézzel a labdába Pogacsics. Futács góljával végül 2-0-ra nyert a Fehérvár, amely így az élen várja a válogatott szünetet.

„Nem szeretnék nagy szavakat használni, nyertünk, nagyon fontos három pontot szereztünk, jelenleg vezetjük a tabellát, de még nagyon sok van hátra, szóval minden nap dolgozunk tovább a céljainkért. Úgy gondolom, hogy mi voltunk a jobb csapat, főleg az első félidőben sok helyzetünk volt, végig irányítottuk a találkozót, igaz, az ellenfél kapusának kiállítása után persze könnyebb dolgunk volt. A helyzetkihasználással továbbra sem vagyok elégedett, hamarabb befejezhettük volna a találkozót, lőhettünk volna több gólt is, de az pozitív, hogy ismét kapott gól nélkül hoztuk le a találkozót" – mondta Marko Nikolic a meccs után.

„Nehéz elkezdenem az értékelést, mert azzal kell indítanom, hogy két nagy ajándékot adtunk a Vidinek a mérkőzés elején – gondolok a 11-esre és a kiállításra. Ilyen hibákat mi nem bírunk el. A gól és az emberelőny magabiztossá tette a Vidit, játszották a játékukat. 0-1-nél úgy éreztük, hogy lehet esélyünk az egyenlítésre, voltak is lehetőségeink például pontrúgások után, de nem találtunk be, a második gólt pedig ismét egyéni hiba után ajándékoztuk az ellenfélnek. Rengeteget dolgoztunk, sokat tettünk egy jó eredményért, de hátul nagyokat hibáztunk, a kapu előtt nem volt szerencsénk, így a sok munka mellett is csak nulla pont jár ezért" – mondta csalódottan Disztl László, az újonc edzője, miután csapata zsinórban hatodszor kapott ki a bajnokságban.

Az egy pontnak is örülhetett a Mezőkövesd az újonc ellen

Az idény meglepetéscsapata, a Mezőkövesd 1-1-et játszott a ZTE otthonában úgy, hogy a vendégek kapusa Szappanos Péter két tizenegyest is védett, mindkettő elég komoly bravúr volt, a második inkább azért, mert érezte, állva kell maradnia. A ZTE csatára, Bobál Gergely az utolsó két bajnokiján három gólt szerzett, a túloldalon Budu Zivzivadze már hatgólos a bajnokságban, az utolsó három meccsén mindig betalált, de a Kövesd most visszacsúszott a harmadik helyre.

Kassai Viktor a 322. NB I-es mérkőzését vezette, így már egyedüliként áll az örökranglista élén.

„Két jó csapat mérkőzésén, idézőjelben igazságos döntetlen született, mondom ezt úgy, hogy két tizenegyese volt az ellenfélnek. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű feladatunk, mert jó csapat a Zalaegerszeg, annak ellenére, ahogyan áll a tabellán. Azt gondolom, ezen a mérkőzésen mindent figyelembe véve, ez volt a maximum, amit kihozhattunk belőle" – mondta a vendégek mestere, Kuttor Attila.

Szappanos két bravúrja:

„Kiböjtöltem ezeket a büntetővédéseket, hiszen a rövid NB I-es pályafutásom alatt eddig még irányt sem nagyon találtam.

Már ideje volt, hogy egyet megfogjak, de hogy kettőt sikerült, ez eszméletlen érzés.

Utólag az egy pontot is felerősíti, hogy két ellenünk befújt büntetővel is 1-1-et játszottunk" – mondta a meccs hőse, Szappanos Péter.

Rémálom Felcsúton

Varga József március 30-a után játszott ismét az NB I-ben, sérülése miatt, de a Puskás játékosát a 9. percben ismét sérülés miatt kellett lecserélni. Onovo góljára még volt válasza a Puskásnak, de Feczesin Róbert duplájára már nem, 3-1-re nyert az Újpest, zsinórban második alkalommal kapott ki a PAFC hazai pályán.

Nebojsa Vignjevic szerint a játékosai néha nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire jók valójában, „én viszont tudom, hogy mennyire azok. Ha elkezdenek hinni magukban, egymásban és a csapatban, akkor jól néznek ki, ahogy ma is" – mondta a lefújás után.

„Főleg a gyorsaság hiányzott nálunk, kontrolláltuk a játékot, de a tempó hiányzott ahhoz, hogy gyorsabban tudjunk az Újpest védelme mögé kerülni. Voltak olyan periódusok, hogy úgy éreztem, minden rendben lesz, de

Visszaálltunk egy kicsit, az Újpest aktívabb volt, nagyon veszélyesek voltak Zsótér passzai, amiket nem tudtunk felvenni, főleg a középpályán. A két gólnál nagyon rosszul védekeztünk és ugyan egyenlítettünk, de többet várok a középpályától, főleg abban, hogy aktívabbak és agresszívebbek legyünk. A csapat kicsit maga alatt van, pszichikailag össze kell rázni a csapatot" – tette hozzá Hornyák Zsolt.

Mindkét edzőt kiállították a Honvéd-Diósgyőr meccsen

Davide Lanzafame hatodik kispesti gólját lőtte visszatérése után, ami győzelmet ért a kispestieknek, de a meccs inkább a hajrában történtek miatt marad emlékezetes. A hosszabbításban Ivanovski kapott pirosat, amiért megütötte ellenfelét, ráadásul úgy, hogy a Diósgyőr jöhetett szabadrúgással, majd a negyedik játékvezető súgására Pintér Csaba játékvezető mindkét edzőt kiállította. Később Feczkó Tamás és Giuseppe Sannino sem igazán értette a történteket.

„Elnézést kérek mindenkitől, akit rosszul érintett, hogy ismét eltiltottak a kispadról. Nem akarok bírózni, de nem értem, egy edző miért nem segítheti a játékosait. Soha nem a játékvezetők ellen beszélek. Akkor sem, ha feldúlt vagyok, vagy bevonódom a meccsbe érzelmileg.

A játékosaimat elismerés illeti, örülök a sikerüknek" – mondta Sannino.

„Úgy gondolom, a 92. percben mindkét edző felfokozott hangulatban van, űzi, hajtja a csapatát. Nem biztos, hogy a negyedik játékvezetőnek mindent meg kell hallania. Nem tudtuk megbontani az ellenfelet, hiányzott a kreativitás. Nem játszottunk ma jól, de vereséget így sem érdemeltünk. A reális eredmény a döntetlen lett volna" – mondta Feczkó Tamás, akinek a csapata két győzelem után kapott ki ismét az NB I-ben.

Drámai hajrá Pakson

Az edzőváltáson átesett Paks a szintén hullámvölgybe került Kisvárát fogadta. Úgy lett 1-1- a meccs, hogy a 88. percben még 0-0 volt az állás. Lucas góljára Szabó János tudott válaszolni.

„Ha picit okosabban játszunk, ezt a mérkőzést már meg kellett volna nyerni 1-0-ra. Úgy érzem, két pontot itt hagytunk, de ha a meccs képét nézem, igazságos eredmény született" – mondta a kisvárdai edző, Dajka László.

A paksiak megbízott edzője szerint értékelni kell az egy pontot.

„Az első félidőben nem játszottunk jól, lassan hoztuk ki a labdákat, a szünetben rendeztük a sorokat, inkább pedagógiailag, mint szakmailag. A második játékrész elején három komoly ziccerünk is volt, amikkel eldönthettük volna a találkozó sorsát. Sajnos a kiállítás után figyelmetlenségből kaptunk gólt egy vendég szögletet követően, ami a koncentráción múlt. Óriási fegyvertény, hogy ezek után sem adtuk fel, és tíz emberrel is támadólag léptünk fel, majd tartalékenergiákat mozgósítva egyenlítettünk. Kár, hogy az utolsó másodpercben, a Balogh által elvégzett szabadrúgásból nem tudtuk feltenni a pontot az i-re, centiken múlt. Összegezve: két ellentétes félidőt játszottunk, de annak a hozzáállásnak lesz jövője, amit a második játékrészben láthattunk. Értékelni kell a megszerzett egy pontot. A héten izgultam, hogy jól sikerüljön a hétvége, ma pedig az első félidőben rosszul éreztem magam, mert nem ment a játék, a második negyvenöt percben viszont örültem, hogy egalizáltunk, és a végére a közönségünket is lázba tudtuk hozni" – mondta Osztermájer Gábor megbízott edző.

NB I 12. forduló, eredmények:
Debreceni VSC–Ferencvárosi TC 1–6 (Kundrák 49. ill. Varga R. 10., 78., Tokmac 36., 86., Isael 60., Bőle 77.)
Kaposvári Rákóczi FC–Mol Fehérvár FC 0–2 (Milanov 3. – 11-esből, Futács 51.)
Kiállítva: Pogacsics Krisztián (Kaposvár, 24.)
ZTE FC–Mezőkövesd 1–1 (Bobál G. 60.), ill. Zivzivadze 40.)
Kiállítva: Farkas D. (Mezőkövesd, 83.)
Puskás Akadémia FC–Újpest FC 1–3 (Henty 34., ill. Onovo 31., Feczesin 45., 81.)
Bp. Honvéd–Diósgyőri VTK 1–0 (Lanzafame 29.)
Kiállítva: Ivanovski (Diósgyőr, 93.)
Paksi FC–Kisvárda 1–1 (Szabó J. 91., ill. Lucas 88.)
Kiállítva: Papp Kristóf (Paks, 87.)

AZ NB I a válogatott szünet után, november 23-án folytatódik majd.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista