Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elfogadta a szlovákok fellebbezését a szeptember 9-én a Groupama Arénában Magyarország ellen 2-1-re megnyert Eb-selejtezőn a vendégszurkolók által tanúsított rasszista, kirekesztő viselkedés miatt kiosztott büntetés ellen, aminek eredményeképpen eltörölte az eredetileg kiosztott zárt kapus büntetést, a pénzbírságot csökkentette, s az elkövetett vétséget is módosította.

A Szlovák Labdarúgó-szövetségnek zárt kapuk mögött kell megrendeznie október 10-én a Wales elleni Európa-bajnoki selejtezőt, illetve 20 ezer eurós (mintegy 6 millió forintos) pénzbüntetést kell fizetnie a Budapesten szeptember 9-én lejátszott Magyarország elleni Eb-selejtezőn szurkolói rasszista, kirekesztő megnyilvánulásai miatt – hirdette ki egy hete az UEFA honlapja.

Az európai szövetség honlapján csütörtökön röviddel délután negyed kettő után már az jelent meg, hogy az UEFA elfogadta a szlovákok fellebbezését, s szinte teljesen megváltoztatta a büntetést.

Egyrészt magát a szabálysértést is a sokkal enyhébb büntetési kategóriába eső „provokatív politikai üzenet" kategóriába sorolták a „rasszista, kirekesztő megnyilvánulás" kategóriából, másrészt, eltörölték a zárt kapus mérkőzésről szóló büntetést, s a korábbi 20 ezer eurós pénzbírságot 15 ezerre csökkentették.

Mint az köztudott a mérkőzés miatt, a magyar szövetséget is megbüntette az UEFA, a szlovákokhoz hasonlóan rasszista, kirekesztő szurkolói megnyilvánulások miatt az MLSZ is zárt kapus mérkőzést és 67 125 euró pénzbírságot kapott. Ahogy a szlovák szövetség, úgy a magyar is fellebbezett, ám az MLSZ fellebbezésének sorsáról egyelőre nem érkezett hír.

A szlovákok fellebbezéséről egyébként a brit sajtó is beszámolt, miután a Walesi Labdarúgó-szövetség csalódottságát fejezte ki az UEFA hét elején kiadott eredeti döntése miatt, amely értelmében több mint 2000 walesi drukker bűnhődött volna olyasvalami miatt, amihez semmi köze sincs.

A szlovák szurkolók megúszták a zárt kaput Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ráadásul két nappal ezelőtt egy az UEFA meg nem nevezett képviselője még arról tájékoztatta a nagyszombati mérkőzésre jegyet váltó 2137 walesi drukker kártalanításáról érdeklődő SkySports munkatársát, hogy nem érkezett hivatalos fellebbezés a szlovák szövetség részéről a nemzetközihez.

Az UEFA honlapján megjelent közlemény után nem sokkal a Szlovák Labdarúgó-szövetség is hivatalos honlapján jelentette be a sikeres fellebbezés tényét. E szerint az UEFA elfogadta a szlovákok azon érvelését, hogy a szurkolóik nem rasszista rigmusokat, hanem politikailag provokatív üzeneteket skandáltak.

Az SFZ szerint az UEFA azzal indokolta a fellebbezés elfogadását, és a büntetés jelentős mérsékelését, hogy a szlovák szövetség, még nem kapott korábban büntetést rasszista megnyilvánulások miatt.

A szlovák szövetség azt is közölte, hogy az eredeti zárt kapus mérkőzés helyszíni megtekintésére jelentkező iskolai csoportok és futballklubok által küldött gyerekeket a jelen helyzet miatt nem áll módjukban beengedni a mérkőzésre, mivel azt telt ház előtt rendezik meg.

(forrás: nso.hu)