Vágólapra másolva!
A teljes BL-mezőnyből elsőként a Bayern München jutott a legjobb 16 közé szerdán este. A németek kispadján a kirúgott Niko Kovac helyett egy olyan ember ült, aki tűzoltó és katona, de sosem lesz a bajor csapat vezető edzője.

A 2008-as Európa-bajnokság Ausztria-Németország sorsdöntő csoportmérkőzésén összeveszett egymással a két szövetségi kapitány. A játékvezető mindkettőt elküldte a padtól, de mivel azzal a mérkőzéssel a társrendező osztrák válogatott elbúcsúzott a további küzdelmektől, így az a döntés csak Németországot érintette súlyosan.

Az eltiltott Joachim Löw, aki nem ülhetett le a portugálok elleni meccsen a kispadra Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Peter Kneffel

Ugyanis Joachim Löw szövetségi kapitány egy mérkőzéses eltiltást kapott, így a Portugália elleni negyeddöntőn nem irányíthatta válogatottját. A közvélemény szerint a National11-nek vele sem lett volna sok esélye a többek között Decoval, Pepevel, Ronaldoval felálló titkos esélyes ellen. A kapitányát vesztő társaságot pedig eleve eltemette mindenki.

Az UEFA ritkán tapasztalható cirkuszt rendezett az eltiltott kapitány körül.

Minden mozdulatát nagyító alatt elemezték, kis túlzással a mellékhelyiségre is elkísérte valaki, nehogy véletlenül befolyása lehessen a mérkőzésre. Ám helyettese a távollétében csodás meccset vezényelt, és kiütötte a csapattal a végső győzelemre is esélyes gárdát. Azon a meccsen a németeket Löw helyett egy bizonyos Hans-Dieter Flick irányította.

Hans-Dieter Flick joggal ünnepelt 2008-ban az Európa-bajnokságon, amikor a németeket irányítva legyőzték Portugáliát Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Peter Kneffel

Az a szakember, aki szerdán elsőként juttatott be csapatot az idei Bajnokok Ligájában a legjobb 16 közé. A Bayern Münchennel vitte véghez ezt a nagyszerű tettet úgy, hogy azon bizonyos találkozó óta, vagyis 11 éve nem irányított csapatot. És még az Olympiakosz elleni találkozó előtt négy nappal sem gondolta, hogy neki kell megkoronázni a német Rekordbajnok őszi BL-teljesítményét. De az élet megint megajándékozta egy nagy alakítás lehetőségével az örök másodhegedűst.

De ki tudja meddig játszhatja ezt a főszerepet Hansi Flick?

Mert a Bayern edzőt keres a vasárnap kirúgott Niko Kovac helyére.

A volt mester esetében persze nem az idő előtti távozás ténye a meglepő, hanem az, hogy egyáltalán jöhetett bő másfél éve. A Bayern ugyanis ritkán alkalmaz olyan kevés rutinnal rendelkező trénert, mint a horvát. De érkezésekor nem volt túl sok minőségi jelölt a posztra. Így Kovac tipikusan a ha ló nincs, jó lesz a szamár is mondást igazolandó került a Rekordbajnok padjára.

Hans-Dieter Flick edzést tart Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Ahol néhányan igyekeztek gyorsan megenni őt. Ám a Kovacot folyamatosan fúró játékosok közül sem Robben, sem Ribery, sem Hummels nincs már a klubnál. Idén talán jobb szellemű a társaság. Játékerőben biztos, hogy nem jobb, de ez nem feltétlenül Kovac bűne. Az biztos, hogy egy csapat augusztustól májusig nem teljesíthet folyamatosan csúcsformában. Sőt, amely a bajnokságon kívül még két címet akar begyűjteni annak majd igazából márciustól kell 100%-osan pörögni.

És ha már ősszel tud olyan idegenbeli varázslatot produkálni, mint a BL-döntős Tottenham otthonában rúgott hét gól, akkor szurkolói igazán nem panaszkodhatnak.

Egy Frankfurtban kapott ötössel kiérdemelt elégtelen után persze elégedetlenkedhetnek, de azon a mérkőzésen 80 percnél többet játszott a csapat emberhátrányban, és ezzel magyarázható a megalázó vereség. A csapatkapitány Neuer ennek ellenére elfogadhatatlannak tartotta azt a teljesítményt, de ha minden rosszul sikerült meccs után edzőt váltana egy nagy csapat, akkor egy szezonban 6-7 trénere is lenne.

Szóval a frankfurti 1-5 ellenére is azért meglepetés az edzőcsere, mert

továbbra sincs a piacon Bayern-szintű mester. Illetve aki van, az nem megy dolgozni a Sabenerstrassera.

Heynckes ötödször már nem fog jönni, Mourinho elképzelhetetlen ott, Erik ten Hagnak pedig élő szerződése van az Ajaxszal. Talán

Arséne Wenger

lesz a befutó, aki a csapat nagy részével meg tudja értetni magát, mert az anyanyelveként beszélt francián kívül németül is kommunikációképes. És a müncheni öltözőben jelenleg ez a kettő, valamint a spanyol a hivatalos nyelv. Ezzel már közelebb lehet a csapathoz, mint volt Ancelotti. Ám Wenger meg az olasz eredménysorától van igencsak messze. És Ancelotti is Kovachoz hasonló módon távozott: az első évben szerzett bajnoki cím után a következő ősszel.

Hans-Dieter Flick (balra), és Olaf Thon (jobbra) az 1990-es Bayern bajnoki címet ünnepli Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Sven Simon

Akárki is lesz a Bayern új edzője nem vár rá könnyű feladat. Ezt bizonyította a csapat az Olympiakosz elleni találkozón, egy gyenge csapattal szemben. A görög együttes olyan elképzelés nélküli semmitmondó futballt produkált szerda este, hogy az méltatlan a BL-csoportköréhez. A Bayern játszogatott, abban a tudatban, hogy valahogy csak meglesz a győzelem. Meglett. Lewandowski elsőre szerencsésnek tűnő gólt szerzett, de a sokadik kameraállás elárulta, hogy (ismét) zseniális megmozdulást láttunk tőle. A Bayern idén nagyon sokat köszönhet a bombaformában teljesítő lengyelnek. A közvetlenül mögötte játszók már nem tudnak olyan egyenletes teljesítményt nyújtani, mint ő.

Gnabry világklasszis teljesítményt nyújtott Londonban, szerzett négy gólt, de valakinek meg kell értetnie vele, hogy egy szezon nem egy meccsből áll, hanem 45-53-ból.

Coman soha nem lesz Ribery és úgy tűnik, hogy Thomas Müller sem a régi Thomas Müller. Coutinho még akklimatizálódik, a védekezésért felelősökről viszont most nem nagyon lehet komoly véleményt megfogalmazni, mert állandóan sérülések sújtják az itt szereplőket. A görög csapat ellen azt érezte a külső szemlélő, hogy nemzetközi szinten közepesnél jobb képességű játékosok rutinból megnyerik a meccset. És ez a megállapítás mennyire igazságtalan Flickkel szemben, de ő is tudja, hogy ez nem az ő csapata.

Hans Dieter Flick győztes meccsen vezette a legjobb 16 közé a Bayern Münchent Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Pedig, ha egy edző 1-0-nál behoz egy támadót, aki 15 másodperc múlva, első labdaérintéséből 2-0-ra változtatja az állást és ezzel eldönti a meccset, akkor arról hetekig szoktak szuperlatívuszokban beszélni. Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy Flicknek ezt is el fogják felejteni. Ahogy azt a bizonyos Portugália elleni negyeddöntőt is.

A hétvégén a 21. századi Bundesliga legnagyobb rangadójára, a Bayern-Dortmundra vezeti a bajorokat, majd vélhetően visszavonul a háttérbe.

Ahogy háttérember volt pályafutása során is. Pedig 148 Bundesliga mérkőzésen lépett pályára, ebből 104-en a Bayern mezében. Kezdő volt az 1987-es BEK-döntőben – amelyet a Porto nyert meg Bécsben. Négyszeres Bundesliga bajnok. Játékosként. Mégis, a nyolcvanas évek második felének Bayern Münchenjéből 10-12 nevet hamarabb mond egy focirajongó, mint az övét. Másodedzőként van világbajnoki arany- és bronzérme, Európa-bajnoki ezüst , és bronzérme. Ebben a szezonban bármit nyer a Bayern ahhoz lesz köze vezetőedzőként Hans-Dieter Flicknek.