Vágólapra másolva!
Az ELTE és az MLSZ közös pályafejlesztési programjának keretében elkészült a Mérnök utcai sporttelep új, nagyméretű, műfüves labdarúgópályája, mely közel 10 év után újra hazai pályát biztosít a 11. kerületben a BEAC 121 éves labdarúgó szakosztályának.

A BEAC labdarúgása ezer szállal kötődik a kerülethez, 1901-ben, a mai Allee helyén nyitott meg az első, Mező utcai stadion, majd a Bogdánfy úti ELTE, illetve BME sporttelepek adtak otthont az egyesület labdarúgóinak 2010-ig. A szakosztály életében egy törés következett, több éven át tartó létbizonytalanság. A hazai pálya reménytelen keresése után az ünnepélyes pályaavatással 2019. szeptember 25-én újraindul a klub újbudai labdarúgó élete. A Mérnök utcában felavatják a műfüves labdarúgópályát, mely a BEAC egykori, ikonikus játékosának tiszteletére az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópálya nevet kapja.

Pluhár István joghallgatóként a BEAC színeiben kezdett futballozni, jobbszélsőként kétszer volt válogatott labdarúgó.

A BEAC csapatával két szezonban is az NB1-ben szerepelt, 1924/25-ben a 9. helyen végzett a csapat, ez mindmáig a klub labdarúgó szakosztályának legjobb eredménye.

Az új pálya Forrás: BEAC

Az aktív játéktól való 1928-as visszavonulása után a Nemzeti Sport tudósítója, rovatvezetője, majd főmunkatársa volt, ahol alkalma nyílt megismerkedni a sporttudósítással. Emellett a Testnevelési Főiskolán a labdarúgás tanára is volt.

1930. május 11-én, Magyarországon elsőként közvetített rádióban futballmérkőzést, a Magyarország-Olaszország Európa Kupa találkozót.

A Magyar Rádió sportriportereként jellegzetes, ellenállhatatlan közvetítéseivel rengeteg rajongót szerzett a magyar sportnak. Ő volt az első magyar rádióriporter, aki élőben közvetíthetett olimpiáról, így egy ország szurkolhatott együtt az 1936-os berlini olimpia 10 magyar aranyának, köztük Csik Ferencnek, a BEAC úszó bajnokának.

A 2019. szeptember 25-i megnyitón három nagy múltú klub, az FTC, a Vasas és a BEAC csapatai is megmérkőznek egymással.