Az UEFA meghallgatta a Honvédot a botrányos craiovai meccs kapcsán

Arnold Hunter északír játékvezető térdel, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkőzésen
Vágólapra másolva!
Szerda délelőtt egy öttagú testület előtt ismertethette a Budapest Honvéd FC vezetősége az Universitatea Craiova elleni, botrányba fulladt Európa-liga-selejtezővel kapcsolatos álláspontját. A találkozó után a kispesti klub óvást nyújtott be, amelynek elutasítását követően személyes meghallgatást kért az UEFA-tól.

„Csaknem másfél órás meghallgatáson vagyunk túl.

A klub képviseletében Kun Gábor ügyvezető, az általunk megbízott, hasonló ügyekben nagy tapasztalattal bíró ügyvédi stáb egy képviselője, valamint jómagam vettünk részt ezen. Maga a meghallgatás két részből állt. Készítettünk egy videót a meccsen történtekről, amivel szerettük volna egy kicsit bemutatni, hogy a játékosainknak, szurkolóinknak és a szakmai stábnak mit kellett átélnie azon a mérkőzésen. Először ezt a videót vetítettük le a bizottság tagjainak, valamint a Craiovát képviselő ügyvédnek, hogy kontextusba helyezzük a történteket. Hangsúlyoztuk, hogy milyen károkat okozott ez a botrány, nem csak a csapatnak, de a magyar, sőt az európai futballnak is, és ezt követően megfogalmaztuk a jogi kifogásainkat" – mondta Mendelényi Dániel tulajdonos a Honvéd honlapjának.

A Craiova ügyvédje nem értette, miért reklamálnak a „TRIANON" felirat miatt, mivel szerinte a játékosok azt sem tudják, hogy ez mit jelent.

Természetesen a Honvéd tiltakozott ez ellen, hiszen ahogyan a lelátón lévő szurkolók, úgy a játékosok is pontosan tisztában vannak ennek jelentésével.

Arnold Hunter északír játékvezető térdel, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/Bogdan Danescu

„Sok mindenkivel beszéltünk a meghallgatás után és azt láttam, hogy

ami az UEFA szabályrendszere mentén zajlik, s ez a szabályrendszer, meglátásunk szerint, nem ad lehetőséget arra, hogy igazunk legyen.

Az UEFA ügyvédje tudomásunkra is hozta, hogy az idő haladtával értelmetlenné vált az eljárás,

hiszen a Craiova is kiesett azóta az Európa-ligából. Ezt a választ egyébként megkaptuk korábban írásban is, már a meghívóban is szerepelt ez az álláspontjuk, mondhatni előre elküldték az 'ítéletet'. Kicsit 'Pelikán-elvtársas' volt az egész. Most egyelőre várunk a döntésre, még ha az valószínűleg formalitás is."

Arra a kérdésre, hogy akkor miért utazott ki akkor mégis a vezetőség Svájcba, így válaszolt a tulajdonos.

„Nem volt hiábavaló, hogy beleálltunk ebbe a reménytelennek látszó küzdelembe. Biztosak vagyunk abban, hogy hozzájárultunk ahhoz, hogy a jövőben az UEFA még komolyabban vegye a szélsőséges, nemzetgyalázó megnyilvánulásokat.

Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Craiován tapasztalt légkör egy jelenség, amely az utóbbi időszakban felütötte a fejét: megfélemlítik a csapatokat, a játékvezetőket, s amikor azok a mérkőzést, jogosan, le akarják fújni, belép a rendőr és arra hivatkozik, hogy biztonsági okokból ezt nem lehet megtenni. Természetesen nem kívánjuk senkinek, hogy hasonló cipőbe lépjen, de ha mégis ilyen helyzetbe kerülne a jövőben egy magyar csapat, akkor azt hiszem, más megítélésben fogják részesíteni. Kitapostunk egy utat, ahová előttünk önszántából még egy magyar klub sem lépett."

De milyen döntésre számítanak a klubnál?

hiszen itt a foci tisztaságának a megőrzésén van a hangsúly. Mi ennek érdekében megtettünk mindent, a határidőket nem csak betartottuk, elébe is mentünk, innentől az UEFA-n múlik minden" – zárta a szavait Mendelényi Dániel.