Társoldalunk:

Az angolok elleni botrány után lemondott a bolgárok szövetségi kapitánya

2019.10.18. 17:55

Négy nappal a nagy közfelháborodást keltő Bulgária-Anglia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés után lemondott a balkáni ország válogatottjának szövetségi kapitánya, Kraszimir Balakov.

A bolgár szövetség (BFS) pénteki tájékoztatása szerint Balakov csapata gyenge teljesítménye miatt adta be a lemondását, amit elfogadtak.

Balakov kiemelte: döntésének nincs köze Bojko Boriszov miniszterelnök kéréséhez, aki a rasszista megnyilvánulások miatt kétszer is félbeszakított mérkőzés után lemondásra szólította fel Boriszlav Mihajlovot, a BFS elnökét. A sportvezetőnek nem állt szándékában önként távozni, de a kormány nyomására végül mégis megtette.

Kraszimir Balakov a gyenge eredmények miatt mondott leForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Balakov közölte: a türelme fogyott el. Bulgária az A csoportban az ötödik, utolsó helyen áll, hét mérkőzésen három döntetlen és négy vereség a mutatója.

Az 53 éves szakember leszögezte, a találkozó előtt és alatt minden tőlük telhetőt megtettek, hogy ne történjen rendbontás. "Bulgária nem rasszista ország" - hangsúlyozta.

A hétfői, szófiai találkozót először a vendégek 2-0-s vezetésekor a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda.

A bolgár szurkolók rasszista bekiabálásai miatt többször is állt a játékForrás: NurPhoto/Hristo Rusev/NurPhoto/Hristo Rusev

A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek meg.

Rasszista honfitársai miatt a tévében sírt Hriszto Sztoicskov

A bolgárok futball-legendája, Hriszto Sztoicskov szerint nincs más lehetőség, mint a többéves eltiltás hazája válogatottja számára. Az egykori játékos szerint csak így lehet megfékezni a lelátón tomboló rasszizmust. Sztoicskov egy spanyol nyelvű tévéadásban sírta el magát a történtek miatt. A tévéadásban Sztoicskov először vehemensen magyarázott, majd sírni kezdett.

Balakov - több játékosához hasonlóan - a mérkőzés után közvetlenül még úgy nyilatkozott, hogy ők mindebből a meccs közben nem hallottak semmit. A szakember kedd este újságíróknak elektronikus úton küldött nyílt levelében viszont már bocsánatot kért az angoloktól a bolgár szurkolók egy részének viselkedése miatt.

A bolgár rendőrség szerdán közölte: az azonosított elkövetőkkel szemben eljárást kezdeményez. Azóta már tizenkét személyt állítottak elő, akik a gyanú szerint rasszista magatartást tanúsítottak az összecsapáson. 

Az európai szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást indított a bolgárokkal szemben.