Kiderült, milyen labdákkal játsszák majd az Eb-meccseket a Puskás Ferenc Stadionban

Ezzel a labdával fognak Eb-meccseket játszani az új Puskás Ferenc Stadionban
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a hivatalos honlapján tudatta, hogy az Adidas leleplezte a 2020-as Európa-bajnokság hivatalos labdáját, amelyet a topszintű nemzetközi futballt jellemző angol unity (egység) és euphoria (eufória) szavak kombinációjaként, Uniforiának neveztek el.

Az UEFA EURO 60. évfordulója alkalmából a jövő nyári tornát Európa tizenkét országában rendezik meg – ez az egyedülálló lebonyolítási forma inspirálta a hivatalos labdát is. Az Uniforia dizájnja a hidak keresztezésének eszméjét, a határok elmosódását és a tornát körüllengő sokszínűséget ötvözi, a művészet és a futball egyedülálló keverékén keresztül. Ezek az elemek voltak a 2018-ban kezdődött tervezési procedúra kiindulópontjai.

– mondta Anika Marie Kennaugh, az Adidas terméktervezője. „Az összes kulcsfontosságú városunkban azt tapasztaltuk, hogy a változáshoz összefogásra és egységre van szükség. A világ egyik legnagyobb sporteseményeként az UEFA EURO 2020 egy óriási lehetőséget kínál, hogy büszkén mutassuk meg az egységben rejlő erőt, és megünnepeljük a sportot, mint összekötő kapcsot az emberek, az ötletek és a kreativitás között."

Ezzel a labdával fognak Eb-meccseket játszani az új Puskás Ferenc Stadionban Forrás: uefa.com

Az Uniforia dizájnjában vastag, fekete ecsetvonású vonalak futnak végig a labdán. Ezeket az átfogó vonalakat élénk, világos színekkel ötvözik, amelyek a torna sokszínűségét és a különböző kultúrák találkozását reprezentálják.

– mondta Florian Alt, az Adidas marketingosztályának alelnöke. „A futball mindenkié, és független attól, hogy ki vagy, honnan jössz, vagy hogy milyen borításon játszol – a futball mindnyájunkat egyesít, amikor játsszunk. Az Uniforia pedig egy olyan szimbólum, amely mögött mindannyian egységesen felsorakozhatunk."

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság június 12-én, Romában veszi kezdetét, a végső győztes kilétére pedig egy hónappal később, a londoni Wembley Stadionban rendezett döntőben derül fény.

A mérkőzéseket Európa 12 városában, Amszterdamban, Bakuban, Bilbaóban, Budapesten, Bukarestben, Dublinban, Glasgow-ban, Koppenhágában, Londonban, Münchenben és Szentpéterváron rendezik.