Vágólapra másolva!
Negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a FIFA The Best díjátadó gáláját 2019. szeptember 23-án, ezúttal a milánói Scalában. A FIFA 1991 óta díjazza az év legjobb játékosát színpompás gála keretében, jelenlegi formájában ez volt a negyedik díjátadó, és először köszöntöttek magyar győztest, Zsóri Dániel személyében! Jürgen Klopp lett az év férfi edzője, Lionel Messi pedig a legjobb férfi játékos a FIFA-gálán.

Milánóban díjazták a legjobb férfi és női focistát, a legjobb női és férfi csapatedzőt, a legjobb férfi és női kapust, kiosztották a Puskás-díjat, a FIFA Fair Play-díjat, a közönségdíjat, és kihirdették a férfi és női álomcsapatokat, a FIFA FIFPro World11-et is.

Bennünket ezúttal, teljesen érthetően elsősorban a Puskás-díj érdekelt, ugyanis először lehetett magyar díjazottja a gálának, miután Zsóri Dániel találata bekerült a legjobb három közé az év góljáért járó Puskás-díj szavazásán.

Zsóri Dániel, a Ferencváros elleni meccsen szerzett ollózós gólját követően Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 18 éves futballista - aki időközben a MOL Fehérvár FC-hez igazolt - a Debrecen színeiben február 16-án, a Ferencváros elleni hazai bajnoki találkozón a 81. percben csereként állt be élete első NB I-es mérkőzésére, majd a 93. percben, 15 méterről a kapu jobb alsó sarkába ollózott, megszerezve csapatának a győzelmet.

Az ő gólján kívül a kolumbiai Juan Fernando Quintero (River Plate) és az ötszörös aranylabdás argentin Lionel Messi (FC Barcelona) találata került be a képzeletbeli dobogósok körébe.

A három döntős találat:

Zsóri az első magyar a díj történetében, aki szerepelt a 10-es jelöltlistán. A listára két hétig lehetett szavazni, a három legtöbb voksot kapott gól közül legendás játékosokból álló zsűri választotta ki a győztest.

Zsóri sorsa olyan klasszisok kezében volt, mint Ann Kristin Aarones, Brandi Chastain, Han Duan, Julie Fleeting, Miroslav Klose, Michael Owen, Patrizia Panico, Ronaldo, Yaya Touré vagy éppen Christian Vieri.

Messitől kellett tartani igazán?

Zsóri Dániel is úgy gondolta, hogy Lionel Messi lehet a díj nyertese, amennyiben persze nem az ő zseniális gólja lesz majd a befutó. Messi mellett szólhatott az a tény is, hogy ötszörös aranylabdásként és többszörös jelöltként még nem sikerült megnyernie a díjat.

Lionel Messi még nem nyert Puskás-díjat Forrás: AFP/Josep Lago

A budapesti repülőtéren kérdésre válaszolva a fiatal futballista is úgy vélekedett, hogy bár mindhárom versenyben maradt gól nagyon szép, Messié és az övé közül kerülhet ki a győztes.

„Még most sem tudom felfogni, hogy azokkal a játékosokkal lehetek együtt, akikről kiskoromban néztem a videókat, és akiktől eltanultam a cseleket vagy akár ezt a mozdulatot is" – folytatta.

Owen is csodálattal beszélt Zsóri góljáról

A 2001-es év aranylabdása, a korábbi angol válogatott támadó, Michael Owen a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség honlapján mondott véleményt Zsóri Dániel Ferencváros elleni ollózós góljáról a milánói Scalában rendezett FIFA The Best gálát megelőzően.

„Ollózni nem igazán tudtam, nem sok ilyen találatot szereztem, de egy félollós gólomra emlékszem az Arsenal ellen" – árulta el Owen a Zsóri Puskás-díjra jelölt gólja kapcsán.

Michael Owen sem győzte dicsérni Zsóri Dániel gólját Forrás: AFP/Anthony Devlin

„Amennyiben a helyébe képzelem magam, nekem

Az ilyen szituációval nehéz mit kezdeni, a labda nagyon távol volt a kaputól. Nagyon magasan érkezett, így én azt néztem volna, kinek tudom lekészíteni a labdát lövésre, vagy esetleg, hogy miként tartsam meg. Szóval egészen elképesztő a technikai tudás és a helyzetfelismerés ennél a találatnál. A pályafutásom alatt mindig azon járt a fejem, hogyan tudnék betalálni, de nem gondolom, hogy ebben a helyzetben Zsórinak átfutott a fején, hogy ez gólszerzési lehetőség. A bátorságáért és kivitelezésért is jár az elismerés" – zárta a szavait az aranylabdás támadó.

Minden a gáláról szólt Milánóban

Milánóban egyébként már korán reggel minden az esti gáláról szólt, a repülőtéren külön standja volt a FIFA-nak, a helyszín, a világhírű operaház, a Scala környékén pedig már dél körül minden utcát lezártak a forgalom elől, csak gyalogosan lehetett a színházat és a dómot is megközelíteni.

Minden sarkon elegáns, (végül is a divat fővárosában vagyunk) biztonsági emberek figyeltek nagyon éberen, természetesen rájuk volt öntve a koromfekete öltöny, fekete inggel és nyakkendővel, senki sem lógott ki a sorból. Zsóri Dániel is elegánsan öltözött fel, de a cipője miatt kapott kritikát.

A Scala sarkánál 19.00 óra körül már komoly tömeg kezdett kialakulni, végül is Milánó focibolond város, hátha sikerül lefotózni Messit vagy éppen Cristiano Ronaldót. A tévéstábok is egymást érték, mindenki felállt a zöld szőnyeg mellé, ahol az est főszereplői bevonultak a Scalába.

A FIFA gáláján a többi kategóriában olyan sztárok voltak érdekeltek, mint az év férfi játékosa díjra hajtó Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Virgil van Dijk. A kapusoknál két brazil és egy német, a liverpooli Alisson Becker és a Manchester Cityt erősítő Ederson, valamint a barcelonai Marc-André ter Stegen került a top háromba, az edzőknél pedig három Premier League-tréner, a spanyol Pep Guardiola, a német Jürgen Klopp és az argentin Mauricio Pochettino versengett még az elismerésért.

Zsóri Dániel nyerte a Puskás-díjat!

A korábbi ghánai válogatott klasszis, Michael Essien jelentette be, hogy Zsóri Dániel nyerte a Puskás-díjat! Zsóri Dániel lett az első magyar Puskás-díjas.

"Óriási megtiszteltetés, hogy első magyarként vehetem át a legnagyobb magyar futballistáról elnevezett díjat.

Köszönöm az edzőimnek, a családomnak és mindenkinek, aki segített, hogy idáig eljuthattam. De még csak az út elején járok" – mondta Zsóri Dániel a milánói Scala színpadán.

Zsóri Dánielé lett a Puskás-díj Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Puskás-díj eddigi nyertesei

2009:
Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) - FC Porto-Manchester United, Bajnokok Ligája-negyeddöntő
2010:
Hamit Altintop (török, Bayern München) - Kazahsztán-Törökország, Európa-bajnoki selejtező
2011:
Neymar (brazil, Santos) - Santos-Flamengo, brazil bajnoki mérkőzés
2012:
Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce) - Fenerbahce-Genclerbirligi, török bajnoki mérkőzés
2013:
Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain) - Svédország-Anglia, barátságos mérkőzés
2014:
James Rodríguez (kolumbiai, AS Monaco) - Kolumbia-Uruguay, világbajnoki nyolcaddöntő
2015:
Wendell Lira (brazil, Goianesia) - Atlético-GO - Goianesia, brazil Goiás állami bajnokság
2016:
Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang) - Penang-Pahang, malajziai bajnoki mérkőzés
2017:
Olivier Giroud (francia, Arsenal) - Arsenal-Crystal Palace, angol bajnoki mérkőzés
2018:
Mohamed Szalah (egyiptomi, FC Liverpool) - Liverpool-Everton, angol bajnoki mérkőzés
2019:
Zsóri Dániel (magyar, Debreceni VSC) - Debreceni VSC-Ferencváros, magyar bajnoki mérkőzés

Klopp az év edzője, Messi a legjobb játékos

Az edzőknél három Premier League-tréner, a spanyol Pep Guardiola, a német Jürgen Klopp és az argentin Mauricio Pochettino versengett, végül

a BL-címédő Liverpool menedzsere, Klopp nyert.

"Megnyertük azt a meccset, ezért állok itt most én, és nem te, Mauricio, és Pep is fantasztikus munkát végzett" – mondta Klopp, aki köszönetet mondott a Liverpool tulajdonosainak, hozzátéve, aki nem szereti a Poolt, annak nincs szíve.

Jürgen Klopp lett az év edzője Forrás: AFP/Marco Bertorello

Az év szurkolója díjat Laura Georges és Andrea Pirlo adta át a brazil szuperanyának, Andrea Grecónak, aki mintegy riporterként közvetíti vak fiának, Nicolasnak a mérkőzéseket. Silvia Greco első szava a másik jelölthöz, Justo Sánchez szólt, neki ajánlja a díját, és minden brazil drukkernek is, persze, akiknek a futball megváltoztatja az életét.

Az év legjobb női kapusának, a holland válogatott Sari Van Veenendaalnak

Samuel Eto'o adta át a díjat. A svéd Hedvig Lindahlt és a chilei Christiane Endlert győzte le.

Marcelo Bielsa és a Leeds United csapata érdemelte ki a Fair Play-díjat, amelyet az a Javier Zanetti adott át, akitől még a játékvezető is bocsánatot kért, amikor megkapta pályafutása első piros lapját. A Leeds feladta a PL-be jutás esélyét, hogy egy jogtalannak vélt gól megszerzése után hagyták kiegyenlíteni az Aston Villát - az 1-1 pedig azt jelentette, hogy a csapat maradt a másodosztályban.

Az év 11 legjobb női labdarúgója, először a díjátadó történetében:

Sari Van Veenendal (holland) - Lucy Bronze (angol), Wendie Renar (francia), Nilla Fischer (svéd), Kelly O'Hara (amerikai) - Amandine Henry (francia), Julie Ertz (amerikai), Martha (brazil), - Rose Lavelle (amerikai), Megan Rapinoe (amerikai), Alex Morgan (amerikai)

Az év kapusa a Liverpool sztárja, a brazil Alisson Becker lett,

aki a honfitársát, Edersont (Manchester City) a német, Marc-André Ter Stegent győzte le. Alisson a világ egyik legjobb támadójától, az ugyancsak brazil Marthatól vehette át a díjat.

Az év edzője női csapatnál Jill Ellis, az Egyesült Államok szövetségi kapitánya lett, aki Phil Neville-t (angol, Anglia) és Sarina Wiegmant (holland, Hollandia) előzte meg. A díjat pedig a portugál sztártréner, José Mourinho adta át.

A férfiak év csapatába is fantasztikus nevek kerültek:

Alisson Becker (brazil) - Matthijs De Ligt (holland), Sergio Ramos (spanyol), Virgil Van Dijk (holland), Marcelo (brazil) - Luka Modric, Frenkie De Jong (holland), Kylian Mbappé - Lionel Messi, Eden Hazard és Cristiano Ronaldo (portugál) – akinek egyébként elfelejtették bemondani a nevét.

A férfiaknál az év játékosának a Barcelona argentin világklaszisát, Lionel Messit válaszották,

amelyet Gianni Infantino, a FIFA elnöke hirdetett ki.

"Először van itt az egész családom, amikor átvehetek egy díjat, így nagyon különleges számomra ez az este. Nagyon köszönöm mindenkinek, a csapattársaimnak is. Nagy öröm, hogy itt lehetek" - mondta Messi.

A 32 éves támadó pályafutása során hatodszor lett a legjobb a FIFA szavazásán. A voksoláson a szurkolók szavazatai (25 százalék) mellett a szövetségi kapitányok, válogatott csapatkapitányok és újságírók voksai döntöttek.

A holland Virgil van Dijknek, a Liverpool védőjének így nem sikerült a duplázás azt követően, hogy az Európai Labdarúgó Szövetségnél ő lett a legjobb.

Lionel Messi lett az év labdarúgója Forrás: AFP/Marco Bertorello

Az év női labdarúgója az amerikai Megan Rapinoe lett.

Az angol Lucy Bronze-t, valamint a honfitársát, Alex Morgant győzte le.

"Kicsit kifogytam a szavakból. Szeretném megköszönni a családnak, barátoknak. csapattársaknak, edzőknek. A teljes stábnak. Az, hogy világbajnokok lettünk, igazi csapatmunka volt. Fantasztikus év volt ez a női foci számára" - mondta Megan Rapinoe.