Egy újabb bravúrral a továbbjutást is megcélozhatja a Ferencváros

fbl Horizontal
Ferencvaros' Hungarian forward Roland Varga celebrates with teammates after scoring a goal during the UEFA Europa League Group H football match between CSKA Moscow and Ferencvaros in Moscow on October 24, 2019. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A moszkvai bravúr után budapestire készül Szergej Rebrov és a Ferencváros. Ha újra borítaná a papírformát a Fradi, kiejtené a legmagasabban jegyzett csapatot a csoportból, és bejelentkezne a továbbjutásért két körrel a vége előtt.

Két hét hosszú idő, de ahhoz talán kevés, hogy elfogyjon az a lendület, amit a CSZKA elleni siker adhatott a Fradi-játékosoknak. A zöld-fehérek 15 év után nyertek újra csoportkörös meccset az európai kupákban, ráadásul a csoport elsőkalapos csapatát sikerült legyőzni a saját otthonában.

A Ferencváros CSZKA-verő csapata Forrás: Sputnik/Alexey Kudenko

A Fradi nem a földön fekvő oroszlánba rúgott bele egyet, egy jól játszó CSZKA-t vert meg Moszkvában.

Volt helyzet mindkét oldalon, de az oroszok közelebb álltak a vezetés megszerzéséhez. Dibusz Dénes a kapuban parádézott, Szergej Rebrov pedig az oldalvonal mellett. A második félidőre felrázta a csapatát, remek érzékkel cserélt, Varga Roland és Isael pedig összehozta a Fradi győztes gólját. Akkor, amikor a legjobban fáj, és akkor, amikor már nincs sok idő a válaszra.

A Fradi hosszú út után, az Újpest elleni derbit követően érkezett Moszkvába, majd a Fehérvár elleni rangadót tudta megnyerni, ezután jött egy győztes kupameccs, majd a Mezőkövesd elleni döntetlen.

Szokatlan módon, öt napot pihenhetett a csütörtöki meccsig a Fradi, ráadásul hazai pályán, saját szurkolói előtt fogadhatja a Moszkvát, ennél jobb előjelek nem kellenek az újabb bravúrhoz.

A friss apuka, Dibusz Dénes élete formájában véd Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

A CSZKA négy meccs óta nyeretlen az orosz bajnokságban, de Viktor Goncsarenko elmondása szerint felszálló ágban van a csapata. Ezt jelzi az elmúlt két hétben lejátszott Ufa elleni siker az Orosz Kupában és a Zenit otthonában elért 1-1-es bajnoki döntetlen.

Lebecsülni nem lehet

„Senki nem gondolhatja, hogy a CSZKA rossz csapat" – mondta Szergej Rebrov a szerdai sajtótájékoztatón. Ahogy az odavágó előtt, ezúttal is elmondta, az eredmények nincsenek arányban a mutatott játékkal a CSZKA csapatánál.

A moszkvai csapat a helyzeteit rendre kidolgozza, de azok kihasználásával akadnak problémák, mint láthattuk azt az első meccsen is. A Fradi nem bízhatja el magát, ugyanolyan alázatos, szervezett játékra lesz szüksége, mint az Espanyol elleni vagy a moszkvai meccsen.

Tokmacban bízhatnak a Fradi-szurkolók Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Rebrovnak minden bizonnyal változtatnia kell az eddig bevált taktikán, ugyanis Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondása szerint sérülés miatt nem tudta behívni a csapatba a november közepi válogatott meccsekre Sigér Dávidot, aki szép lassan alapembere lett a nemzetközi kupában menetelő Fradinak.

A moszkvai csapat nem feltett kézzel érkezik, Goncsarenko és Georgij Sennyikov is elmondta szerda este, ameddig matematikai esély van, addig ők nem adják fel, csak remélni tudjuk, a Fradi csütörtök este elveszi tőlük a minimális, matematikai esélyt is.

Ha nyer a Fradi, jöhet a matek

Ha jön az újabb bravúr, akkor nagyon komoly esélye lehet a továbbjutásra a Ferencvárosnak. A zöld-fehérek négy ponttal, a vendégek pont nélkül állnak. A csoport másik meccsén a hét ponttal első Espanyol fogadja a hattal második Ludogorecet. A spanyolok egyébként már csütörtökön továbbjuthatnak a négyesből, ha nyernek, és a Fradi nem szerez három pontot.

A legjobb forgatókönyv talán az lenne, ha – a Fradi sikere mellett – az Espanyol az előző fordulóhoz hasonlóan ismét legyőzné a Ludogorecet, és akkor a Fradi megelőzné a bolgárokat, és a másik zöld-fehér csapattal küzdhetne a továbbjutásért. Az ötödik csoportkörben a Ludogorec Moszkvába látogat, a Fradi az Espanyolt fogadja, ebben a körben pedig már el is dőlhetne minden érdemi kérdés a legjobb forgatókönyv alapján, de ne ámítsuk magunkat,

az előzetes erőviszonyok tekintetében az is hatalmas tett lenne a Rebrov-csapattól, ha december 12-én reális továbbjutási esélyekkel léphetne pályára Razgradban.


A Ferencváros-CSZKA Moszkva mérkőzést csütörtök este 21.00 órától rendezik a Groupama Arénában. A találkozót a macedón Aleksandar Stavrev vezeti majd. A csoport másik meccsén az Espanyol a Ludogorecet fogadja majd szintén 21.00 órától.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V