Ennyibe kerülhet Szalai Ádámnak az ittas vezetés

FC Schalke 04 - FSV Mainz 05 Sports soccer 1. Bundesliga Single Neutral Ádám Csaba Szalai (1. FSV Mainz 05)
Szalai Ádám remek gólpasszt adott a Köln ellen
Vágólapra másolva!
Kínos szituációba keveredett a magyar labdarúgó-válogatott és az élvonalbeli német Mainz csapatának támadója, Szalai Ádám. A játékos alkoholt fogyasztott, majd elektromos robogóra pattant Budapesten, mindez egy rendőrségi igazoltatás során derült ki. A Blikk kiderítette, mekkora pénzbüntetést kaphatott a csatár.

Szalai a múlt pénteken, a Köln ellen végig pályán volt együttese bajnokiján, s egy gólpasszt is kiosztott a 3-1-es győzelem során. Ezután hazajött, Budapesten töltötte a hétvégét. Szombaton este a családjával és a barátaival vacsorázott, és elmondása szerint ivott egy pohár bort. Ebből még persze, nem lett volna baj, de bérelhető elektromos robogóra pattant, azzal indult haza. Útközben rendőrökbe futott bele, akik vizsgálat alá vonták, és a szonda ki is mutatott egy minimálisnak számító alkoholmennyiséget a szervezetében. A Ripost című lap számolt be kedden minderről, no meg arról, hogy a csatárnál 0,25 milligramm/liter alatti értéket találtak, emiatt 100 ezer forintra büntették.

Szalai kedden a közösségi oldalára kitett közleményében írt a részletekről, elismerve, hogy nem vette figyelembe, Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, vagyis az sem vezethet, aki csak kevés alkoholt fogyaszt.

– írta Szalai.

A támadó nem véletlenül fogalmazott úgy, hogy idehaza szigorúbb szabályok vonatkoznak az alkoholfogyasztásra, mint Németországban, ahol az ideje nagyobb részét tölti a klubjánál. "Magyarországon zéró tolerancia van, a kerékpározás kivételével nem szabad ittasan vezetni, bármennyit is fogyaszt alkoholból az ember, azt szigorúan megtorolják" - mondta Pausz Ferenc vezetéstechnikai szakértő a Blikknek. - "A 100 ezer forintos büntetési tétel a felső határ felé közelít, bár a legmagasabb bírság 300 ezer forint. Átlagban a kisebb büntetések 10 és 50 ezer forint között mozognak. Németországban más szabályok érvényesek, ott nem nulla az értékhatár, körülbelül 0,2 és 0,5 milligramm/liter közötti a még megengedett érték. A sofőrt emiatt még nem büntetik, csak abban az esetben, ha balesetet okoz."

Az 59-szeres válogatott játékosra szombaton már ismét bajnoki vár, klubja a Leipzig otthonába látogat, ahol a szintén magyar válogatott Gulácsi Péterrel (29) és Willi Orbánnal (26) ellenfélként találkozik - bár utóbbi játéka kérdéses, miután a szerdai, Wolfsburg elleni kupameccsen térdsérülés miatt már az első félidőben le kellett cserélni.