Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyolcadik játéknapja után a második helyen áll a csoportjában, azaz jelenleg egyenes ágon is kijutna a kontinensviadalra. Extra biztonságot adhat, hogy jelen állás szerint a Nemzetek Ligájában elért helyezése alapján is küzdhetne az Eb-részvételért.

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata az NL C divíziójában csoportmásodikként zárt, így

összesítésben a 31. helyet szerezte meg múlt ősszel az európai rangsorban ebben a sorozatban.

Leegyszerűsítve: akkor lesz érintett a jövő márciusi rájátszásban, ha a mögötte végzett együttesek közül legfeljebb egy jut ki az Eb-re a hagyományos selejtezősorozatból, illetve nem sikerül a kijutás a hagyományos selejtezőcsoportból.

Papíron az NL mind a négy osztályából négy-négy csapat vehetne részt a rájátszásban. Jelen állás szerint azonban az első és második vonalból mindössze kettő, illetve négy válogatott nem jutna ki közvetlenül az Eb-re. Az ott fennmaradó egy-egy helyet a harmadosztályból töltenék fel.

Ezek jelenleg az A divízióból Svájc és Izland, a B-ből Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország és a magyarokkal azonos selejtezőcsoportban szereplő Wales és Szlovákia, a C-ből Skócia, Norvégia, Szerbia, Bulgária, Izrael és Románia, míg a D-ből Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó és Fehéroroszország lenne érintett a rájátszásban. Skócia, Grúzia és Fehéroroszország hagyományos úton már nem juthat ki, így nekik szintén kapóra jön az extra lehetőség.

A Nemzetek Ligája sokat segíthet Marco Rossi csapatán Forrás: BELGA/AFP/Bruno Fahy

A fent olvasható számításba a magyarok akkor jönnének be, hogyha nem sikerülne megtartani a horvátok mögötti második helyet a hagyományos selejtezőcsoportban.

Mivel a magyar válogatottnak már csak Walesben van egy fellépése, szemben a szlovákok (Horvátország idegenben, Azerbajdzsán hazai pályán) és a walesiek (Azerbajdzsán idegenben, Magyarország hazai pályán) két-két mérkőzésével, így még korántsem biztos az egyenes ági kijutás. Ezért jöhet szóba a B-terv a NL-playoffal.

A jövő nyári kontinensviadalt 12 ország egy-egy stadionjában rendezik, Budapesten három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor. Ha a magyarok kijutnak, akkor legalább két találkozójukat hazai pályán vívhatják a csoportkörben.

A pótselejtezős négyes tornákon elődöntőket és döntőt rendeznek, melyekre 2020. március 26-31. között kerül sor.