Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőtt az új Puskás Ferenc Stadionban bemutatták a magyar labdarúgó-válogatott vadonatúj hazai szerelését. Az ünnepélyes bemutató után Marco Rossi szövetségi kapitány, a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs és a magyar csapat legnagyobb sztárja, Szoboszlai Dominik válaszolt az újságírói kérdésekre.

Az olasz mester elmondta, hogy a védelem összeállítása óriási fejtörést okoz neki a Wales elleni sorsdöntő mérkőzésre, míg a két focista inkább az Uruguay elleni stadionavatóról, és az új Puskás Ferenc Stadionban uralkodó fantasztikus hangulatról beszélt.

Az sajtótájékoztató a magyar válogatott új hazai mezének a bemutatásával indult. Szabó Gergő, az MLSZ sajtófőnöke elmondta, hogy az új mezzel új szintre lépett a magyar csapat, ugyanis a németekhez, a belgákhoz és a spanyolokhoz hasonlóan mostantól a mieink is egyedi tervezésű mezekben lépnek pályára, amelyek nélkülöznek minden sablonmegoldást.

Szoboszlai Dominik és Dzsudzsák Balázs az új mezzel Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezt követően a főszereplők beszéltek az Uruguay elleni pénteki stadionavató és a jövő keddi Wales elleni sorsdöntő Eb-selejtezőről. Abban mindenki egyetértett, hogy az új Puskás Ferenc Stadionban szenzációs hangulat várható, a cardiffi meccset meg teljesen mindegy hogyan, de meg kell nyerni.

„Rég voltunk itt a csapattal, ahhoz képest stílusosan, extrán néz ki a stadion. Kimentünk az előbb Domival, és felemelő volt, még így nézők nélkül is.

Remélem, a játékunk is olyan jó lesz, mint maga ez a stadion" – mondta a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs, aki legkedvesebb emlékének a régi Puskás Ferenc Stadionból az akkor világbajnok olaszok 3-1-es legyőzését említette 2007-ből.

Hamarosan minden készen áll az új Puskás Ferenc Stadionban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 32 éves szélső elmondta, hogy az Ajax stadionja volt a legnagyobb, amelyben valaha játszott. Dzsudzsák nagyon szeretett a Groupama Arénában is játszani, de már alig várja, hogy háromszor annyi magyar szurkoló előtt futballozhasson.

A csapatkapitány végezetül elmondta, hogy nagyon szeretne újra gólt lőni szabadrúgásból, de ezen nem fog összeveszni Szoboszlai Dominikkal, akinek szintén remek a lövőtechnikája.

„Van egy taktika, amit a kapitány összeállít a meccsre, ebbe beletartozik a szabadrúgáslövők sorrendje is. Nem hiszem, hogy Dominikkal bármikor összevesznénk azon, hogy melyikünk álljon oda. Én már rég szereztem szabadrúgásból gólt, jó lenne most már betalálni. Persze, kedden lenne az igazi" – tette hozzá Dzsudzsák.

Szoboszlai Dominik és Dzsudzsák Balázs Fotó: Csudai Sándor - Origo

Játékosként mindig a következő meccsre koncentrálunk. Persze, senki nem akar megsérülni a walesi meccs előtt, de előbb Uruguay ellen kell megmutatnunk, hogy mit is tudunk valójában. Sosem jártam a régi Népstadionban, csak képeken láttam. Remélem, az új stadionban is pályára léphetek majd, és nem csak edzőmeccseken, hanem az Európa-bajnokságon is" – mondta Szoboszlai Dominik.

A 19 éves középpályás kiemelte, hogy a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-meccsen játszott a legtöbb néző előtt, amikor 55 ezren voltak az Anfielden, de már alig várja, hogy 68 ezer magyar előtt játszhasson az Puskás Ferenc Stadionban.

Marco Rossi szövetségi kapitány már nagyon várja az Uruguay elleni stadionavató meccset, de kicsit sajnálja, hogy a Wales elleni sorsdöntő Eb-selejtezőt nem az új Puskás Ferenc Stadionban rendezik.

„Az uruguayi válogatott ötödik helyen áll a világranglistán, minden poszton világklasszis játékosokkal. A pénteki meccshez hozzáad, hogy fontos, történelmi nap lesz a magyar labdarúgásban. Két olyan találkozó lesz, amelyre más-más okokból tekintünk fontos meccsként. Nagy dolog lesz a jövő heti Wales elleni Eb-selejtező, amire sajnos nem ebben a Stadionban, hanem Cardiffban kerül sor."

Marco Rossi Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szövetségi kapitány elmondta azt is, hogy szerződésének meghosszabbítása sosem volt prioritás, mert csak azzal foglalkozott, hogy a magyar válogatottat kijuttassa az Európa-bajnokságra. Mivel ez a cél még mindig elérhető, nem foglalkozik a szerződésével, ami egyébként november végén lejár. Viszont Csányi Sándor, az MLSZ elnöke elmondta, hogy akkor is hosszabbít Rossival, ha a magyar csapat nem jut ki az Eb-re.

Ami a kerethirdetést illeti: Kádár Tamás sérülés miatt maradt ki a magyar válogatottból, de könnyen lehet, hogy valami más is van a háttérben, mert a Dinamo Kijev játékosa vasárnap már leült a kispadra csapata Sahtar Donyeck elleni bajnoki mérkőzésén. Kádár rosszul játszott Splitben, a horvátok ellen 3-0-ra elvesztett Eb-selejtezőn, két gólt is összehozott. A következő, azeriek elleni összecsapásra Marco Rossi a keretbe sem nevezte.

A szövetségi kapitány elmondta, meglepte, hogy Kádár vasárnap már leülhetett a kispadra a Dinamo Kijev csapatában, mert hat nappal ezelőtt jelezte, hogy izomproblémái vannak, és abban állapodott meg a kapitánnyal, hogy jelezni fogja, amikor rendben lesz. Ez nem történt meg, úgyhogy egész biztosan nem fog játszani Cardiffban.

Ami a Lipcsében futballozó Willi Orbán állapotát illeti, kiderült, hogy térdproblémái vannak.

"Vasárnap este a keret nagy része megérkezett, de az elmúlt hónapban rengeteg energiát fektettünk a lélektani és a fizikai felkészítésbe. A fiúk ismerik a legjobban a saját gyenge pontjaikat. Kértem őket, hogy a klubcsapatiakban is összpontosítsanak ezekre a gyenge pontokra, és próbáljanak fejlődni."

A válogatott új szerelése Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Tagadhatatlan, hogy a védelemmel nem állunk jól. Willi Orbán térdproblémákkal küszködik. Adunk még neki pár napot, de nem vagyok derűlátó vele kapcsolatban. Nem küzdök a bőség zavarával, ha középső védőt, vagy baloldali védőt kell találnom. Viszont megvan bennem a bizalom a fiúk iránt. Sosem siránkoztam, sosem kerestem alibit. A horvátok kiálltak ellenünk egy vb-ezüstérmes középpályával, nekem meg ki kellett állítanom ellenük a Holman, Kleinheisler, Vida hármast, akik még sosem játszottak együtt. Mégsem fogtam erre a vereséget. Tudjuk, hogy Wales mennyire erős csapat, de a gyengeségeiket is ismerjük, azokra kell összpontosítanunk" - mondta Marco Rossi szövetségi kapitány.

A pénteki Uruguay elleni stadionavató mérkőzésen búcsúztatják majd a 97-szeres magyar válogatott Gera Zoltánt is.

„Ez lesz az ő hivatalos búcsúmeccse, de mivel több mint egy éve visszavonult, neki ajánljuk a meccset, de játszani nem fog."

A Magyarország–Uruguay meccset pénteken 19.00 órától rendezik az új Puskás Ferenc Stadionban.