Zsóri Dániel: Sergio Ramos és Jürgen Klopp is gratulált

ZSÓRI Dániel
Zsóri Dániel az év góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjjal a kezében a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Milánóban 2019. szeptember 23-án
Vágólapra másolva!
Első magyarként Zsóri Dániel nyerte az év góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) milánói gáláján vehetett át. A boldog győztessel a helyszínen beszélgettünk.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Milánóból.

A Puskás-díj a gálán átadott első díj volt, a végső döntést meghozó zsűrit - korábban a szurkolók szavazata döntött - öt-öt legendás férfi és női futballista alkotta. A díjat Michael Essien, a Chelsea és a Real Madrid korábbi középpályása adta át a 18 éves magyar játékosnak.

„Óriási megtiszteltetés, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként nyerhettem el. Köszönöm a családomnak, a hozzám közel álló embereknek, a klubjaimnak. Ugyanakkor az utamnak még nagyon az elején járok" - mondta a színpadon Zsóri, aki a díjátadó után már nem volt ennyire szűkszavú.

Zsóri Dániel a Puskás-díjjal Forrás: AFP/Marco Bertorello

Mire gondolt, amikor megtudta, hogy éppen Lionel Messit megelőzve vehette át a díjat?
Óriási élmény, hogy egy ilyen játékos ellen győzni tudtam. Nagyon büszke vagyok, hogy egy magyarról elnevezett díjat első magyarként én tudtam megnyerni. Ugyanakkor még fiatal vagyok,

Sokadszor is, de mesélje el, hogy született az év gólja.
Mögém érkezett kicsit a labda, nem tudtam vele mást kezdeni, csak így tudtam kapura lőni. Kiskoromban sokat gyakoroltam ezt a mozdulatot, szerencsére sikerült gólt szereznem.

Eltelt egy pár óra, mióta a kezében van a díj, felfogta már?
Nem.

Viszonyítási pontot jelent a karrierjében ez a gól?
Amikor ezt a gólt szereztem, magasra tettem magamnak a mércét. Az volt a baj, hogy a szurkolók egyből elvárták, hogy meccseket döntsek el, és ez nem könnyű 18 évesen, pláne úgy, hogy akkor mutatkoztam be az NB I-ben, nagyon a pályafutásom elején voltam. Azóta Fehérvárra igazoltam, ha megfelelően fogok dolgozni, és a maximumot hozom ki magamból, akkor eredményes lehetek majd.

Nem sok magyar játékos jár FIFA-gálákra. Van kitől tanácsot kérni és kapni, hogy a helyén tudja ezt kezelni?
Magyar játékos nem nyert FIFA-gálán, nem is nagyon szerepelt itt senki, de sok tanácsot kaphatok, és kaptam is már. Debrecenben Tőzsér Dániel sokat segített, neki van külföldi tapasztalata, Fehérváron pedig Juhász Roland és Huszti Szabolcs is tud majd segíteni.

Milyen volt egy színpadon állni a világ legjobb játékosaival?
Amikor a top 10-be került a gólom, akkor sem akartam hinni a szememnek. A szurkolók segítségével bekerültem a legjobb háromba, és megnyertem, még mindig hihetetlen.

Zsóri Dániel az év góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjjal a kezében a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Milánóban 2019. szeptember 23-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Hogy indult el otthonról? Csalódott lett volna, ha üres kézzel kell hazatérnie?
Természetesen mindhárom gól gyönyörű volt, azért szerepeltek a listán. Már az is óriási élmény volt, hogy itt lehettem, mindenképpen pozitív élményekkel tértem volna haza. Ha nem nyertem volna, ez a légkör akkor is óriási motivációt adott volna a jövőre.

Tudot váltani pár szót a többi díjazottal?

Igen, amikor vége lett a gálának, olyanok gratuláltak nekem, mint Marcelo, Sergio Ramos, Clarence Seedorf vagy éppen Jürgen Klopp.

A telefonszámát nem kérte el senki?
Azért még ott nem tartunk.

A cipőválasztása sok helyen kavart egy kis port, ez tudatos volt?
Mindenképpen fiatalosan, sportosan szerettem volna felöltözni, úgy gondoltam, ez a cipő a legmegfelelőbb ehhez.

A díjnyertes gól:

Korábban azt mondta, ha kell, rögtönözni fog a színpadon, de nem úgy tűnt, hogy akkor találta ki a beszédet.
Természetesen Horváth Zsolttal összeraktuk a szöveget, ezt szerettem volna mondani, ha engem szólítanak, ezt el kellett mondanom.

Érezte, hogy ez a gól különleges utat futhat be? Nagyon sok mindennek kellett ehhez összejönnie, beállni, ollózni az utolsó pillanatokban. Ennek így kellett történnie?

Hálás vagyok neki és a Debrecennek is. Akkor kicsit megváltozott az életem, de próbáltam helyén kezelni a dolgot. Úgy gondolom, véletlenek nincsenek.

Volt ideje már ránéznie a telefonjára?
A gála után 20 perccel kikapcsoltam a repülő üzemmódot, bombáztak az üzenetekkel és a gratulációkkal. Akinek nem tudok válaszolni, annak ezúton is köszönöm a kedves szavakat.

Most kell okosnak, fegyelmezettnek, alázatosnak lenni

A milánói díjátadót követően az Origo Horváth Zsoltot, Zsóri Dániel ügynökét is megkérdezte.

Nem sok játékosügynök mondhatja el, hogy Puskás-díjas védence van. Mekkora büszkeség ez önnek? Mit érzett, amikor kimondták Dani nevét?
Dani nevében is köszönöm a gratulációt. Hatalmas, az egész testet átjáró örömöt éreztem. Szenzációs, hogy első magyarként nyerhette meg a díjat, de annyi speciális tényező volt ebben a gólban.

Az, hogy az utolsó percben egy ilyen szituációt választva, így eldobva magát, ilyen tökéletesen kivitelezve, ilyen gólt tudjon szerezni, szenzációs volt. Nekem ez hatalmas öröm, de ahogy ő is mondta, ez az út eleje. Neki itt kell most nagyon okosnak, fegyelmezettnek, alázatosnak, céltudatosnak lennie. Innentől ez egy nagyon erős talapzat lehet, amire egy nagyon szép karriert tud építeni magának.

Készült már atyai jó tanácsokkal a hazaútra?
Próbálom folyamatosan jó tanácsokkal ellátni, mint tapasztalt, volt játékos. Olyan tanácsokat próbálok adni, amit máshonnan nem biztos, hogy kap. Minden erőmmel azon leszek, – mint a többi játékosom esetében is –, hogy minél teljesebb pályafutása legyen.

Horváth Zsolt, Zsóri Dániel menedzsere Forrás: youtube

Amikor három főre szűkült a mezőny, érezte, hogy meglehet a díj?
Nagyon reméltem, hogy ez az övé lesz, bíztam bene. Messi majdnem minden ötödik meccsen lő egy ilyen gólt, ez pedig annyira speciális volt. Egy ollózós gólra 10-ből nyolcan azt mondják, hogy a legkülönlegesebb találat a focipályán.

Hogyan tovább Zsóri Dánielnek?
Mindenekelőtt kedden edzés és kezelés következik a számára, mert nem teljesen jó a térde. A következő lépcsőfok, hogy bemutatkozhasson a Fehérvárban, utána, hogy kezdő lehessen. Szerezze meg az első gólját, legyen stabil kezdő, messzebbre nem tekintenék.

Ilyen közegben nem kérdezgettek a játékosáról?
Én mondtam neki is, hogy önmagában ez a díj átigazolás szempontjából semmit nem ér, de biztosan keveset. Ha csinál egy jó szezont Fehérváron, az komolyabb segítség lehet a továbblépésben.

A Puskás-díj eddigi nyertesei

2009: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) - FC Porto-Manchester United, Bajnokok Ligája-negyeddöntő
2010: Hamit Altintop (török, Bayern München) - Kazahsztán-Törökország, Európa-bajnoki selejtező
2011: Neymar (brazil, Santos) - Santos-Flamengo, brazil bajnoki mérkőzés
2012: Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce) - Fenerbahce-Genclerbirligi, török bajnoki mérkőzés
2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain) - Svédország-Anglia, barátságos mérkőzés
2014: James Rodríguez (kolumbiai, AS Monaco) - Kolumbia-Uruguay, világbajnoki nyolcaddöntő
2015: Wendell Lira (brazil, Goianesia) - Atlético-GO - Goianesia, brazil Goiás állami bajnokság
2016: Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang) - Penang-Pahang, malajziai bajnoki mérkőzés
2017: Olivier Giroud (francia, Arsenal) - Arsenal-Crystal Palace, angol bajnoki mérkőzés
2018: Mohamed Szalah (egyiptomi, FC Liverpool) - Liverpool-Everton, angol bajnoki mérkőzés
2019: Zsóri Dániel (magyar, Debreceni VSC) - Debreceni VSC-Ferencváros, magyar bajnoki mérkőzés