Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB I-ben a borsodi meglepetéscsapat, a Mezőkövesd tartja a lépést az NB I két élcsapatával, a címvédő Ferencvárossal és a MOL Fehérvár FC-vel. Kuttor Attila csapata a 11. fordulót követően a 2. helyen áll, ugyanannyi ponttal, mint amennyit a Fradi és a Fehérvár szerzett. Mindezt úgy, hogy a nagyjából 16 ezer fős matyó város együttese jóval kisebb költségvetésből gazdálkodhat, amelyet jól bizonyít, hogy a játékoskeret értéke alapján csak a középmezőnyben foglal helyet. Helyszíni riport Mezőkövesdről.

A Mezőkövesd az eddig lezajlott 11 fordulóban mindössze két alkalommal szenvedett vereséget, meglepetésre otthon a Paktól (0-2), illetve az akkor még gyengélkedő Honvédtól ugyancsak hazai pályán (1-2). Ebből pedig már az is kiderül, hogy Cseri Tamásék sem a Ferencváros, sem a Fehérvár ellen nem kaptak ki – mindkét meccs döntetlen lett –, na meg persze az is, hogy idegenben eddig veretlen az együttes.

Tóth László, a Mezőkövesd szakmai igazgatója optimistán látja a jövőt Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ezért is érdekes a statisztika. A mutatók alapján például a Honvéd ellen nyújtottuk az egyik legjobb teljesítményt, vagy a Paks ellen nagyon jól játszottunk az első félidőben. A fociban apró dolgok döntenek. Ott van például a Paks elleni büntető, akárhányszor nézem meg, úgy gondolom, hogy nem volt jogos, ráadásul nagyon sok lehetőséget hagytunk ki. Hosszú távon viszont megvan annak az eredménye, ha jól játszunk.

A Fradi meccs előtt sokat gondolkoztunk, milyen taktikai felállást válasszunk. Végül arra jutottunk, hogy azt kell csinálnunk, amit mi igazán tudunk.

Ha kifordultunk volna önmagunkból, akkor biztosan nem lettünk volna eredményesek.

Kuttor Attilával már Szombathelyen kialakítottunk egy sajátos stílust

az Illés Akadémián, illetve a Haladás második csapatánál. Amit ott kitaláltunk, ugyanazt ültettük át Mezőkövesdre. Itt könnyebb helyzetben is vagyunk, mert mindezt érett focistákkal lehet megvalósítani. Nálunk a játékban felfedezhetőek a stílusjegyek, amelyet nem sok csapat mondhat el magáról. Mindezt többségében magyar játékosokkal, a magyar szabálynak tökéletesen megfelelve. Ráadásul Mezőkövesden rengeteg olyan játékos van, aki a válogatott kapujában áll" – árulta el Tóth László, aki azt is elmondta, hogy miként jutott el idáig a borsodi klub.

A bőcsi Mourinho

Tóth László 1996-ban lett edző, a bőcsi csapat utánpótlásában dolgozott, majd 2001-től már a pályaedzői teendőket is ellátta. 2003-ban nevezték ki vezetőedzőnek, ahol kimagasló eredményeket ért el az NB II-ben. Ekkor kapta a "bőcsi Mourinho" becenevet. 2010-től a DVTK szakmai igazgatója, majd 2010. április 7-től a csapat vezetőedzője volt májusig. Ezt követően megfordult a Haladásnál is, majd azóta a Mezőkövesd sikereiért dolgozik.

sőt, még jelen pillanatban is tart. Az eredményesség kezdetét Kuttor Attila érkezéséhez kötném. Nyilván bíztunk a jó szereplésben a tavalyi 6. helyezést követően, de arra számítottunk, hogy ez csak a következő bajnokságban fog beérni. Persze örömmel tölt el minket, hogy a munka már idén beérni látszik. Tisztában vagyunk azzal, hogy még rengeteg buktató áll előttünk, főleg a tavaszi szezonban. A közvetlen riválisaink – akár a 12. helyezetett is ide lehet sorolni – azon lesznek a télen, hogy megerősítsék a keretüket. Azoknak a csapatoknak, amelyekkel most egyenlő pontszámmal állunk (MOL Fehérvár, Ferencváros – a szerk.) sokkal nagyobb lehetőségeik vannak ezen a téren, akár a magyar, akár a külföldi piacot nézzük.

Nekünk nem az az elsődleges célunk, hogy a rendelkezésre álló pénzösszeget minden áron játékosvásárlásra fordítsuk.

Reményeink szerint minél tovább ki tudjuk majd tolni a jó szereplést, és a szezon végén ott tudunk majd lenni az első négy hely valamelyikén" – tette hozzá a klub szakmai igazgatója.

Tóth László szerint kötelező álmodni, anélkül nem lehet előrébb jutni Fotó: Polyák Attila - Origo

A bevezetőben már említettük, hogy a számok alapján valahol a középmezőny, egészen pontosan a 6. hely lenne reális a Mezőkövesd számára. A borsodi klub keretének az értékét ugyanis 6. 75 millió euróra becsülik, amelynél a Fradi, a Fehérvár, a Honvéd, Puskás Akadémia és a Debrecen is többet ér. De nem győzzük hangsúlyozni, csak papíron, mivel a Mezőkövesd kiváló futballt produkált eddig, és továbbra is versenyben van a legnagyobbakkal. Az előző fordulóban például a bajnoki címvédő otthonában szerzett pontot, ezzel pedig megszakadt a Ferencváros 15 mérkőzéses hazai bajnoki győzelmi sorozata. Erre már nehéz lenne azt mondani, hogy csak a véletlen műve.

„Álmodni kötelező. Az elnökünk (Tállai András, - a szerk.) a legnagyobb álmodozó, a második én vagyok. Ezekek nélkül nem is lehetne haladni.

Ha megelégedett volna a Mezőkövesd az elmúlt években az akkori szerepléssel, abban az esetben nem itt tartanánk. Korábban is voltak olyan klubok, amelyeknek meg sem fordult a fejükben a dobogó, az aranyéremről már nem is beszélve, mégis sikerült bravúrt elérniük. Ennek az idénynek is úgy futottunk neki, hogy a cél a biztos bennmaradás. Tizenkét csapatos bajnokágban gyorsan fordulhat a kocka. Láthattuk tavaly az MTK példáját, amely tavasszal még a 3. helyen állt, a végén meg kiesett. A Vasas évekkel ezelőtt hasonlóan járt. Nagyon kiélezett a bajnokság."

vagy álszerény. A minél jobb helyezésért küzdünk, és reményeink szerint a tavasz végén ezt meg is valósítjuk majd" – mondta Tóth, akit arról is faggatunk, mi lenne, ha a Mezőkövesd elérné az álmait, és végül kiléphetne az európai kupaporondra.

A leicesteri csodát másolná a Mezőkövesd Forrás: Gál Péter/mezokovesdzsory.hu

„Eljutottunk arra a szintre, hogy alkalmas erre a csapat és a szakmai stáb is.

Voltak itt korábban az UEFA-tól, így bátran mondhatom, hogy az európai kupák selejtezőiben Mezőkövesden tudnánk fogadni az ellenfeleket, alkalmas rá a stadion. Egy-két apróbb módosításra lenne csak szükség. Amennyiben a csoportkör fenyegetne minket, a közvetlen környezetünkben bőven akad olyan létesítmény, amely alkalmas már a kupa ezen szakaszában is a rendezésre."

A jó szereplésnek viszont van egy olyan oldala is, amely nem minden esetben pozitív, azaz, hogy a legjobb játékosokat csábítják a nagyobb klubok. Mezőkövesden viszont ez egyáltalán nem tragédiaként élik meg, sőt.

„Ez az élet rendje. A Mezőkövesdnek hatalmas dolog, hogy olyan klubként jelent meg, amely értékesít az átigazolási piacon.

Óriási siker, hogy a nemzetközi piacra is sikerült eladni játékost. Gondolok itt Szalai Attilára, akit a ciprusi Apollon vett meg. Épp a héten hívták be a magyar válogatottba, és reményeink Uruguay vagy Wales ellen be is tud majd mutatkozni. Nagyon nagy büszkeséggel tölt el minket már a kerettagsága is, mivel itt vált NB I-es játékossá, miután 19 évesen leigazoltuk. Mintegy 50 meccset lejátszott, és innen került külföldre. Ha vinni akarnak tőlünk labdarúgót, az azt jelenti, hogy jól teljesít, ebből pedig a csapat is profitál. Berecz Zsombor őszi teljesítménye alapján nálam válogatott játékos, de akár említhetném Cseri Tamást is. Előbb-utóbb remélem, hogy ott lesznek a legjobbak között. De rajtuk kívül is vannak olyanok, akik kemény munkával valamikor bemutatkozhatnak címeres mezben. Abban az esetben,

hogy ilyen esetben minőségi pótlás érkezzen" – mondta Tóth László, aki nemcsak a játékos esetleges távozásáról, de Kuttor Attila jövőjéről is beszélt. A kövesdi edzőt ugyanis a szakemberek az egyik legtehetségesebb magyar edzőnek tartják, akit nem lesz könnyű megtartani, ha a jövőben is így szerepel majd a borsodi csapat.

Kuttor Attila kinevezése telitalálat volt Forrás: www.tothmilan.hu/Toth Milan/mezokovesdzsory.hu/

„Amikor idehoztuk, akkor is azt mondtam, hogy Kuttor Attila a legtehetségesebb magyar edző.

És nem azért tettem, hogy bizonyítsam a klubvezetésnek, hogy jó döntést hoztunk. A legtöbb csapatnál külföldi edzőkben gondolkoznak, pedig nem hiszem, hogy annyival jobbak lennének, mint a magyarok. Azt gondolom, hogy ha Kuttor megkapja a megfelelő hátteret a munkájához, akkor bármelyik klubcsapatnál, vagy a válogatottnál is megállná a helyét. Időben lépett elnök úr, így hároméves szerződést köti az edzőt a klubhoz. Ennek ellenére biztos vagyok benne,

ha olyan ajánlat érkezne érte, amely mindenkinek megfelelő, akkor nem állnánk az útjába.

Nagy gondba kerülnénk az biztos. De nem is gondolkodunk hasonlóban, reményeink szerint kitölti a szerződését Mezőkövesden. A klub szintet lépett, viszont ehhez nem elég az edző, vagy éppen a játékosok, a stáb minden egyes tagja hozzáteszi a magáét."

A Mezőkövesd kiváló szereplésében hatalmas szerepe van a 31 éves Cseri Tamásnak is, aki elárulta, hogy miben látja a sikeresség okát.

„A tavalyi mag együtt maradt,

nyáron pedig olyan játékosok érkeztek, akik gyorsan beilleszkedtek, és segíteni tudják az együttest. Csapatként nagyon jól működünk,

magabiztosan lépünk pályára minden meccsen. A saját játékunkat akarjuk mindig játszani, akármelyik klub ellen is lépünk pályára. Senki ellen nem állunk be védekezni, ebből is adódik, hogy jönnek a sikerek" – mondta Cseri.

Cseri Tamás, a Mezőkövesd csapatkapitánya felkeltette a Ferencváros érdeklődését is Fotó: Polyák Attila - Origo

„Először az a fontos, hogy a bennmaradás meglegyen, utána meglátjuk a többit. Nem szoktunk számolgatni, meglátjuk, hogy ez a felfogás a végén mire lesz elég.

Mindenkinek az az álma, hogy kijusson a nemzetközi kupaporondra, és akár Manchester United-szintű csapatok ellen bizonyíthasson. Az öltözőben azonban ez nem kerül szóba,

mindig csak egy meccsre koncentrálunk. Nagy hiba lenne a részünkről, ha ennyire előre gondolkoznánk. Tudjuk, hogy a Fehérvár és a Ferencváros is olyan csapat, amely az Európa-ligában is megállja a helyét. Tavaly a székesfehérvári együttes, idén pedig a Fradi. Azzal is mindenki tisztában van, hogy milyen játékosállománnyal rendelkeznek. Mi ezért is csak saját magunkkal foglalkozunk, és azzal, hogy minél jobb eredményt érjünk el" – árulta el a kövesdiek csapatkapitánya, akivel kapcsolatban a napokban felröppent, miszerint télen a Ferencváros játékosa lehet.

Könnyen lehet, hogy Cseri Tamás tavasszal már nem ellenfélként lép pályára a Groupama Arénában Forrás: www.tothmilan.hu/Toth Milan/mezokovesdzsory.hu

hogy mit hoz az élet. Jelen pillanatban az a fontos, hogy minél jobb helyen zárjuk az őszt, aztán majd a téli szünetben eldől, hogy mi lesz a sorsom."

Ilyen gólokra képes Cseri Tamás:

A mezőkövesdi csapatkapitányt többen már a válogatottba követelték a teljesítménye alapján, ám nagy valószínűséggel a kora miatt erről a lehetőségről már lemaradt.

„Nem foglalkozom ezzel. Úgy vagyok vele, hogy ha esetleg meghívnak, az hatalmas megtiszteltetés lenne, de azt tudni kell, hogy 29 évesen mutatkoztam be az NB I-ben, így jobb a földön maradni."

Sokan a válogatottba követelték a bombagólok királyát Fotó: Polyák Attila - Origo

"Tiszteletben kell tartani a szövetségi kapitány döntését, ő úgy látja, hogy azok a játékosok tudnak neki segíteni, akik ott vannak a keretben. Nagyon szurkolok a válogatottnak, és kívánom, hogy jussunk ki az Eb-re. Sokak szerint későn sikerült eljutnom az élvonalig. Persze lehetett volna előbb is, de úgy gondolom, hogy most ért be a játékom igazán. Vannak későn érő játékosok, én is annak tartom magam. Nekem már az is nagy siker, hogy az NB I-ben játszhatok, ráadásul csapatkapitány is lehetek – árulta el Cseri Tamás, aki szerint lehet, hogy a kora miatt nem hívják már meg. Mint mondta, vannak nála jóval fiatalabb játékosok, akik nagyon tehetségesek.

A bombagólok királya mellett érdemes kiemelni Berecz Zsombort, aki a MOL Fehérvár kölcsönjátékosaként szárnyal Mezőkövesden. A korábbi Vasas-játékost arról faggattuk, hogy mennyi időre tervez a borsodi csapatnál.

Berecz Zsombor jól érzi magát Mezőkövesden, ahol kiváló teljesítményt nyújt Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nyárig vagyok biztosan Mezőkövesden, aztán majd meglátjuk. Mivel a Fehérvárhoz köt a szerződésem, így biztosan vissza kell majd mennem, a többi már a klubokon múlik. Nyilván van olyan lehetőség is,

ha mindenki úgy látja jónak, akkor maradhatok. A lehetőségek mások a két klubnál, de nem érzem visszalépésnek, hogy jelenleg itt focizom.

Ha maradok Székesfehérváron, akkor nagy valószínűséggel csak keveset játszottam volna. Itt viszont több lehetőségem van bizonyítani, jelenleg ennek örülök, köszönöm a Mezőkövesdnek a lehetőséget."

Az egyszeres magyar válogatott focista őszintén elmondta, mikor megérkezett Mezőkövesdre, nem gondolkozott ilyen előkelő helyezésben.

soktényezős az a részsiker, amelyet eddig elértünk. A csapategységet, a szervezettséget szeretném kiemelni elsősorban, de persze a szerencse is kellett. Viszont tettünk azért, hogy mellénk álljon a szerencse. Munkával és alázattal tudjuk eltüntetni a különbségeket, amely köztünk, és a jelenlegi legfőbb riválisaink között van" – mondta Berecz, akitől azt is megkérdeztük, hogy vajon a Mezőkövesd lemásolhatja-e az angol Leicester City csodáját.

Berecz Zsombor még nem tudja, mit hoz a jövő Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon merész álmunkban talán előfordulhat, hogy megnyerjük a bajnokságot,

de a realitások talaján kell maradni. Nekünk az a célunk, hogy meglegyen a stabil középmezőny, és ha nagyon jól sikerül minden, akkor megcsíphetjük a harmadik helyet. Ezt kell szem előtt tartanunk, és akkor nagy dolgokra lehetünk képesek a jövőben is."

Berecz Zsombor is képes bombagólt lőni:

Felmerül a kérdés, hogy mire lenne képes a borsodi csapat, ha kiléphetne az európai kupaporondra.

„Nagyban számítana, hogy milyen ellenfeleket kapnánk. Azt gondolom, hogy

az európai kupaporondon. Nagyon távoli jövő ez még, addig nagyon sok víz lefolyik a Dunán" – árulta el a 23 éves játékos, aki a kiváló őszi teljesítménye ellenére nem lesz ott a Puskás Aréna nyitómeccsén Uruguay, illetve a Wales elleni sordöntő Eb-selejtezőn sem.

Berecz Zsombor a svédek ellen mutatkozott be a magyar válogatottban Forrás: mezokovesdzsory.hu

„Örültem volna neki, ha kapok meghívót, de nem így alakult. A szövetségi kapitánynak megvan a döntési joga, hogy kiket hív meg,

most ezeket a labdarúgókat gondolta a legjobbnak. Sajnos nem szerepeltem ezúttal a számításaiban, de a következő hetekben, hónapokban azon leszek, hogy megforduljak a fejében, amikor összeállítja a névsort" – zárta a szavait Berecz.

Mezőkövesden megfigyelhető, hogy folyamatosan és szisztematikusan építik a csapatot. Az NB II-ből való feljutást követően 2017-ben a 9. helyen végeztek, majd egy évvel később sikerült megismételni ezt a teljesítményt, és magabiztosan kiharcolni a bennmaradást. Az elmúlt bajnoki idényben már előre is lépett a klub, és a 6. pozícióban zárta a bajnokságot, olyan csapatokat megelőzve, mint például a Puskás Akadémia, vagy éppen a Diósgyőr. Idén pedig eddig minden sárga-kék szurkoló álmát felülteljesítve menetel a csapat. Az viszont a jövő zenéje, hogy a kövesdi csoda vajon a bajnokság végég kitart-e majd.