Maga lesz a csoda, ha Zidane ezzel a Real Madriddal BL-t nyer

Zidane
Real Madrid's French coach Zinedine Zidane reacts during the UEFA Champions league Group A football match between Paris Saint-Germain and Real Madrid, at the Parc des Princes stadium, in Paris, on September 18, 2019. (Photo by GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán újabb nyolc mérkőzést rendeztek a Bajnokok Ligája csoportkörében, így most már teljes az első forduló eredménysora. A Real Madrid hatalmas pofont kapott Párizsban, a PSG elleni vereségnél csak a mutatott játék volt kiábrándítóbb. A Juventus kétgólos előnyt adott le Diego Simeone szívós Atléticojával szemben, a City és a Bayern viszont magabiztosan hozta a kötelezőt. És az sem mindennapi, hogy egy magyar játékos megelőzi a góllövőlistán Cristiano Ronaldót és Lionel Messit, márpedig a kedden a BL-ben debütáló Szoboszlai Dominikkel ez a helyzet. Jöjjenek a szerdai játéknap főszereplői.

A-csoport

A PSG-Real Madrid rangadó

a kereteket és a csapatokban helyet kapó szupersztárokat tekintve csoportmérkőzés helyett akár BL-döntőnek is beillett volna,

ehhez képest inkább hasonlított egy tanár-diák-féle találkozóhoz, ráadásul meglepő módon ezúttal Zidane-t és a Realt oktatták. Sérülés és eltiltás miatt a hazaiak három klasszisa Neymar, Cavani és Mbappé csak a lelátón foglalt helyet, ez is növeli a Tuchel-csapat sikerének értékét. A meccs hőse, a duplázó Ángel Di María így értékelt a lefújás után. "Nagyon keményen megdolgoztunk ezért a sikerért, amelyet egyértelműen megérdemeltünk, óriási győzelem ez a számunkra.

Ugyanebben a szellemben kell készülnünk tovább, akkor szép szezonunk lehet."

A győztes hadvezér, Thomas Tuchel az egységet emelte ki. "Ez a győzelem igazi csapatmunka volt, labdával és labda nélkül is rengeteget futottunk.

Napról napra látom ezeket a játékosokat, én tisztában vagyok vele, hogy mire képesek, de az effajta teljesítményt nehéz megismételni háromnaponta. Megmutattuk az erőnket is, hiszen három sztárjátékost nélkülöznünk kellett, a helyükön futballozók azonban maximálisan bebizonyították, a keretünkben mindenkinek kulcsszerepe van.

Di Maria viszont kimagaslott a mezőnyből, elképesztő bal lába van. Egyébként is jellemző rá, hogy fontos gólokat szerez, a támadójátéka mellett pedig nagyszerűen védekezett, gyakorlatilag teljesen kizárta Carvajalt a játékból, ez is iszonyúan fontos volt."

A párizsiak edzője, Thomas Tuchel boldogan pacsizott játékosaival a lefújást követően, majd büszkén beszélt róluk a sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Zidane az intenzitást hiányolta leginkább a csapatából.

Fel kell azonban állnunk a padlóról, hiszen vasárnap nehéz bajnoki vár ránk a Sevilla ellen."

Az első gólban eléggé benne volt a Real kapusa, Thibaut Courtois, aki a rövidre kapta a találatot. A belga óriás így magyarázkodott: "Beadásra számítottam, úgy is helyezkedtem, és már nem volt időm visszaérni. Sajnálom, mert az ilyen meccseken különösen fontos az első találat, ha mi szereztük volna, talán minden másképp alakul."

A madridiak középpályása, James Rodriguez nem spilázta túl a vereséget, szerinte csak rossz napjuk volt, el kell felejteni a találkozót, és a következő feladatra koncentrálni. A PSG csapatkapitánya, Thiago Silva azonban biztosan szívesen gondol majd vissza a meccsre. "Végig az történt, amit mi akartunk, domináltuk a találkozót.

Hatékonyan és stabilan futballoztunk, arra kell törekednünk, hogy ne csak a rangadókon és a BL-ben, hanem lehetőleg minden találkozón így szerepeljünk, akkor leszünk igazán sikeresek.

Egyetlen öröme lehet a madridiaknak a szerdai játéknap után: a csoport másik meccsén a Club Brugge és a Galatasaray nem bírt egymással, a gólnélküli döntetlen után tehát csak egy pont a lemaradása Zidane-éknak a másik két riválistól.

B-csoport

A bajor szurkolók alighanem annak reményében látogattak ki az Allianz Arénába, hogy a kedvencek gólfesztivált rendeznek majd a Crna zvezda elleni BL-nyitányon. Bár a 34. percben Coman meg is szerezte a vezetést, a szerb alakulat egészen a hajráig jól tartotta magát,

a 80. és a 91. percben viszont két védelmi hiba után végül magabiztos lett a müncheni győzelem.

"A jó rajt minden sorozatban fontos, így a három pontnak örülök leginkább. Persze a háromgólos győzelem is jól mutat, sőt, megvoltak a helyzeteink, hogy akár még ennél is nagyobb különbséggel nyerjünk, de sajnos a befejezéseknél rendre rossz döntéseket hoztunk, így csak a hajrában tudtuk lezárni a találkozót" - mondta a Bayern edzője, Niko Kovac.

A belgrádiak mestere, Vladan Milojevic a német csapat mellett sajátját is dicsérte. "Voltak hibák a játékunkban, amelyet könyörtelenül megbüntettek a hazaiak, de ha egy olyan topcsapat ellen futballozol, mint a Bayern, ez nem meglepő.

Végig nagy nyomás alatt tartottak minket, más szintet képviselnek, nem csodálkoznék, ha meg is nyernék a Bajnokok Ligáját.

Ettől függetlenül büszke vagyok a csapatomra, tisztességesen helytálltunk, és a minket elkísérő szurkolók reakciójából ítélve nem okoztunk nekik csalódást."

Nehezen lendült játékba a Bayern, a végén azonban magabiztos győzelmet aratott a Crna zvezda ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

A Bayern mellett a csoportban egyértelműen a Tottenham a favorit a továbbjutást illetően, Mauricio Pochettino együttese azonban 2-0-s előnyről sem tudott nyerni az Olympiakosz vendégeként.

Természetesen csalódott vagyok, hiszen nyerni szerettünk volna, ráadásul kétgólos előnybe kerültünk, minden esélyünk megvolt rá. De nem voltunk elég agresszívak, az ellenfél pedig tökéletesen ráérzett a gyengeségeinkre." A görögök középpályása, a francia Mathieu Valbuena a közönséget emelte ki. "2-0-s hátrányban nagyon megijedtünk, mert annak ellenére kerültünk hátrányba, hogy jól játszottunk, és megvoltak a helyzeteink.

A szurkolók fantasztikusak voltak, átlendítettek minket a holtponton, és kulcsfontosságú volt, hogy még a szünet előtt szépítettünk.

A második játékrészben az egyenlítés is összejött. Végig egyenrangú partnerei voltunk az angol topcsapatnak, nem kérdés, megérdemeltük a pontszerzést ellenük, amit rendkívül megbecsülünk."

C-csoport

A fogadóirodák előzetesen a Manchester City győzelmét tartották a legesélyesebbnek az idei BL-kiírásban,

Pep Guardiola csapata pedig nem a Sahtar ellen cáfolt rá a bukmékerek meglátásaira - Mahrez, Gündögan és Gabriel Jesus góljavial könnyedén hozták el a három pontot Ukrajnából. "Remek meccset játszottunk, amellett, hogy nagyszerűen védekeztünk, rengeteg helyzetet alakítottunk ki az ellenfelünk kapuja előtt. Leginkább a második félidő első periódusa tetszett, ott könnyedén lezárhattuk volna a találkozót, de szerencsére arra sem kellett sokat várni.

A triplázó Mislav Orsic vezérletével ütötte ki a Dinamo az Atalantát Forrás: AFP/Damir Sencar

Meglepő lehet, a City 3-0-s győzelme azonban nem volt elég a csoport első helyéhez, azt ugyanis

a BL-ből többek között a Ferencvárost is kiejtő Dinamo Zagreb bitorolja, miután hazai pályán 4-0-ra kiütötte az olasz Atalantát.

A meccs, és egyben a játéknap embere a mesterhármast szerző Mislav Orsic volt. "Felállást változtattunk erre a találkozóra, amellyel alighanem megleptük az olaszokat, ez volt a kulcsa a győzelmünknek. Meg persze az is, hogy mindenki nagyszerűen játszott, erre a teljesítményre nagyon sokáig emlékeznek majd Zágrábban, az egyik legszebb győzelme volt ez a klubnak az európai kupaporondon.

D-csoport

A játéknap másik nagy rangadóján az egyaránt BL-győzelmi álmokat szövögető Atlético és Juventus találkozott a spanyol fővárosban. Az első félidőben a hazaiak voltak aktívabbak, nem tudtak azonban a kapuba találni, a másodikban pedig a helyzeteit remekül kihasználó torinóiak kétgólos előnybe kerültek. A madridiak azonban nem adták fel, és erőfeszítéseiket két fejesgól formájában siker koronázta, 2-2-vel zárult a csata.

"2-0-nál sem fogadtuk el, hogy vége a meccsnek, mert mindannyian éreztük, ennél sokkal többet érdemlünk.

Szerencsére a vendégek második góljára viszonylag korán válaszoltunk, a hajrában pedig az egyenlítés is sikerült. A döntetlenre minimum rászolgáltunk, természetesen külön öröm a számomra, hogy én is tevékeny részese voltam, és végre megszereztem az első gólomat a sorozatban" - mondta az Atlético reményeit találatával visszahozó Stefan Savic.

Stefan Savic hozta vissza az Atlético reményeit Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Juan Carlos Rojas

Juan Cuadrado talán a nap legszebb találatát lőtte, azzal szerzett vezetést a Juve, ám mint később kiderült, nem ért három pontot a találat. "Természetesen csalódott vagyok, ha két góllal vezetsz, és mégsem nyersz, nem is lehetsz más. Nem volt elég szerencsénk, pedig semmi másra nem lett volna szükségünk a győzelemhez.

A Leverkusen egy egészen elképesztő kapusbaki miatt kapott ki a négyes papíron leggyengébb csapata, a Lokomotiv Moszkva ellen, ráadásul hazai pályán.

A két óriás egymás elleni döntetlenjének köszönhetően ráadásul az a furcsa helyzet állt elő, hogy az oroszok hátát nézik a csapatok - nagy pénzt azonban nem tennénk rá, hogy a következő játéknapot követően is a Lokomotiv vezeti majd a csoportot.

Hosszabbítás

Végül jöjjön néhány érdekesség, különleges statisztika a szerdai játéknapról.

  • A Juventus legutóbbi 12 góljából kilencet pontrúgásból kapott a BL-ben, a legutóbbi hármat egyaránt fejesből
  • A Real Madridnak a PSG ellen nem volt kaput eltaláló lövése - a statisztikákkal foglalkozó Opta oldala a 2003/2004-es szezontól rögzít adatokat, ilyenre azonban korábban sohasem volt példa a BL-ben(167 meccs)
  • Thomas Müller 106. alkalommal lépett ma pályára a BL-ben a Bayern színeiben, amellyel átvette a vezetést az örökranglistán a korábbi csapatkapitány Philipp Lahm előtt
  • a 2019-20-as BL-szezon az első, ahol a sorozatban debütáló játékosok közül ketten is mesterhármast szereztek első mérkőzésükön: kedden a salzburgi Erling Haaland, szerdán a zágrábi Mislav Orsic triplázott
  • Robert Lewandowski a Crna zvezda ellen 200. gólját szerezte a Bayern München mezében, a lengyel támadónak 249 meccsre volt szüksége ehhez
  • 2011 óta az idei év az első, hogy sem a BL-címvédője, sem a legutóbbi döntős nem nyert a csoportkör nyitányán - most a Liverpoolnak és a Tottenhamnek, akkor a Barcának és a Manchester Unitednek nem sikerült
  • A Real Madridtól éppen a PSG-hez távozó Keylor Navas két meccsen védett eddig a párizsiaknál, egyszer sem kapott gólt, belga riválisa viszont (aki miatt eligazolt), Thibaut Courtois öt tétmecsen egyszer sem úszta meg kapott gól nélkül, kilencszer mattolták

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Real Madrid (spanyol) 3-0 (2-0)
gól: Di María (14., 33.), Meunier (91.)

Club Brugge (belga)-Galatasaray (török) 0-0

B csoport:
Bayern München (német)-Crvena zvezda (szerb) 3-0 (1-0)
gól: Coman (34.), Lewandowski (80.), Müller (91.)

Olympiakosz (görög)-Tottenham Hotspur (angol) 2-2 (1-2)
gól: Podence (44.), Valbuena (54., 11-esből), illetve Kane (26., 11-esből), Lucas (30.)

C csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-Atalanta (olasz) 4-0 (3-0)
gól: Leovac (10.), Orsic (31., 42., 68.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-Manchester City (angol) 0-3 (0-2)
gól: Mahrez (25.), Gündogan (38.), Gabriel Jesus (76.)

D csoport:
Bayer Leverkusen (német)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 1-2 (1-2)
gól: Höwedes (25., öngól), illetve Krychowiak (16.), Barinov (37.)

Atlético Madrid (spanyol)-Juventus (olasz) 2-2 (0-0)
gól: Savic (70.), Herrera (90.), illetve Cuadrado (48.), Matuidi (65.)