Vágólapra másolva!
Éppen tíz éve, 2009. október 16-án nyert bronzérmet a magyar U20-as labdarúgó-válogatott az egyiptomi korosztályos világbajnokságon, miután a helyosztón tizenegyesekkel 2-0-ra legyőzte Costa-Ricát. 

Az 1989-es korosztály legjobbjai számára még Both József rendezett válogatót, és az ott feltűnő legjobbakból épített csapat indult el 2005 őszén az U17-es Eb-selejtezőn, kezdi visszatkintését a Nemzeti Sport cikke. A csapat ötödik lett a tornán, hogy aztán már Sisa Tibor irányításával, Portugáliát Németh Krisztián góljával legyőzve kijussona a csehországi U19-es Eb-re. Ott 1-0-ra verte Bulgáriát (megint Németh volt eredményes), majd ugyancsak 1-0-ra a David De Geával, César Azpilicuetával és Jordi Albával felálló spanyolokat (gólszerző: Nagy Olivér), hogy az elődöntőbe jutással kivívja a részvétel jogát a 2009-es egyiptomi U20-as vébén.

Így ünnepelték a magyarok a 2009-es U20-as vb bronzérmét Forrás: AFP/Cris Bouroncle

Addig a korosztály átesett két edzőváltáson: előbb Sisát váltotta a holland Wilco Van Buuren, majd a holland látványos sikertelensége után Egyiptomba már Egervári Sándor vezetésével utazott el a csapat.

A vébé rémálomszerűen kezdődött, miután Koman Vladimirék 3-0-ra kikaptak Hondurastól. Ezt követően azonban összekapták magukat a fiúk, Dél-Afrikát 4-0-ra, az Arab-Emírségeket pedig 2-0-ra verték. A nyolcaddöntőben 2-2-es döntetlen után (Koman egyenlített egy fantasztikus szabadrúgásból) 4-3-ra nyertük a tizenegyespárbajt, majd a negyeddöntőben még ezt a drámát is sikerült megfejelni: a három piros lapot (egy itt, kettő ott) hozó találkozót a hosszabbítás második félidejében született két Németh Krisztián-góllal nyertük meg 3-2-re.

Az elődöntőben aztán 3-2-re kikaptunk Ghánától, a bronzmeccset viszont a tizenegyespárbajban legyőzhetetlennek bizonyuló Gulácsi Péter védéseinek köszönhetően 1-1-es játékidő után 2-0-ra megnyertük Costa-Rica ellen.

A Nemzeti Sport kiemeli, hogy az egyiptomi kerettagok közül tizenegyen a felnőtt válogatottban is pályára léptek: Németh Krisztián (37-szer), Koman Vladimir (36), Gulácsi Péter (30), Korcsmár Zsolt (26), Varga Roland (17), Szabó János (6), Futács Márkó és Simon Ádám (3-3), Debreceni András, Megyeri Balázs és Kovácsik Ádám (1-1).