Iránban ezentúl nők is elmehetnek a nemzetközi focimeccsekre

Irán
dpatop - 16 October 2018, Iran, Tehran: Iranian women cheer for their team in the stands during an International Friendly soccer match between Iran and Bolivia at the Azadi Stadium. The Iranian authorities have allowed women to attend the match after a request from the Football Federation of the Islamic Republic of Iran. Photo: Saeid Zareian/dpa
Vágólapra másolva!
Iránban ezentúl a nőket is beengedik a férfiak labdarúgó-mérkőzéseire - jelentette be Maszúd Szultanifár iráni sportminiszter csütörtökön, hozzátéve, hogy az új rendelkezés először csak a nemzetközi mérkőzéseket érinti.

A Szultanifár által jegyzett közlemény szerint a teheráni Azadi stadionban - ahol a legtöbb meccset játsszák - külön beléptetőkapukat, szektorokat és illemhelyeket alakítottak ki a nők számára. Szultanifár hangsúlyozta azt is, hogy több biztonsági embert küldenek majd a helyszínre, akik a nők bejutását és a távozását felügyelik majd.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom győzelmével tiltották meg a nőknek azt, hogy futballmeccsekre menjenek, a rendelkezés ellen pedig azóta is többször tiltakoztak.

Iránban ezentúl a nőket is beengedik a férfiak labdarúgó-mérkőzéseire Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Saeid Zareian

Nemrég nemzetközi vihart kavart egy Szahar Hodajari nevű nő esete, akit börtönbüntetésre ítéltek, mert megpróbált megnézni egy mérkőzést. Hodajari az ítélet elleni tiltakozásul a bíróság épülete előtt nyilvánosan felgyújtotta magát, a sérüléseibe nem sokkal később belehalt.

Sokak szerint a hazájában reformpártinak tartott Haszan Róháni iráni elnök maga is a rendelkezés visszavonása mellett van, elemzők azonban úgy vélik, nincs elég hatalma ahhoz, hogy az ügyben szembeszálljon a síita klérus konzervatívabb tagjaival, akik többször kijelentették, hogy a stadionok légköre "nem megfelelő a nők számára".

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) többször jelezte, hogy az iráni rendelkezés ellenkezik a szervezet szabályaival, amelynek a vezetősége azt is leszögezte, hogy ha a tiltást nem vonják vissza, az iráni csapatot a 2022-es világbajnokságról is kizárhatják.