Vágólapra másolva!
Győzelmi kényszerben lépett pályára Azerbajdzsán ellen vasárnap délután a magyar labdarúgó-válogatott, ahhoz ugyanis, hogy Marco Rossi együttese életben tartsa Európa-bajnoki álmait, mindenképpen három pontot kellett szereznie a Groupama Arénában a csoport utolsó helyezettje ellen. Végül, ha a vártnál nehezebben is, de Korhut Mihály bombagóljával sikerült a győzelem, így megmaradt az esély a kijutásra.

A Szlovákia elleni hazai találkozón a szurkolók nem megfelelő viselkedése miatt az UEFA zárt kapus meccsel sújtotta a magyar csapatot,

a szabályok értelmében azonban 14 éven aluli gyerekek ott lehettek a lelátón.

Az ország minden tájáról érkeztek fiatalok, így közel 15 ezren buzdították Marco Rossi csapatát.

Gyerekektől volt hangos a Groupama Aréna a Magyarország-Azerbajdzsán Eb-selejtezőn Fotó: Koncz Márton - Origo

Az olasz mester három helyen változtatott a kezdőn a csütörtöki, horvát mérkőzéshez képest,

az eltiltott Kleinheisler László mellett Kádár Tamás és Holman Dávid került ki, akik helyén Baráth Botond, Kovács István és Szoboszlai Dominik játszott.

A várakozásoknak megfelelően a találkozó legelejétől magához ragadta a kezdeményezést a magyar válogatott, az első nagy helyzetre a 6. percig kellett várni. Ekkor Szoboszlai kapott remek labdát középen Dzsudzsák Balázstól, és megpróbálta átemelni a kimozduló Balayevet, de jócskán célt tévesztett. Nem úgy, mint

Korhut Mihály, aki néhány perccel később egy szöglet utáni kipattanót bombázott kapásból, védhetetlenül a vendégkapuba.

A vezetés után is támadásban maradtunk, Szalai duplázhatta volna meg fejjel az előnyt egy sarokrúgást követően, ám jól jött ki az azeriek kapusa, és védeni tudott.

A 30. percben Kovács István ment el harciasan a jobb oldalon, majd centerezett, a beadásra Sallai Roland robbant be, de nem talált kaput, így kimaradt a ziccer.

Korhut Mihály szerzett vezetést a magyar csapatnak Fotó: Koncz Márton - Origo

Nem sokkal később újra helyzetbe került a Freiburg szélsője, ezúttal is

Kovács adott be jobbról, Szoboszlai átlépte a labdát a 16-oson, így teremtve tiszta lövőhelyzetet Sallainak, aki azonban Balayevbe lőtt.

Szünet előtt még Szalai előtt adódott lehetőség, a támadó azonban önzetlenül visszafejelte a labdát Szoboszlainak, aki nem számított rá, így egygólos magyar előnnyel mentek pihenni a csapatok.

Sallai Rolandnak több nagy helyzete is volt az első félidőben, de nem tudott a kapuba találni Fotó: Koncz Márton - Origo

A második félidő két vendégszöglettel kezdődött, a folytatásban viszont újra áttevődött a játék az azeri térfélre. Az 52. percben

Szoboszlai végezhetett el szabadrúgást nagyjából 25 méterre, szemben a kaputól, lövése azonban nem sokkal, de fölé ment.

Ezt követően Kovács és Sallai is messziről próbálkozott, ám egyikük sem járt sikerrel.

Marco Rossi a 71. percben szánta rá magát először a cserére, Dzsudzsák Balázst Nagy Dominik váltotta, majd Holman Dávid érkezett Szoboszlai helyére. A 78. percben a válogatott színeiben első gólját szerző

Korhut majdnem meglőtte a másodikat is, távoli próbálkozása azonban centikkel a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Dzsudzsák Balázs szögletei általában veszélyt jelentettek Fotó: Koncz Márton - Origo

A hajrára Sigér Dávid is beszállt, a Fradi középpályása Kovács Istvánt váltotta. A hosszabbítás perceiben mindenki ereiben meghűlt a vér,

egy szabadrúgás után ugyanis gólt lőttek az azeriek, ám kezezés miatt a játékvezető szerencsére érvénytelenítette a találatot.

Később kiderült, hogy az azeri játékos nem ért kézzel a labdához, szóval, ezt az ítéletet megköszönhettük a holland bírónak.

A magyar válogatott 1-0-s győzelmének köszönhetően feljött a csoport második helyére. A következő fordulóban - november 15-én - szabadnaposak leszünk, majd november 19-én Wales ellen, Cardiffban zárjuk a selejtezősorozatot.

Eb-selejtező, E csoport, 8. játéknap: Magyarország-Azerbajdzsán 1-0 (1-0)
Groupama Aréna, zárt kapus (15 ezer gyerek), v.: Dennis Higler (holland)
gólszerző: Korhut (10.)
sárga lap: Lovrencsics (25.), Korhut (73.), illetve Rahimov (12.), Eddy (68.), Garajev (95.), Hüszejnov (95.)