Csak a győzelem jelent továbbjutást a magyar U17-es fociválogatottnak

U17, magyar válogatott, foci
Preisinger Sándor szövetségi edző megtartotta az első edzést az U17-es fociválogatottnak Brazíliában
Vágólapra másolva!
Viszonylag egyszerű a képlet Brazíliában az U17-es labdarúgó-világbajnokság B csoportjában. Ha a magyar válogatott pénteken este 21 órakor az Ecuador elleni meccsen nyer, akkor biztosan továbbjut a legjobb 16 közé, vereség esetén biztosan kiesik. A döntetlen minden bizonnyal szintén a kiesést jelenti. Egy biztos, Ecuador kőkemény ellenfél lesz, mi pedig abban reménykedünk, hogy a csapat ereje ezúttal a meccs végéig kitart majd.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Goianiából, Brazíliából.

Csütörtökön helyi idő szerint délután, esőben tartotta meg utolsó edzését az Ecuador elleni mérkőzés előtt a magyar válogatott. A hangulat pontosan olyan volt, mint eddig, aki látta az edzést, nem sejthette, hogy csapatunk élet-halál meccs előtt áll a világbajnokságon.

Csak a lábtörést szenvedő Zuigéber Ákos nem edzhetett a többiekkel, ő szomorúan nézhette a társak gyakorlását.

Csütörtökön reggel még a FIFA, azaz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hivatalos tévéje is ellátogatott abba a külvárosi hotelbe, ahol Preisinger Sándor játékosai laknak. A játékosok bizakodva tekintenek a pénteki mérkőzésre, egyöntetű a vélemény, hogy

csak úgy szabad ennek a meccsnek nekimenni, mintha egy torna döntője lenne.

Hogy ez mekkora lelki és mentális terhet rak a csapatra, azt nem tudom megmondani. Valamekkorát egészen biztosan, mert ezt egy ilyen helyzetben nem lehet kizárni.

Akik látták a magyar válogatott eddigi két találkozóját, azok egyöntetűen megállapíthatják, hogy az első félidei teljesítmények nehezen vethetők össze a második játékrészben látottakkal.

Magyarország a világbajnokságon eddig 4 gólt lőtt, ezt mind az első félidőben.

Nigéria ellen 2-1-re, Ausztrália ellen 2-0-ra vezetett. Nem jár messze az igazságtól az sem, aki szerint, ha kicsit jobban koncentrálunk, vagy kicsivel jobb az erőnlét, akkor most nem 1 pont állna Magyarország neve mellett. Ami Ecuadort illeti, ők az első körben 2-1-re megverték Ausztráliát, de a folytatásban ugyanúgy jártak Nigéria ellen, mint mi. Csak ők 2-1-es vezetésük után nem három, hanem csak két gólt kaptak - de így is kikaptak.

A B-csoport zárómeccsei azonos időben kezdődnek. Brazíliavárosban a 6 pontos és már továbbjutó Nigéria az 1 pontos ausztrálokkal játszik. Akik ismerik az afrikaiak mentalitását, meg járatosak a világfutballban, azok jól tudják, hogy ilyenkor mi szokott következni.

Az, hogy a már továbbjutó csapat kapitánya pihenteti az eddig játszókat és felküldi azokat, akik eddig kevesebbet szerepeltek.

Mivel Ausztrália is a továbbjutásért hajt - ne feledjük, ebben a csoportban Nigéria mögött még mind a három együttesnek van esélye a továbbmenetelre - nekik sem lesz mindegy ez a meccs. Mindazonáltal azt nem hiszem, hogy az afrikai csapat leadná a meccset, bár nálam tapasztaltabb szakik szerint ez sem elképzelhetetlen. Annyiból mindegy a dolog, hogy nekünk így is, úgy is győzni kell.

Nézzük most meg, hogyan áll a többi csoport, hiszen a világbajnokságon túl vagyunk két teljes körön.

A-csoport: Brazília és Angola 6-6 pontos, Kanada és Új-Zéland 0 pontos. A záró körben a brazil és az angolai csapat egymás ellen játszik, ők már továbbjutottak. Ha a Kanada-Új-Zéland meccs döntetlen lesz, akkor az itteni csoportharmadiknak 1 pontja lesz.

C-csoport: A franciák 6 ponttal csoportelsők, Dél-Korea és Chile 3-3 ponttal áll, Haitinek 0 pontja van. Itt annyiban felesleges a számolgatás, hogy a csoportharmadiknak már most 3 pontja van (nekünk 1), azaz az itteni harmadik akkor biztosan jobb lesz hazánknál, ha mi döntetlent játszunk és 2 pontunk lesz. A záró fordulóban Haiti-Franciaország és Chile-Dél Korea meccsek lesznek. Tehát pont a két 3 pontos csapat csap össze, azaz valamelyiknek legalább 4 pontja biztosan lesz.

D-csoport: Szenegál-Japán és Hollandia-USA az utolsó forduló párosítása. Szenegálnak 6, Japánnak 4, az Egyesült Államoknak 1, Hollandiának 0 pontja van. Szenegál és Japán gyakorlatilag nem tud kiesni, a hollandoknak nyerniük kell ahhoz, hogy 3 ponttal továbbjussanak.

E-csoport: Spanyolország és Argentína 4-4, Tádzsikisztán 3, Kamerun 0 pontos. Ugyanaz a helyzet, mint a D-csoportban, az itteni harmadik akkor biztosan előz, ha Magyarországnak 2 pontja lesz.

F-csoport: Olaszország 6, Paraguay 4, Mexikó 1, Salamon-szigetek 0. Salamon-szigetek csapata a leggyöngébb, nem fog pontot szerezni Mexikótól, ezért az itteni 3. helyezett is hazánk elé léphet a harmadikok sorrendjében.

A Magyarország-Ecuador mérkőzés pénteken magyar idő szerint 21.00-kor kezdődik. A meccsről az Origo a helyszínről számol be.