A Fradi rangadót játszik, a paksiak a visszatérő Bödében bíznak

Budapest, 2019. október 19. A ferencvárosi gólszerzőt, Franck Bolit (j2) ünneplik csapattársai a labdarúgó OTP Bank Liga 9. fordulójában az Újpest FC ellen játszott mérkőzésen a Groupama Arénában 2019. október 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Szombat délután hat meccset rendeznek a labdarúgó OTP Bank Liga 11. fordulójában. A bajnoki címvédő Ferencváros a második helyen álló Mezőkövesdet fogadja a Groupama Arénában, a negyedik Puskás Akadémia pedig Felcsúton játszik rangadót a Honvéddal. Az első helyen álló MOL Fehérvár Zalaegerszegre látogat, míg a Böde Dániellel kiegészülő Paksi FC Debrecenben lép pályára.

A Mezőkövesd veszélyesebb a Groupamában?

A ferencvárosiak remekül teljesítettek az utóbbi hetekben. Október 19-én 1–0-ra legyőzték a bajnokságban az ősi rivális Újpestet, majd 24-én az Európa-ligában ugyanennyire nyertek Moszkvában a CSZKA ellen, végül múlt vasárnap az éllovas MOL Fehérvár FC otthonában győztek 2–1-re. A következő feladatuk sem tűnik könnyűnek, mivel a második helyen álló Mezőkövesd látogat hozzájuk, amelyet az előző idényben a zöld-fehérek ugyan mindhárom alkalommal egygólos különbséggel legyőztek, de amely most kiválóan szerepel, és jobb gólkülönbségével megelőzi riválisát.

A zöld-fehérek pályaválasztóként már 41 mérkőzés óta veretlenek a bajnokságban, a legutóbbi tizenöt hazai bajnokijukat kivétel nélkül megnyerték a Groupama Arénában.

Szergej Rebrov csapata elképesztő formát mutat hazai pályán Fotó: Polyák Attila - Origo

Amióta Szergej Rebrov az edző, mindössze két bajnoki találkozón kellett beérniük döntetlennel az Üllői úton.

Ugyanakkor a Mezőkövesd az egyik legveszélyesebb ellenfél, akár arra is van esélye, hogy a bajnokság első harmada után az élre álljon. Az idegenbeli mérlege különösen figyelemre méltó: még százszázalékos az OTP Bank Liga 2019–2020-as idényében.

Hét közben mindkét csapat pályára lépett a Magyar Kupában. A Ferencváros a BKV Előre, a Mezőkövesd pedig a Sényő otthonában harcolta ki a továbbjutást.

Kötelező fehérvári győzelem Zalaegerszegen?

A listavezető MOL Fehérvár FC hat győzelemmel kezdett, de mintha Huszti Szabolcs sérülésével megtört volna a lendülete. Marko Nikolics csapata kikapott otthon az Újpesttől, majd a Debrecen legyőzését követően gól nélküli döntetlennel zárt Mezőkövesden, legutóbb pedig hazai pályán szenvedett 2–1-es vereséget a bajnok Ferencvárostól.

A székesfehérváriak remekül játszottak a Fradi ellen, de Dibusz Dénes parádézott Forrás: molfehervarfc.hu

A székesfehérváriak hét közben simán győztek a Tiszaújvárosi MK-meccsen, most pedig ahhoz a ZTE FC-hez látogatnak, amely a tizenegyedik helyen áll, és a legutóbbi három fordulóban nyeretlen maradt. Pályaválasztóként mindössze egyszer, a Paks ellen tudott nyerni. Igaz, Dr. Dobos Barna csapata hét közben 7–3-ra verte az NB II-es Budaörs csapatát a Magyar Kupában, márpedig ez önbizalmat adhat a Fehérvár elleni összecsapásra.

A két csapat legutolsó NB I-es találkozóját a székesfehérváriak 2–0-ra nyerték meg Zalaegerszegen Nikolics Nemanja és Gosztonyi András góljával.

Azon a találkozón három piros lapot is kiosztott a játékvezető, valamint a zalaegerszegi együttes kezdőjében 14-es mezszámmal ott volt a MOL Fehérvár FC jelenlegi pályaedzője, Szalai Tamás. A mostani keretből Kovács István és Vinícius Paulo lépett pályára azon a meccsen.

Diósgyőrben garantált az 1–1-es végeredmény?

A borsodi csapat a táblázat tízedik helyen áll, a vendégeké az ötödik hely – ez nagy különbség. Ám mindössze három ponttal szerzett többet eddig a Kisvárda. A DVTK az előző fordulóban 2–1-re nyert Pakson, ezzel 11 bajnoki meccs után győzött ismét idegenben, és elmozdult a kieső helyről. Feczkó Tamás edzőnek azonban van még mit csiszolnia csapata játékán, ugyanis amióta ő irányítja a Diósgyőrt, öt gólt lőttek, abból négyet pontrúgásból. Igaz, a hétközi Dabas elleni MK-meccsen magabiztos, háromgólos győzelmet arattak a miskolciak. A DVTK az edzőváltás óta, Feczkó Tamás irányításával még veretlen hazai pályán, két mérkőzésből négy pontot gyűjtött.

Megint 1-1 lesz a Kisvárda-Diósgyőr meccs? Forrás: dvtk.eu

A Kisvárda is átesett már ősszel egy edzőváltáson, a legutóbbi idegenbeli meccsét megnyerte a Kaposvári Rákóczi otthonában, viszont az előző fordulóban hazai pályán kikapott a Puskás Akadémiától, hét közben pedig 2–1-re legyőzte a Kozármislenyt a Magyar Kupában.

Az előző szezonban – a Kisvárda történetének első élvonalbeli szezonjában – a két csapat mindhárom egymás elleni mérkőzése 1–1-re végződött.

Tovább szárnyal a Puskás Akadémia?

A Puskás Akadémia az előző fordulóban egygólos győzelmet aratott Kisvárdán. A Puskás Akadémia nagyszerű sorozatban van, augusztus 17. óta veretlen a tétmérkőzéseken, pályaválasztóként a MOL Fehérvár elleni vereség óta minden meccsét megnyerte, immár sorozatban harmadszor győzött. Most az a Budapest Honvéd látogat a Pancho Arénába, amely a legutóbbi négy bajnoki meccsén veretlen maradt, és a gyenge szezonkezdés után már az ötödik helyen áll a bajnokságban.

A Puskás Akadémia-Budapest Honvéd meccseken mindig óriási a küzdelem Forrás: Varga Ildikó/pfla.hu

A hétközi Magyar Kupa-fordulót mindkét csapat sikerrel zárta, igaz a felcsútiak továbbjutása simább volt, mivel 15–0-ra nyertek a Maglód otthonában, míg a kispestiek csak a hosszabbításban győzték le az NB II-es Kazincbarcikát. A két csapat eddig lejátszott 13 mérkőzésén hétszer nyertek a kispestiek, emellett négy döntetlen és mindössze két Puskás-győzelem született. A felcsútiak legutóbb 2018 szeptemberében győzték le a fővárosiakat, akkor a horvát Josip Knezevic – már négy gólt lőtt a Honvédnak az NB I-ben – pimasz emelése jelentette a különbséget.

A kispestieknek remek az idegenbeli teljesítménye: augusztus 11. óta mindhárom mérkőzésüket megnyerték az OTP Bank Ligában.

Kiszakadt az újpesti gólzsák?

Az Újpest FC játékosai az utóbbi hetekben rengeteg helyzetet dolgoztak ki, de a góllövéssel problémáik vannak. A csapat három mérkőzés óta nyeretlen az NB I-ben, ezzel visszacsúszott a nyolcadik helyre, mindössze két ponttal előzi meg a már kieső helyen álló Zalaegerszeget. Az újpestieknél vendégként május eleje óta egy vereséget egy győzelem követ, a sorminta alapján most nyerniük kellene. A tabella legalján szerénykedő Kaposvár a legutóbbi három meccsét elvesztette az OTP Bank Ligában, legutóbb a Diósgyőrt tudta legyőzni szeptember végén.

Az izlandi Aron Bjarnason volt az Újpest legjobbja az Ajka elleni kupameccsen Forrás: ujpestfc.hu

Waltner Róbert együttese hét közben 2–1-re legyőzte az NB II-es Tiszakécskét a Magyar Kupában, Nebojsa Vignjevics csapata tetszetős játékkal 5–2-es győzelmet aratott a szintén másodosztályú Ajka vendégeként, így a IV. kerületben joggal bízhatnak abban, hogy a gólzáporos sikerrel végre kinyílt az újpesti gólzsák, és ezzel együtt jönnek majd a győzelmek is az NB I-ben.

A paksiak a visszatérő Bödében bíznak

A DVSC a hetedik, a Paks a kilencedik, a két csapat között két pont a különbség a tabellán – bár a Loki egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Herczeg András csapata a remek rajt után visszaesett, augusztus 24. óta hat bajnokiból ötöt elveszített, csak a Diósgyőrt verte meg. Ugyanakkor az is igaz, hogy két vereség után a legutóbbi hazai mérkőzését már megnyerte. A Paksnak hasonló a mérlege: a legutóbbi öt mérkőzésén három pontot szerzett. A legutóbbi két idegenbeli meccsét, Zalaegerszegen és Felcsúton, összesen hét gólt kapva elveszítette. Hét közben mindkét csapat továbbjutott a Magyar Kupában. A DVSC Tatabányán győzött 2–0-ra, míg a Paks a mesterhármasig jutó Böde Dániel vezérletével 7–1-re nyert Salgótarjánban.

Böde Dániel az idei NB I-es szezonban még csak egy gólja van Forrás: paksifc.hu

A Paks edzője, Tomiszláv Szivics a DVTK elleni hazai vereség után elmondta, abban bízik, hogy a hárommeccses eltiltását letöltő Böde Dániel visszatérése lendületet adhat csapatának. A 33 éves támadó a Magyar Kupa-meccsen már bizonyította, hogy továbbra is érzi a kaput.

OTP Bank Liga, 11. forduló:
szombat:
14.30: Puskás Akadémia FC–Budapest Honvéd FC
17.00: Ferencvárosi TC–Mezőkövesd Zsóry FC
17.00: Diósgyőri VTK–Kisvárda Master Good
17.00: Kaposvári Rákóczi FC–Újpest FC
17.00: Zalaegerszeg–MOL Fehérvár FC
17.00: Debreceni VSC–Paksi FC

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 29 20 4 5 71-26 45 65
GY
GY
GY
GY
D
I
2.
Paksi FC 29 15 9 5 46-39 7 50
V
V
V
V
V
I
3.
Fehérvár FC 29 15 9 5 51-38 13 50
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Puskás Akadémia FC 29 12 7 10 49-30 19 46
D
D
GY
GY
GY
I
5.
MTK Budapest 29 12 10 7 40-52 -12 43
GY
D
GY
D
GY
I
6.
DVSC 29 12 11 6 45-39 6 42
GY
GY
V
GY
V
I
7.
DVTK 29 11 11 7 48-49 -1 40
V
D
V
D
GY
I
8.
Kecskeméti TE 29 11 14 4 40-44 -4 37
V
D
V
V
GY
I
9.
ZTE FC 29 10 13 6 49-56 -7 36
V
GY
GY
V
D
I
10.
Újpest FC 29 10 15 4 38-61 -23 34
D
GY
V
V
V
I
Teljes lista