Vágólapra másolva!
A magyar minifoci-válogatott október 1. és 11. között az ausztráliai Perthben szerepel a világbajnokságon. Nagy Lajos csapata megtartotta az indulás előtti utolsó edzését a csapatnak, majd a vb-re utazó keret tagjai egy kötetlen vacsorán vettek részt. A magyar csapat a két évvel ezelőtti tunéziai világeseményen a negyeddöntőig jutott, amelyet a mostani nemzeti csapat egy kis szerencsével akár túl is szárnyalhat. A keret nagy része kicserélődött, így sokan most először mutathatják meg majd magukat komoly nemzetközi eseményen a válogatottban.

Az utazás előtti utolsó edzésre

már csak a 15 játékos érkezett, akik ott lesznek az ausztráliai világbajnokságon.

A közel másfél órás tréningen főleg a taktikai elemek és a rögzített szituációk gyakorlásán volt a hangsúly. Nagy Lajos az utolsó pillanatokat is igyekezett arra használni, hogy a lehető legtöbb olyan játékelem bekerüljön a válogatott repertoárjába, amellyel majd Perthben meglepetést tud okozni a csapat.

Közvetlenül a válogatott edzése után egy közös vacsorát tartottak az Ausztráliába készülő keret tagjaival, valamint az elmúlt két hétben Olaszországban a nemzetközi porondon remekül szereplő klubcsapatok képviselőivel.

A válogatott tagjai jól érezték magukat a vacsorán Forrás: Origo

A terv egy kötetlen beszélgetés volt, ám természetesen nem mehettek el a minifoci jelene és jövője mellett sem az érintettek. A csapatvezetők közül Deményi Gábor, a kétszeres EMF Bajnokok Ligája-győztes Mad Dogs csapatvezetője, valamint Pintye László, a csepeli 1. FC Corrado senior csapatának első embere tartott élménybeszámolót. Nagy Lajos szövetségi kapitány a válogatott ausztráliai felkészüléséről beszélt, míg Tibor Dávid, a szövetség elnöke, valamint Pinkóczi Tibor versenyszervezésért felelős elnökségi tag a kispályás labdarúgás jelenéről és jövőjéről ejtett pár szót.

Abban mindenki egyetértett, hogy az elmúlt hetek remekül sikerültek a magyar minifoci szempontjából, és

valamennyien abban reménykednek, hogy a válogatott Pethben felteszi az i-re a pontot.

„Fantasztikus szezonon vagyunk túl klubszinten. Mind a kilenc csapat, amely kijutott Olaszországba, méltóképpen képviselte Magyarországot. Ennek az eredménye lett, hogy visszahódítottuk a Bajnokok Ligája-trófeát a Mad Dogs révén, illetve a Development Kupán a Fékcentrum csapata diadalmaskodott. De minden klub remekül szerepelt összességében. Hatalmas reményekkel nézek a következő két hét elé is. Nem kis útra kel a magyar válogatott, Ausztráliában kell

– mondta Pinkóczi Tibor.

Pinkóczi Tibor is bízik a magyar válogatott jó szereplésében Forrás: Origo

„A hazai versenyrendszerünk is fejlődött az idén, és a nemzetközi kupaszereplést illetően is sikerült előrébb lépnünk. Büszkék vagyunk a Mad Dogsra, ugyanis Magyarországnak van egyedül kétszeres BL-győztes csapata. A magyar kispályás focit Európa top öt szereplője között jegyzik, akár a válogatott, vagy éppen a klubcsapatok teljesítményei alapján. Ez még csak a kezdet, rengeteg újdonsággal készülünk a jövőben. Persze látom, hogy milyen sokat fejlődtünk az elmúlt három-négy évben, de még bőven lehet előrelépni mindenben. A válogatott keret átalakult, és többségében olyanok mutathatják meg magukat, akik először húzhatják magukra a címeres mezt nagy nemzetközi tornán.

Nagy Lajos jó munkát végzett, a csapat összeállt, és azzal a mentalitással és hozzáállással, amelyet látok, úgy gondolom, hogy jó eredményt fogunk elérni a világbajnokságon. Hiszek a válogatott sikerében"

– mondta Tibor Dávid, a szövetség elnöke.

Tibor Dávid, a szövetség elnöke büszke a minifociközeg minden szereplőjére Forrás: Origo

„Szerencsére sikerült ismét megnyernünk a BL-t. Minden magyar csapatnak nagyon szurkoltunk. A külföldi együttesek nagyon megizzadtak, bármelyik magyar klubbal játszottak, ez pedig hatalmas szó. Bízom benne, hogy lesz olyan év, amikor az Euro Kupát és a BL-t is megnyerjük egyszerre. Azt kívánom a válogatottnak, hogy minél tovább meneteljen a világbajnokságon. Arra kérek minden játékost, hogy soha ne adják fel, bárhogy is áll a mérkőzés. A mi BL-meccsünk jó példa erre:

- árulta el a Mad Dogs csapatvezetője, Deményi Gábor.

Deményi Gábor, a BL-győztes Mad Dogs csapatvezetője még ajándékkal is kedveskedett Forrás: Origo

Nagy Lajos szövetségi kapitány bízik benne, hogy a játékosok átvették azt a mentalitást, amelyet ő képvisel, és akkor szép eredményt érhet el a válogatott.

„A tavalyi csapathoz képest nagymértékben átalakult az utazó keret. Abból a 15 fős keretből mindössze négy játékos maradt. Kíváncsian várom, hogy mire lesz képes az újjáalakuló csapat a világbajnokságon.

A felkészülés alatt minden tőlünk telhetőt megtettünk, de majd csak Perthben derül ki, ez mire lesz elég. Nagyon bízom a játékosokban, és remélem, hogy sikerült nekik átadnom a hitet, elszántságot és motivációt, ami bennem van. Ha ez sikerült, akkor szép eredményt érhetünk el."

Nagy Lajos bízik a jó szereplésben a vb-n Forrás:Csudai Sándor - Origo

„Amatőr fociról beszélünk, itt azért más a helyzet. A nagypályás fociban szászszázalékig fel lehet készülni az ellenfelekből, a taktikából. A kispályás labdarúgásban erről szó sincs.

Még ha találnék is felvételeket tavalyi, vagy azelőtti szaúd-arábiai válogatottról – nem találtam –, akkor is fennáll a lehetőség, hogy akár 15 új játékossal érkeznek a vb-re. Az angolokat már jobban ismerem, májusban egy tornán játszottunk is ellenük.

Líbia helyett Afganisztán

Az utazás közben a dubai repülőtéren érkezett meg a hír, hogy a líbiai válogatott vízumproblémák miatt nem utazhatott el a világbajnokságra. A szervezők az afgán csapatot hívták meg, így a magyarok csoportjában Anglia és Szaúd-Arábia mellett Afganisztán szerepel.

Ötödik éve vagyunk ott a nemzetközi vérkeringésben, és évről évre azzal szembesülünk, hogy hatalmas mértékben fejlődnek az ellenfelek. Szinte minden ilyen világesemény utazás az ismeretlenbe. Sejtéseink azért vannak az erőviszonyokat illetően. Például az tuti, hogy

majd onnan lépésről lépésre haladni" – tette hozzá Nagy Lajos.

A szövetségi kapitány új csapatot rakott össze az elmúlt hónapokban Forrás:Csudai Sándor - Origo

A játékosok közül Barabás Miklós beszélt az Origónak, aki elmondta, számára nem lesz ismeretlen a hosszú utazás.

„Idén áprilisban voltam az Egyesült Államokban egy kaliforniai körúton. Ott már tapasztalhattam, hogy milyen a nagyon hosszú utazás, így erre már fel tudok készülni. Nagyon várom a világbajnokságot, amelyre új csapattal utazunk. Viszont jól ismerjük egymást, mert sokan egy klubcsapatban játszunk, vagy éppen ellenfélként találkozunk a pályán. Úgy gondolom, hogy

az alapvető cél a csoportból való továbbjutás. Meglátjuk, hogy az ellenfelek milyen kerettel érkeznek, mi a rendelkezésünkre álló idő alatt mindent megtettünk, hogy a lehető legjobban felkészüljünk.

Személy szerint is sok időt fektettem bele, hogy fejlődjek az 5+1-es fociban, így nagyon örülök, hogy bekerültem az utazó keretbe. Annyit megígérhetek, hogy mindent meg fogunk tenni a sikerért. Amatőr sport révén nehéz belőni az erőviszonyokat, például

– mondta a kiváló játékos.

Barabás Miklós (középen) nagy erőssége lehet a válogatottnak Forrás:Csudai Sándor - Origo

Minifoci-világbajnokságot harmadik alkalommal rendeznek. Az elsőnek az Egyesült Államok adott otthont szerényebb számú résztvevővel – azon a magyar csapat sem vett még részt –, majd a tunéziai vb-n Ausztráliától Dél-Amerikáig mindenhonnan érkeztek együttesek. A magyar válogatott a 2017-es viadalon a csoportból a második helyen jutott tovább, majd

óriási izgalmak után, a hosszabbítás utolsó percében szerzett kapusgóllal győzte le Líbiát a nyolcaddöntőben.

A negyeddöntőben nagy csatában 1-0-ra kikapott Csehországtól, így nem sikerült a négy közé jutás. A válogatott Perthben azon lesz, hogy a történelme legjobb teljesítményét nyújtva bejusson az elődöntőbe, és éremmel térhessen haza.

A perthi vb helyszíne:

A magyar minifoci-válogatott vb-kerete:

Kapusok: Tajti Bence, Sikur Lajos
Mezőnyjátékosok: Mezőfalvi Loránd, Horváth Zsolt, Gregus Richárd, Barabás Miklós, Kovács Gergely, Fülöp Viktor, Seregy Tamás, Sós Márkó, Fritz Attila, Égető Márk, Tornyai Viktor, Ladányi Dávid, Suscsák Máté.
Szövetségi kapitány: Nagy Lajos

A perthi vb-re utazók Forrás: Minifutball Szövetség

WMF világbajnokság, Perth, Ausztrália, B-csoport:
(magyar idő szerint)
10.01. kedd
6.30: Magyarország-Szaúd-Arábia
10.03. csütörtök
7.00: Magyarország-Anglia
10.05. szombat
7.00: Magyarország-Afganisztán

Az október 1-11. között megrendezésre kerülő tornáról az Origo folyamatosan beszámol majd.