Társoldalunk:

A horvát rendőrök arra kérik a magyarokat, hogy ne beszéljenek magyarul az utcán

2019.10.10. 13:55

Már csak néhány óra, és kezdődik a horvát-magyar Eb-selejtező a spliti Poljud Stadionban. Sajnos hiába a fokozott rendőri jelenlét a városban, szerdán a hazai huligánok rátámadtak néhány magyar szurkolóra. A rendfenntartó szervek éppen ezért arra kérték a vendég drukkereket, hogy csak saját felelősségre menjenek ki az utcákra, és ne beszéljenek magyarul. A kíváncsiság azonban nagy úr, így ellátogattunk a belvárosba, hogy megnézzük, milyen viszonyok uralkodnak ott a meccs napján.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Splitből, Horvátországból.

Tény, ami tény: a séta során egyetlen magyar mezbe öltözött fanatikussal sem találkoztam, és magyar szót sem hallottam senkitől. Hogy ez a rendőrök kérése miatt volt-e így, vagy inkább azért, mert a legtöbb honfitárs délután három körül érkezik majd külön buszokkal a stadionhoz,  az jó kérdés, horvát dresszes szimpatizánsokkal viszont tele volt az óváros.

A horvát szurkolók ellepték az óvárostForrás: Origo

Az idő továbbra is kifogástalan, a vénasszonyok nyarát idézi, többen a tengerben is megmártóztak. A kikötő és a 24 fokos hőmérséklet egyébként is ideális egy rövid sétához a hangulatos kávézók és árusok gyűrűjében.

A spliti kikötő és az óváros látképeForrás: Origo

Néhány újságíró kollégával azért összefutottam, akik "szerencsésebbek" voltak nálam, találkoztak magyarokkal, ám a horvát rendőrök nem tétováztak sokáig, egy helyre terelték őket, felszállították őket a buszukra, és a kíséretükkel egyből a Poljud Stadionhoz vitték őket,  megelőzve bármiféle konfliktust a spliti huligánokkal.

Természetesen a négy év után a városba visszatérő nemzeti együttest nagyon várják a helyiek, a mai sportnapilap is terjedelmesen foglalkozik a mérkőzéssel. Az esti találkozóra a belépőket egy nap alatt elkapkodták, akik azonban nem jutottak jegyhez, bármelyik bárba beülhetnek este, szinte mindenhol megtekinthető lesz majd a mérkőzés kivetítőkön, tévéken.

A Sportske Novosti csütörtöki, meccsnapi címlapjaForrás: Origo

A magyar válogatottat is részletesen bemutatták, több oldalt szenteltek az újságban Marco Rossi csapatának. A jelek szerint a horvátok Szalai Ádámtól tartanak leginkább, nem csoda, hiszen a Mainz támadója a márciusi, budapesti mérkőzésen nagyszerű gólt lőtt Kalinic kapujába.

Posztonként is bemutatták a két együttest, többek között a keretek értékét, a futballisták válogatottban játszott meccseit, és góljait is összegyűjtötték. Nagy a különbség, de hogy egy futballközhellyel éljünk, a mérkőzéseket szerencsére nem papíron, hanem a zöld gyepen játsszák.

Papíron nagy a különbség a két csapat között, a Groupama Arénában azonban a magyar válogatott eltűntette a különbségetForrás: Origo

Remélhetőleg a Poljud Stadionban is képes lesz a bravúrra Marco Rossi szövetségi kapitány csapata,  amely a kulcsemberek hiányában is pontszerzésre készül. 

A 20.45-kor kezdődő találkozót élőben követhetik az Origón,  és természetesen a főszereplőket is megszólaltatjuk majd.