U17-es vb: a rekordbajnok ellen kezdik meg szereplésüket a mieink

sub 17 Fútbol copa nigeria mali Horizontal WORLD CUP FOOTBALL FINAL
Nigeria's players celebrate with the FIFA U-17 World Cup Chile 2015 trophy, at Sausalito stadium in Vina del Mar, on November 8, 2015. Nigeria defeated Mali 2-0. AFP PHOTO / PHOTOSPORT - MARCELO HERNANDEZ (Photo by MARCELO HERNANDEZ / PHOTOSPORT / AFP)
Vágólapra másolva!
Október 26-án szombaton a rekordgyőztes Nigéria ellen kezdi meg szereplését a magyar válogatott a brazíliai U17-es világbajnokságon. Nem becsülik le Preisinger Sándor csapatát.

A nigériai válogatott az U17-es világbajnokságok legeredményesebb csapata: az afrikaiak öt alkalommal nyerték meg a tornát, és háromszor voltak ezüstérmesek. A hazai, azaz a brazil együttes mellett ezúttal is ők az egyik legnagyobb esélyesek, de tudják, hogy egyetlen riválist sem becsülhetnek le a csoportjukban.

csapott a közepébe a nigériaiak edzője, Manu Garba, aki 2013-ban már győzelemre vezette ezt a korosztályt. – De Magyarország, Ecuador és Ausztrália is kétségkívül nagyon jó csapatok, és tiszteljük is őket, de mégis csak mi vagyunk a rekorderek. Minden meccset meg akarunk nyerni, ez benne van a nigériai válogatottak DNS-ében, így a miénkben is."

Ismerik a győzelem ízét Forrás: AFP/Marcelo Hernandez

"A korábbi sikerek nem jelentenek nyomást, természetes, hogy mindenki nagyszerű dolgokat vár tőlünk a vébén, és biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk a nagy elődök nyomdokaiba lépni" – mondta Samson Tijani, a válogatott csapatkapitánya.

A torna hivatalos oldalán olvasható cikkben leírják, hogy Nigéria idén ugyan csak negyedik helyen végzett a korosztály Afrika-bajnokságán, de ebből kár lenne messzemenő következtetéseket levonni, hacsak... Hacsak nem arra gondolunk, hogy 2015-ben is Afrika negyedikjeként érkeztek a chilei világbajnokságra, amit aztán megnyertek.

Bajnokok a stábban

A szakmai stábban nem Manu Garba az egyetlen, aki tudja, milyen érzés U17-es vébét nyerni. Ő 2013 vezetőedzőként, 2006-ban pedig másodedzőként ünnepelhetett. Mostani jobbkeze Nduka Ugbade tagja volt annak a csapatnak, amelyik 1985-ben megnyerte az első, még U16-os vb-nek nevezett kiírást, négy évvel később pedig tagja volt annak az U20-as válogatottnak, amelyik a szaúd-arábiai vébén végrehajtotta a "dammami csoda" néven emlegetett bravúrt: a szovjet csapat fél órával a lefújás előtt 4-0-ra vezetett, de a nigériaiak egyenlítettek, és végül tizenegyesekkel ők nyerték meg a negyeddöntős összecsapást.