Három öngóllal kapott ki a kapusát gyászoló Hannover

- Horizontal BACK VIEW CLOSE-UP YEUX AU CIEL JOY POINTING FINGER FOOTBALL MATCH
RESTRICTIONS / EMBARGO - ONLINE CLIENTS MAY USE UP TO SIX IMAGES DURING EACH MATCH WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. NO MOBILE USE DURING THE MATCH AND FOR A FURTHER TWO HOURS AFTERWARDS IS PERMITTED WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. Hanover's goalkeeper Florian Fromlowitz celebrates his team's victory after Germany's first division Bundesliga football match Hanover 96 vs Vfb Stuttgart in the northern German city of Hanover on December 10, 2010. Hanover won the match 2-1. AFP PHOTO / PETER STEFFEN GERMANY OUT (Photo by PETER STEFFEN / DPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt lett öngyilkos a német válogatott akkori elsőszámú kapusa, Robert Enke. A tragédia egész Németországot megrázta. A focista földi maradványait tartalmazó koporsót a temetés előtt klubcsapata, a Hannover 96 stadionjának kezdőkörében helyezték el, és nemcsak a létesítmény volt tele tisztelőivel és rajongóival, hanem a környéken is több tízezren búcsúztak tőle. A megemlékezés után Enke klubcsapatának, a Hannovernek pályára kellett lépnie a következő játéknapon. A csapat akkor, 12 forduló után a 10. helyen állt a bajnokságban. Nyolc ponttal gyűjtöttek többet, mint a jobbik kiesőhelyen álló Bochum, és héttel, mint az osztályozós helyen álló Nürnberg.

A klub vezetői egy speciális mezt csináltattak minden játékosnak, amelyen a saját számon kívül ott volt Enke 1-es száma is. Éreztetve mindenkivel, hogy a tragikus sorsú kapus lélekben továbbra is a csapathoz tartozik.

A Hannoverhez a sorsolás nagyon kegyetlen volt, hiszen az Enke halála utáni hetekben sorrendben a következő csapatok vártak rá: Schalke, Bayern München, Leverkusen, Mönchengladbach.

Ezek az együttesek akkor is a Bundesliga közvetlen élmezőnyéhez tartoztak. Vagyis Robert Enkével a kapuban sem várt volna könnyű hónap a 96-osokra. Ám a néhai válogatott kapus helyét egy 23 éves fiatalembernek kellett átvennie.

Robert Enke koporsóját Hannoverbe, a futballstadionba vitték Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Friso Gentsch

Florian Fromlowitz fiatalon robbant be a Bundesligába. 2006-ban, 19 évesen a bajnokság tavaszi szakaszában lett a Kaiserslauten elsőszámú kapusa. Ám azzal a csapattal kiesett a Bundesliga1-ből. 2008-ban igazolt Hannoverbe, Robert Enke mögé a kispadra. Első ottani szezonjában az ősz második felében helyettesítenie kellett az akkor sérült Enkét. Majd a drámai szezon elején is, amikor a tragikus sorsú kapuvédő heteken keresztül rejtélyes okból nem tudta vállalni a szereplést.

A váratlan tragédia után pedig az ő nyakába szakadt minden.

Még az ellenfelek játékosai és drukkerei is szimpátiával, valamint nem kicsi szomorúsággal tekintettek a Hannover játékosaira, különösen a hálátlan szerepre kényszerülő Fromlowitzra.

Sokáig képtelenek voltak értékelhető teljesítményt nyújtani a Hannover játékosai. Az Enke halála utáni három mérkőzésen még gólt sem tudtak rúgni.

2-0-ás vereség Gelsenkirchenben, 3-0-ás otthon a Bayern Münchentől, és 0-0 a Leverkusen ellen,

szintén Hannoverben. Ezeken a találkozókon még Fromlowitz volt az, akire leginkább lehetett számítani. Aztán jött a Mönchengladbach elleni idegenbeli mérkőzés, amelyen - önhibáján kívül - bevonult a focitörténelem legkülönlegesebb teljesítményeit felsoroló fejezetébe. És bármekkora tragédia súlya nyomta Fromlowitz és társai vállát, ez a találkozó a legkomikusabb mérkőzések között is az élmezőnyben van.

Florian Fromlowitzra hálátlan szerep hárult, Robert Enke öngyilkossága után neki kellett beállnia a Hannover kapujába Forrás: ddp images/AFP/Nigel Treblin

A Hannover ugyanis három különösen látványos öngólt szerzett. Ráadásul egyik labda sem megpattanó lövés, szerencsétlen beleérés, vagy közvetlenül a gólvonal előtti mentési kísérlet után csúszott a saját kapuba.

Mind a három a tizenhatoson kívülről született, igen emlékezetes megoldás után.

0-0-nál Fromlowitz a tizenhatoson kívülre futva próbált tisztázni, de a visszafutó Hagguira rúgta a labdát, és az róla pattant az üres kapuba. Ilyen van. Balszerencsés mozdulat mindkét játékostól, de egy-két nap alatt elfelejthető. Friend növelte a hazaiak előnyét, majd Ya Konan az Enke utáni éra első góljával szépített. Több mint 300 perc után volt ismét eredményes a H96. Így a szünetben 1-2-re állt, de a tragikomédia a második félidőben teljesedett ki. Constant Djakpa 28-30 méterről gyakorlatilag senkitől sem zavartatva próbálta hazaadni a labdát.

Ám a teljesen logikus bal belsővel való gurítás helyett ő jobb külsővel látványosan elcsavarta a labdát a 11 pont környékén álló Fromlowitz mellett.

Ezt a mozdulatot a túlsó kapu előtt nem biztos, hogy 20 kísérletből egyszer is meg tudta volna csinálni ilyen szépen és eredményesen. Az ellenfél edzőjének a reakcióját is megmutatták a kamerák: Michael Frontzeck egy pillanatra a magasba emelte a kezeit, majd fejére ejtette azokat, és úgy simogatta kopasz fejét, mintha az ő csapatának a kapujába került volna a labda. Bradley szabadrúgásból a szétugró sorfal tagjai között ellőve a labdát alakította az állást 4-1-re, ez után is mondhatta szegény fiatal kapus, hogy hülyékkel vagyok körülvéve. És még mindig nem volt vége a megpróbáltatásainak. Didier Ya Konan ugyan másodszor is szépített, ám mielőtt hős lehetett volna az elefántcsontparti, gyorsan ki is állíttatta magát. Helyette Schulz hozta még közelebb a Hannovert egy szintén nem mindennap látható góllal, ugyanis egy hazai védő felszabadítás helyett rárúgta a labdát, és róla bepattanva lett egygólos a különbség a két csapat között. Bármelyik másik meccsen a védő ezen megmozdulása elég lett volna a citromdíjhoz. Ezen azonban az első három hely valamelyikéhez sem, a balfácánkodások listáján. Karim Haggui ugyanis keretbe foglalta a szerencsétlenkedések mérkőzését. A 10 emberrel az egyenlítésért támadó Hannover ellen gyors kontrát vezettek a gladbachiak,

ám a kiugró Neuville elől a tunéziai becsúszva hazatolta a labdát 25 méterről, de az ellentétes mozgást végző kapus lába mellett becsúszott a kapuba a labda.

Így alakult ki a három látványos öngóllal az 5-3-as végeredmény.

Ezt a gladbachi bohózatot további nyolc vereség követte sorozatban. Vagyis az Enke halála utáni 12 mérkőzéséből 11-et elveszített a Hannover. Az ezeken megszerezhető 36 pontból 1-et gyűjtött be a lelkileg teljesen összetört társaság. A 24. forduló után kiesőhelyre zuhant. Még két mérkőzéssel a zárás előtt is ott szenvedett. Reménytelen helyzetben.

Ám az utolsó előtti mérkőzésen az őszi komikus találkozó visszavágóján 6-1-re kiütötte a Gladbachot.

A sorsfordító első gólt Karim Haggui szerezte. A csapat a záró fordulóban a két ponttal mögötte lévő Bochumhoz utazott, és játékosai emberfeletti teljesítményt nyújtva nyertek a Ruhr-vidéken. Így a Hannover a tragikus bajnokság végén elcsípte az utolsó bent maradó helyet.

Florian Fromlowitz 29 évesen vonult vissza Forrás: AFP/Peter Steffen

Az Enke helyét átvevő Florian Fromlowitz végigvédte azt a szezont. Majd a következő bajnokságban az őszt is, ám akkor nem teljesített túlzottan jól. Tavasszal már csak három meccs jutott neki. Az akkor 21 éves, tőle sokkal tehetségesebb Ron-Robert Zieler szorította ki a csapatból, aki 2014-ben tagja lett a világbajnoki címet szerző német keretnek. Fromlowitz 25 évesen távozott Hannoverből a másodosztályú Duisburghoz, de itt nem lett alapember. És soha többé sehol. A duisburgi egy év után egy szezont töltött a szintén másodosztályú Dresdennél, ahol csak egy mérkőzésen lépett pályára. Majd a harmadosztályú Wehennél összesen kettőn.

Végül pályafutását a negyedosztályban a Homburgnál fejezte be, 29 évesen.

Ahol szintén nem elsőszámú kapusként számítottak rá.