Vágólapra másolva!
A Ferencváros csapata csütörtök este a CSZKA Moszkvát fogadta az Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában. A moszkvai bravúrgyőzelem után két héttel ezúttal gólnélküli döntetlent játszott a két csapat, újabb értékes pontot szerzett tehát a Fradi a csoportkörben. Az Espanyol továbbjutott, a második továbbjutó helytől viszont már csak egy pontra van Szergej Rebrov csapata. A Fradi sikerének főszereplői nyilatkoztak a CSZKA Moszkva elleni pontszerzést követően.

A Ferencváros két héttel a moszkvai győzelem után, ezúttal hazai pályán fogadta a CSZKA-t. A meccs fantasztikus, az 1956-os forradalomra emlékeztető élőképpel indult, majd a Fradi ott kezdte a meccset, ahol azt Moszkvában abbahagyta. A Rebrov-csapat birtokolta a labdát, magabiztosan védekezett, ha kellett, és a kapu elé is sikerült odaérni.

Fantasztikus élőképpel indult a meccs Fotó: Koncz Márton - Origo

Az első félidőben egy nagy helyzete volt a Fradinak, de a másodikban Akinfejevnek bravúrokat is kellett bemutatnia. A második félidőben újra nekivetkőztek a magyarokhoz hasonlóan igen hangos orosz drukkerek, de sokkal több örömük ezúttal sem lehetett, mint Moszkvában. Az egy ponttal a CSZKA-nak már csak matematikai esélye maradt a továbbjutásra. Az Espanyol 6-0-ra ütötte ki a Ludogorecet, így a Fradi egy pontra van a második, továbbjutó helytől.

Az orosz szurkolók a második félidő elején Fotó: Koncz Márton - Origo

Ne feledjük, a Ferencváros azt követően, hogy 15 év után újra csoportkörbe került, négy pontot szerzett a csoportba az első kalapból bekerült ellenféllel szemben, és a saját kezében van a sorsa, ami a továbbjutást illeti.

Szergej Rebrov Fotó: Koncz Márton - Origo

Szergej Rebrov elégedetten nyilatkozhatott a meccset követő sajtótájékoztatón.

„Nehéz mérkőzés volt, jobban játszottunk, mint az első találkozón, amit részletesen kielemeztünk. Azt gondolom, megérdemelten szereztünk pontot.

Jó csapat ellen játszottunk 0-0-t, egy olyan együttes ellen, amely rendszeres szereplője a nemzetközi kupasorozatok csoportkörének. Nem sikerült kihasználni a lehetőségeinket, de szerintem nem lehetünk elégedetlenek a teljesítményünkkel. Megtettük, amit tudtunk. Nagyon nehéz ilyen szinten jól teljesíteni, hiszen a Mezőkövesd ellen 110 kilométert futottunk, míg az idegenbeli CSZKA-meccsen 121 kilométert, ami rengeteget kivesz a csapatból" – mondta a Fradi vezetőedzője.

Életkép a meccsről Fotó: Koncz Márton - Origo

Kollégája, Viktor Goncsarenko már nem lehetett ennyire elégedett, ugyanis négy kör után még mindig nyeretlen a CSZKA Moszkva az Európa-ligában, első pontját szerezte az orosz klub a csoportban a Fradi ellen.

„Szomorúak vagyunk, hogy nem sikerült megszakítanunk a rossz sorozatunkat. Véleményem szerint egy kicsivel talán közelebb álltunk a győzelemhez, de nem játszottunk elég agresszívan. Védekezésben ugyan sikerült előrébb lépnünk, de a helyzetek kihasználásával továbbra is problémáink vannak."

Érthetően fáradtan érkezett nyilatkozni a Fradi villámléptű szélsője, Tokmac, aki szerint igazán nagy dolgot érhetnek el a következő két meccsen.

Tokmac akcióban Fotó: Koncz Márton - Origo

„Kemény meccs volt. Az elmúlt egy hónapban nagyon sok mérkőzésünk volt. Az eredménnyel nem lehetünk elégedetlenek. Voltak helyzetek mindkét oldalon, de ezek most nem mentek be.

Azt, hogy most ilyen pozícióban lehetünk, magunknak köszönhetjük,

de csak a következő meccsre koncentrálunk. Tesszük a dolgunkat, és bízunk benne, hogy ebből valami nagy dolog is kisülhet. Nem sokan számítottak erre, boldogok vagyunk, hogy ilyen jól állunk, és a szurkolóink miatt is nagyon elégedettek lehetünk. Az Espanyol jó formában van, nem lesz könnyű dolgunk annak ellenére sem, hogy már továbbjutottak. Én nyerni akarnék a helyükben, ilyenkor lehet igazán felszabadultan játszani, de majd meglátjuk" – mondta Tokmac.

Botka Endre ezúttal is a védelem közepén kapott helyet, és annak ellenére remekül helytállt, hogy nem ez az igazi posztja.

Nagyon fogadkoztak az oroszok a meccs előtt, hogy végre nyerni szeretnének, de mintha a Fradi talán közelebb állt volna a sikerhez.
Sokkal több helyzetünk volt mint kint, és sokkal jobban is játszottunk, több helyzetünk volt. Védekezésben nem volt akkora nyomás rajtunk, mint Moszkvában. Bármelyik csapat szerezhetett volna gólt, de szerintem összességében a 0-0 reális eredmény.

Botka Endre újra a védelem közepén bizonyított Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az első kalapból sorsolt ellenféllel szemben négy pontot szerezni nem akármilyen teljesítmény.
Ezt szerintem előzetesen senki nem gondolta volna, de ezért szép a foci, mert bármi megtörténhet.

Most mégis, mintha csalódottságot látnék az arcán?
Kicsit talán igen. Hittünk abban, hogy itthon is szerezhetünk három pontot, akkor pedig még ennél is jobban állhatnánk. Egy játékos minden meccsen nyerni szeretne, és ebben a meccsben benne is volt a siker lehetősége. Sokkal inkább, mint a kintiben. Ott tudtunk nyerni, itt végül döntetlen lett. Ott talán a CSZKA-val szemben volt igazságtalan a sors, ma egy kicsit velünk.

Más volt a taktika a hazai meccsen, mint Moszkvában?
Sigér Dávid sérülése miatt eggyel kevesebb védekező középpályásunk volt, de a lényeg az, hogy nagyon jól felkészültünk. Tudtuk, hogy a széleken próbálkoznak majd, ez a második félidő végére néha össze is jött nekik, de 70 percig szinte minden működött, amit megbeszéltünk.

Marco Rossi szövetségi kapitány is a helyszínen nézte a meccset Fotó: Koncz Márton - Origo

Kintről úgy tűnt, nagyon jól összeállt a védekezés, belülről hogy érezte?
Most nagyon jól működött. Kint sokkal nagyobb nyomás volt rajtunk, sokat is hibáztunk, de most mindenki tudta mi a dolga és csinálta is.

Milyen a védelem közepén?
Nem mondom, hogy ez az én helyem. Ha Lasha Dvali felépül, akkor jöhet is vissza, ez az ő pozíciója, nem az enyém, pláne a baloldalon. Én megyek vissza jobbra, nekem ez nem fekszik, de itt kellettem most a csapatnak, megtettem, amit tudtam.

Az Espanyol a fölényes sikerével már továbbjutott, a Fradi egy pontra van a második helytől. Hogyan tovább?
Jól jött nekünk az az eredmény, az Espanyol talán nem fog akkora figyelmet fordítani majd ránk. Meg kell verni őket és a Ludogorecet is, és akkor nincs kérdés, a bolgároknak úgyis van mit törlesztenünk.

A fiatal apuka, Dibusz Dénes a CSZKA elleni második meccset is kapott gól nélkül hozta le.

„A papír tetején, alján, elől vagy hátul, mindenhol aláírtuk volna ezt a két eredményt.

Picit sajnáljuk, hogy a győztes gól nem jött össze. A második félidőben pár alkalommal már csak rajtunk múlt, hogy nem találtunk be, de nem vagyunk elégedetlenek. Most nem nyomtak annyira, mint két hete. Hétvégén komoly bajnoki meccsük volt, sokat védekeztek, picit tompábbak is voltak. Próbáltunk tempót diktálni, néha kicsit elfáradtunk, de helyenként szépen fociztunk. Szerintem igazságos eredmény született. Nagyon jó csapat ellen értünk el döntetlent, újabb pontot szereztünk, de egyelőre nem tekintünk előrébb a Debrecen elleni bajnokinál. Otthon már ketten várnak, így még nagyobb a felelősség. Ugyan a kicsi még nem lát el a tévéig, de szeretném, ha ő is büszke lenne rám. Később majd visszanézheti mi volt, amikor megszületett. Amikor tudok, segítek otthon, meccs után úgyis nehezen megy az alvás, ilyenkor segítek éjszaka is" – mondta Dibusz, aki a Puskás Aréna nyitómeccsén Marco Rossi elmondása szerint kezdő lesz.

A lefújás utáni pillanatok Fotó: Koncz Márton - Origo

„Egyelőre nem foglalkozok ezzel különösebben, van egy meccsünk még addig, de nyilván örültem, amikor megtudtam.

Mindenki nagyon várja az Uruguay elleni meccset, 68 ezer ember előtt ritkán focizhatunk, szép estét akarunk szerezni a szurkolóknak" – tette hozzá a Fradi kapusa, aki kicsit bicegett a meccs után.

„Mihával kicsit összecsúsztunk a második félidő elején, kaptam egyet a bokámra, de majd kezeljük, és remélem, nem lesz gond vele, vasárnap újra játszani szeretnék."

Lovrencsics Gergő szerint a Fradi ott folytatta ezt a meccset, ahol a moszkvait abbahagyta.

„Minden részletre figyel a mester.

A két héttel ezelőtti, első meccset az utolsó másodpercig kielemeztük.

Tudtuk, hol lehet megbontani az ellenfelet, hogy védekezésben mire figyeljünk. Ez készített fel minket. Fizikálisan nem tudunk sokat tenni, ilyen terhelés mellett az alvás és a pihenés a legfontosabb, és az, hogy akik kevesebbet játszanak, azok meccset eldöntve tudjanak beállni, mint tette azt kint Varga Roland. Egy papíron sokkal magasabban rangsorolt ellenfél ellen alakítottunk ki helyzeteket. Nagyon örülök, hogy idáig eljutottunk. Fejlődik a csapat, merünk focizni, és újra csak a felkészülést emelem ki. Tudtuk, mit fognak csinálni, és nekünk mit kell csinálni. Örülök, hogy úgy kezdtünk, ahogy szerettem volna, mint kint a második félidőben. Voltak hibák a játékban, de miért ne lennének? Folyamatosan tanulunk, ma nem kaptunk gólt, igaz, nem is lőttünk, de ez előfordul.

ez 90 százalékban megy is, de a legnagyobbaknál is becsúszik hiba, nálunk is ez benne van. Fontos volt, hogy nemrég játszottunk ellenük, az a meccs volt az alapja az egész felkészülésnek. Csak a gól hiányzott, de nem vagyok csalódott. Öt pontunk már van, és még két meccs hátra van."

Lovrencsics Gergő ezúttal is megállás nélkül ment le-föl a vonal mellett Fotó: Koncz Márton - Origo

Mennyire foglalkozik a továbbjutással?
„Tudom, hogy egy pontra van a Ludogorec, de nem szabad belemenni a számolgatásba. az Espanyol elleni döntetlen után is becsúszott egy 0-3, ebben a csoportban bármi előfordulhat. A Ludogorecen kívül szerintem leírtak minket ebben a csoportban.

A CSZKA a kinti meccsen mindent kihagyott, most pedig már nem mertek annyira nekünk esni. Tudták, hogy úgy járhatnak, mint a moszkvai második félidőben.

Örülök, hogy itt tartunk, szerintem azért már tartanak tőlünk egy kicsit."

Európa-liga, H csoport, 4. forduló:
Ferencváros-CSZKA Moszkva (orosz) 0-0
Groupama Aréna, 18 153 néző, v.: Stavrev (macedón)
kiállítva: Nababkin (91.)
sárga lap: Ihnatyenko (18.), Skvarka (20.), Haratyin (25.), Botka (74.), Frimpong (91.), illetve Bijol (19.), Vlasic (28.), Nababkin (85., 91.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Botka, Blazic, Civic - Haratyin, Ihnatyenko - Zubkov, Skvarka (Varga R., 84.), Tokmac (Frimpong, 90.) - Boli (Isael, 82.)

CSZKA Moszkva: Akinfejev - Karpov, Gyivejev, Magnússon (Nababkin, 81.) - Mário Fernandes, Ahmetov (Bistrovic, 58.), Bijol (Kucsajev, 63.), Obljakov - Sigurdsson, Vlasic - Csalov

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V