Vágólapra másolva!
Ha az ember nem tudná, hogy két nap múlva Splitben Európa-bajnoki selejtezőt játszik egymással a horvát és a magyar focicsapat, hiába sétálgatna a déli szomszédunk kikötővárosában, vagy olvasná el a helyi sportlapokat, semmi nem utal a mérkőzésre. Persze október 8-án mással vannak elfoglalva a horvátok, nemzeti ünnep számukra ez a dátum, a Függetlenség Napja, 1991-ben ezen a napon szakadtak el ugyanis véglegesen az egykori Jugoszláviától.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Splitből, Horvátországból.

Éppen ezért, ahogyan Magyarországon is megszokhattuk, a legtöbb bolt és üzlet természetesen zárva volt, munkaszüneti nap lévén az emberek pihenéssel töltötték az időt. Amely egyébként nagyon kellemes, napközben 23-25 fok van, este nagyjából 15, és az elkövetkezendő napokra is hasonlót ígérnek az előrejelzések. A hőmérséklettel és a klimatikus viszonyokkal tehát nem lehet problémájuk csütörtökön este Dzsudzsák Balázséknak, a hangulat viszont vélhetően "forró" lesz - mint azt a stadionnál egy helyi úriembertől megtudtam, az összes jegyet elkapkodták a hazaiak.

Több mint négy év után tér vissza a horvát fociválogatott a spliti Poljud Stadionba Forrás: Origo

"Úgy tudom, nagyjából 35 ezer belépő kelt el, ennél többet egyébként sem tudtak volna eladni, mivel ez a maximális ülőhelyek száma is, állni pedig nem lehet a stadionban. Egyébként nem csak a magyaroknak szólt a nagy érdeklődés, inkább amiatt fogytak el a jegyek, mert hosszú szünet után végre újra Splitbe látogat a nemzeti csapat'

Megvolt az oka a nélkülözésnek, még 2015 nyarán a helyi csapat, a Hajduk Split ultrái egy Olaszország elleni zártkapus meccs előtti éjszaka beszöktek a stadionba, és vegyi anyaggal egy horogkeresztet égettek a játéktérre.

2015 júniusában ezt a horogkeresztet égették bele a spliti Poljud Stadion gyepébe Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Természetesen óriási botrány lett az ügyből, így az UEFA és a honi futballszövetség is parkolópályára tette a Splitet, egészen mostanáig. A városban egyébként a nemzeti csapatnál is népszerűbb a Hajduk, minden sarkon a klub címerébe botlik az ember, vagy legalább egy feliratba, ez például egy helyi óvoda (!) oldalát díszíti.

Ehhez hasonló falfestményekbe botlik az ember úton-útfélen, ha Splitben sétálgat Forrás: Origo

A helyiek egyébként sima győzelmet várnak, a hotel recepciósa és a sarki bolt biztonsági őre sem tudja elképzelni, hogy Modricék ne tartsák otthon a három pontot, ráadásul mindketten jól informáltak voltak, mert bár név szerint nem tudták a játékosokat, de azt igen, hogy magyar oldalról több kulcsember is kihagyja a találkozót. Mondjuk Pátkai Máté nevét megjegyezhették volna márciusból.

A stadionnál már a biztonsági előkészületek is megkezdődtek, barátságtalan arcú izomkolosszusok pakolgatták a kordonokat, és néhány rendőrautó is körözött az aréna körül. Elmondásuk szerint nagy a várakozás és a készülődés, a legkisebb balhét és szurkolói rendbontást is szeretnék elkerülni.

A kapuk egyelőre zárva, a kordonok viszont már a helyükön Forrás: Origo

Ha hinni lehet a híreknek, nagyjából 1500 magyar szurkoló kel majd útra, hogy belehajszolja a bravúrba Marco Rossi együttesét. Az egyik népszerű sportszergyártó korábbi szlogenje szerint A lehetetlen nem létezik. Így ha elsőre talán valóban roppant nehéz feladatnak is tűnik a vb-ezüstérmestől pontot lopni, bizakodjunk. Elvégre fél évvel ezelőtt is sikerült.