Visszatér a csoportkörbe a Ferencváros és az Espanyol is

A ferencvárosi játékosok edzenek Barcelonában, az Estadi Cornella-El Prat stadionban 2019. szeptember 18-án
Vágólapra másolva!
A Ferencváros 15 év után szerepelhet ismét az Európa-liga csoportkörében, ahol az első ellenfele a barcelonai Espanyol lesz. A spanyolok sem tegnap léphettek legutóbb pályára nemzetközi csoportkörben, 12 éve voltak érdekeltek legutóbb, futballünnepre készül mindkét szurkolótábor.

Munkatársunk helyszíni jelentése Barcelonából.

A hangulat fokozódik. Barcelonában még mindig nagyon meleg van, még mindig nagyon sok a turista, de egyre több a magyar szó. A belvárosban, a strandon, a járműveken is egyre több ferencvárosi bukkan fel, ami nem is csoda, könnyen lehet, hogy akár ezer magyar szurkoló is lesz az Espanyol stadionjában.

A ferencvárosi játékosok edzenek Barcelonában, az Estadi Cornella-El Prat stadionban 2019. szeptember 18-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Abban a stadionban, amelyben még nem rendeztek nemzetközi kupás csoportmeccset. Az Espanyol 40 500 férőhelyes stadionját tíz évvel ezelőtt adták át, de a spanyol csapat

legutóbb 12 éve szerepelt nemzetközi főtáblán, akkor viszont, 2007-ben egészen a döntőig menetelt a csapat, ahol a Sevilla nyert végül tizenegyesekkel.

A hangulatra biztosan nem lesz panasz, a helyiek szerint ugyanis az Espanyol szurkolói jóval vehemensebbek, mint a Barcelona drukkerei, ráadásul itt két helyről is dalolnak az ultrák, nem csak a kapu mögül, a Fradi-szurkolókat pedig nem kell bemutatni, az összes eddigi selejtezőn az első perctől az utolsóig bíztatták a csapatukat.

Az Espanyol egyébként nincsen túl jó formában, annak ellenére, hogy győzelemmel hangolt a Fradi elleni meccsre.

A nyáron kinevezett David Gallego csapata három nyeretlen bajnoki találkozó után vasárnap hátrányról fordítva 2-1-re győzött az Eibar vendégeként,

hazai pályán viszont eddig gólt sem tudott szerezni. Az otthoni botladozás ellenére a selejtezőben nagyszerűen szerepelt a La Liga előző idényének hetedik helyezettje, kettős győzelemmel búcsúztatta az izlandi Stjarnant és a svájci Luzernt, de az ukrán Zorja sem okozott gondot a barcelonaiaknak, akik 18-4-es gólkülönbséggel zárták a hat találkozót.

David Gallego, a spanyol Espanyol edzője Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A közelmúltban olyan játékosok fociztak az Espanyolban, mint például Raúl Tamudo, aki a legtöbbet szerepelt a klub mezében, Albert Riera, Joan Capdevila, Iván de la Pena, Walter Pandiani, Maxi Rodríguez, Daniel Jarque, Savo Milosevic, Iván Helguera, Juan Eduardo Esnáider vagy éppen Rufete.

A klub sajtószobájában hemzsegnek a korábbi remek játékosok portréi, büszke korábbi nagyjaira az Espanyol. A mai keretben nincsenek igazi sztárok, annak ellenére, hogy nyáron nagyjából 60 millió euró folyt be játékoseladásokból. Borja Iglesias és Mario Hermoso is távozott, de nem érkeztek igazi helyettesek. Marc Rocát sikerült megtartani, ő egyedül 30 millió eurót ér a transfermarkt szerint, míg a csapat összértéke meghaladja a 150 milliót. A kínai tulajdonos leigazolta honfitársát, Vu Lejt, aki miatt hihetetlenül népszerű lett a csapat Ázsiában.

Az Espanyol játékosainak főleg az Európa-liga selejtezőjében volt okuk az örömre Forrás: NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto/Joan Valls

A csapat talán legismertebb játékosa Diego López, aki kapusként bajnokságot és Bajnokok Ligáját is nyert a Real Madriddal, de a csapat tagja még a szintén korábbi reálos Esteban Granero és a brazil védő, Naldo is.

Különleges meccs lesz a csütörtöki a Fradi másodedzőjének, Alberto Boschnak, aki korábban hét éven át dolgozott az Espanyol utánpótlásában. Természetesen több meccsét is megnézte a helyszínen a csapatnak, és hasznos információkkal tudott szolgálni Szergej Rebrovnak.

A spanyol sajtó nem mondhatni, hogy túlpörögte a ma esti meccset, a Mundo Deportivo a címlapon a Real Madrid hatalmas párizsi blamáján élcelődik, és az összes többi BL-meccs beszámolója is megelőzi az Espanyol meccsét, amely a 22. oldalon nem kapott egy teljes oldalt sem.

A Mundo Deportivo nem esett túlzásokba Forrás: Origo

Az Espanyol otthonában csütörtökön 21 órától kezdi meg szereplését a Ferencváros az El-csoportkörben, melyben még a bolgár Ludogoreccel és az orosz CSZKA Moszkvával találkozik a négyesében. A Ferencváros meccséről természetesen élőben tudósít majd az Origo.