Korábban bundával vádolt edző vette át a madridi csapatot

2019 Africa Cup of Nations - Egypt vs South Africa Sports soccer
06 July 2019, Egypt, Cairo: Egypt's national team coach Javier Aguirre is pictured on the sidelines during the 2019 Africa Cup of Nations round of 16 soccer match between Egypt and South Africa at Cairo International Stadium. Photo: Oliver Weiken/dpa
Vágólapra másolva!
Javier Aguirre lett a spanyol labdarúgó-bajnokság élvonalában sereghajtó Leganés labdarúgócsapatának új vezetőedzője.

A klub hétfőn jelentette be a 60 esztendős mexikói tréner érkezését, egy nappal azt követően, hogy az együttes hazai pályán 2-1-re kikapott az Eibartól.

Az argentin Mauricio Pellegrino két hete közös megegyezéssel távozott a csapat kispadjáról, azóta a második csapatot irányító Luis Cembranos vezette az együttest. A Leganésnek 12 forduló után hat pont a lemaradása a már bennmaradást érő, 17. helyen álló Real Mallorcától.

Aguirre legutóbb az egyiptomi válogatott szövetségi kapitánya volt, és azt követően távozott posztjáról, hogy csapata házigazdaként nem jutott a legjobb nyolc közé az Afrikai Nemzetek Kupáján. Irányította korábban a japán és a mexikói nemzeti együttest is, utóbbival 2009-ben megnyerte az Arany Kupát.

Javier Aguirre Spanyolországban folytatja a pályafutását Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Weiken

Aguirrét korábban az a vád érte, hogy érintett volt a 2011 májusában játszott Levante-Real Zaragoza spanyol bajnoki mérkőzés eredményének befolyásolásában. A találkozót a szezon utolsó játéknapján rendezték, és idegenben aratott 2-1-es győzelmével a Zaragoza bennmaradt az élvonalban, a meccset vizsgáló ügyész pedig arra jutott, hogy az eredményt manipulálták. A vád szerint erről 41-en tudtak, köztük az akkor a Zaragoza edzőjeként dolgozó Aguirre, valamint mindkét klub játékosai, illetve a zaragozai klub elnöke, Agapito Iglesias is. A 17-szeres magyar válogatott Pintér Ádám akkor a Zaragoza játékosa volt, de a gyanús mérkőzésen nem lépett pályára.

A tréner tagadta a 2014 decemberében felhozott vádakat, amelyek miatt 2015 februárjában menesztették a japán válogatott éléről.